IJs van zwart sesamzaad

Met deze mooie dagen krijg ik af en toe zin in een ijsje. Ik heb nog even getwijfeld of ik zou zondigen met een slecht ijsje (op basis van zuivel met suiker) bij de populaire ijsboer een dorp verderop, maar toen ik daar langskwam en de enorme rij zag was de keuze snel gemaakt. Ik bedenk zelf wel een lekker recept. 🙂
Heel soms ging ik wel eens uit eten bij de japanner (dat is verleden tijd, want we zitten helaas al langere tijd in een lock down vanwege corona). Bij de Japanner kon ik met een beetje slim kiezen een redelijke paleo proof maaltijd samenstellen. Meestal viel de keuze op één van de vele groentegerechten met wat sashimi. Op de dessertkaart van bijna ieder Japans restaurant staat ijs van zwart sesamzaad. Ik heb het weleens geproefd en vond het erg lekker en bijzonder uitgesproken van smaak, maar ook erg zoet. Het voordeel van zelf maken is dat je kunt kiezen hoeveel zoetmiddel je erin doet.
Ingrediënten (voor 2 personen):
120 g zwart sesamzaad
500 ml kokosmelk
250 ml ongezoete amandelmelk (Zonnatura)
60 g erythritol of stevia naar smaak
1 mespunt fijn zeezout
5 eidooiers
Bereiding ijs van zwart sesamzaad:
- Soms wordt zwart sesamzaad al kant en klaar geroosterd verkocht. Kijk op de verpakking of het geroosterd is, want zo niet dan moet je dit nu zelf nog doen in een droge koekenpan. Het heeft maar een paar minuten nodig, tot het heerlijk begint te ruiken.
- Doe het sesamzaad, kokosmelk, amandelmelk, erythritol en zout in een blender en mix goed. Het beste gaat dit in een high speed powerblender tot alle stukje verdwenen zijn en je één egale massa hebt. Als je geen powerblender hebt, maal het sesamzaad dan eerst fijn in een elektrische koffiemolen.
- Verwarm de sesammelk in een ruime pan en roer regelmatig. Het moet goed heet worden, maar mag niet koken.
- Mix in een hoge mengbeker de eidooiers met een staafmixer.
- Giet het eidooiermengsel in een heel dun straaltje in de hete sesammelk, terwijl je met de staafmixer goed blijft mixen.
- Blijf nog 5 minuten regelmatig mixen terwijl je de sesammelk verwarmt. Door het toevoegen van de eidooiers gaat het uiteindelijk de consistentie van vla krijgen.
- Doe de vla over in een bewaarbak en zet deze in de koelkast zodra de ergste hitte eraf is. Laat de vla bij voorkeur een hele nacht in de koelkast staan.
- Als je een ijsmachine hebt, kun je het ijs maken volgens de beschrijving van je machine.
- Zonder ijsmachine kun je ook ijs maken, het duurt alleen wat langer. Neem een voorgekoelde metalen kom en doe daar de vla in. Zet de kom in de vriezer en haal hem er ieder kwartier uit om de vla om te roeren. Schraap hierbij steeds goed langs de randen van de kom. Ga door tot het helemaal bevroren is.
- Als je de laatste optie te veel werk vindt, doe dan de massa in een cakevorm, vries het in en snijd het in plakjes.
- Serveer het ijs met wat extra zwarte sesamzaadjes.
Dit recept:
- voldoet aan de regels van de Paleo-Lifestyle;
- is geschikt voor mensen die willen afvallen;
- is geschikt voor mensen met diabetes;
- is vrij van E-nummers;
- is vrij van graan- en zuivelproducten en daarom dus ook: glutenvrij, en lactosevrij.