Tom Kha Kai (Thaise kokossoep)
Tom Kha Kai is een Thaise kokossoep met kip. Als je het letterlijk vertaalt, krijg je:
Tom = Soep
Kha = Galanga (Laos)
Kai = kip
Het wordt bijna altijd met verse laos gemaakt, maar aangezien ik die hier niet in de supermarkt kan vinden, gebruik ik laospoeder. Tom Kha Kai is een heerlijke, pittige, kruidige, romige kippensoep. Heerlijk verwarmend in deze koude februarimaand.Wel gebruik ik verse gember; wat een geweldige wortel! Het smaakt niet alleen lekker, aan het gebruik worden ook meerdere gezondheidsvoordelen toegeschreven. Wist je dat gember onder andere een positieve invloed heeft op de insulinegevoeligheid? Uit diverse onderzoeken, waarbij mensen met diabetes type 2 gemberpoeder kregen, bleek dat er een significante verbetering optrad. Lees hier maar eens het hele artikel.
Ingrediënten (voor 2 tot 3 personen):
1 grote kippenpoot
1 liter water
1 stengel citroengras (sereh)
4 cm verse gember
200 gram gemengde paddenstoelen
1 rode peper
500 ml kokosmelk
1 theelepel laos
1 theelepel fijn zeezout
1 limoen
1 bosuitje
1 bosje verse koriander
Bereiding Tom Kha Kai (Thaise kokossoep):
- Doe de kippenpoot met water in een soeppan.
- Snijd citroengras in de lengte door, daarna in stukken van 5 cm en doe bij de kip.
- Snijd de gember in dunne plakken en doe bij de kip.
- Breng het water aan de kook en laat de bouillon 30 minuten zachtjes trekken met het deksel op de pan.
- Snijd, terwijl de bouillon trekt, de paddenstoelen in plakjes.
- En snijd de rode peper in ringen. Ik rol hem eerst even over het aanrecht, snijd het topje eraf en klop dan de overtollige zaadjes eruit. Zo is hij net iets minder heet.
- Haal de kippenpoot, citroengras en gember uit de bouillon.
- Haal met een vork het vlees van de kip en houd het warm.
- Voeg paddenstoelen, rode peper, kokosmelk, laos en zeezout bij de kippenbouillon.
- Boen de limoen goed schoon en rasp de helft van de schil.
- Pers de limoen uit en doe het sap samen met de rasp in de soep.
- Snijd de bosui in ringen.
- Schep de soep in kommen, leg er de kip in en strooi de bosuitjes en koriander erover.