Kip met sinaasappel en kaneel uit de Tajine
Koken met een tajine is ideaal. Je doet alles in één pan en wacht tot het klaar is. Het wachten is het moeilijkste onderdeel, want je hele huis ruikt naar heerlijke kruiden. Oorspronkelijk komt de tajine uit Marokko. Vaak is deze van aardewerk gemaakt, maar ook wel van porselein. Hij bestaat wel altijd uit twee delen: de onderkant en een puntige deksel.
Koken met een tajine is erg simpel, maar er zijn wel een paar spelregels die je moet volgen:
1. Week de tajine
Als je de tajine voor het eerst gebruikt, dien je hem van tevoren 24 uur in water te weken. Dit voorkomt dat hij gaat barsten bij gebruik. Als je de tajine een tijdje niet gebruikt, week hem dan een half uur voor gebruik.
2. Temperatuursverschillen
Stel de tajine niet bloot aan grote temperatuursverschillen, want ook dan kan hij barsten. Zorg dus dat hij op kamertemperatuur is en zet hem nooit vanuit de koelkast direct op het gas. Voordat ik ga koken, verwarm ik de tajine eventjes voor. Dit doe ik door hem vijf minuten op de allerlaagste pit te zetten, met het vuur zo laag mogelijk.
3. Gebruik op verschillende warmtebronnen
Ik heb de meest simpele tajine gekocht bij de Xenos. Op de doos staat dat hij geschikt is voor gas, inductie en elektrisch koken. Daarnaast is iedere tajine geschikt voor de oven. Natuurlijk moet je oven groot genoeg zijn, want er zit een flink hoge deksel op. Mijn tajine is van aardewerk en kan daarom veel soorten warmtebronnen aan. De tajine’s die van porselein zijn gemaakt, zijn voornamelijk bedoeld voor in de oven. Kijk dus even goed welke tajine je hebt (of gaat kopen), omdat ze dus niet allemaal voor iedere warmtebron geschikt zijn.
4. Het gebruik van de tajine
Ik laat de tajine van tevoren dus eerst even opwarmen op de kleinste pit. De ingrediënten die het langst moeten, doe je onderop. Je kan gevogelte, vlees, of vis gebruiken. Daar bovenop komen de groenten (bijvoorbeeld paprika, aubergine, courgette, uien, prei, wortels, pompoen, kool, zoete aardappel, en ga zo maar door). Zorg altijd voor wat olie en vocht in de pan: je kan bouillon gebruiken, tomatenpuree, of water.
5. Schoonmaken
Op de verpakking staat dat mijn tajine in de vaatwasser mag. Ik vind dat niet nodig, want ik heb hem met één druppel afwas onder de hete kraan zo schoon.
Ingrediënten (voor 2 tot 3 personen):
voor de tajine
300 gram kippendijen (filet)
2 eetlepels olijfolie
2 theelepels ras el hanout kruiden
1 theelepel paprikapoeder
1 ui
2 tenen knoflook
1 courgette
1 rode paprika
2 kaneelstokjes
1 sinaasappel
1 theelepel fijn zeezout
80 ml water
1 bosje koriander
2 eetlepels garneeramandelen
voor de couscous
1 kleine bloemkool
2 eetlepels olijfolie
1 theelepel fijn zeezout
vers gemalen peper
Bereiding Tajine en couscous:
- Snijd de kip in grove stukken.
- Roer olijfolie, ras el hanout en paprikapoeder door de kip.
- Snipper de ui en knoflook heel fijn en roer door de kip.
- Zet de onderste helft van de tajine alvast op een laag vuur om op te warmen.
- Snijd de courgette in de lengte door en daarna in plakjes (je krijgt nu halve maantjes).
- Snijd paprika in blokjes.
- Verdeel de kip over de bodem van de tajine en leg hierop de kaneelstokjes.
- Boen de sinaasappel goed schoon en rasp de helft van de schil boven de tajine.
- Pers de sinaasappel uit boven de tajine.
- Verdeel de groenten over de kip en strooi er zout over.
- Giet het water erbij, zet de deksel op de tajine en laat 40 minuten sudderen. Zorg dat je het zachtjes hoort pruttelen en dat er stoom uit het gaatje van het deksel blijft komen. Zet zonodig de warmtebron iets lager of hoger.
- Voor de couscous: snijd de bloemkool in roosjes en doe deze in de kom van een keukenmachine. Pulseer tot er hele kleine korreltjes zijn ontstaan (het moet fijner worden dan bloemkoolrijst).
- Doe de bloemkool met de olijfolie, zout en peper in een pan en bak 3 tot 4 minuten.
- Rooster de amandelen in een droge koekenpan tot ze mooi goudbruin zijn.
- Als de tajine klaar is, haal je de kaneelstokjes eruit, roer je alle ingrediënten goed door en zet je de pan op tafel, samen met de bloemkoolrijst.
- Strooi de koriander en de amandelen over de kip.