Plaatcake met rabarbertopping
Ik zag op de markt weer rabarber liggen en had zin om er iets mee te maken. In de kast had ik nog een pak meel van bakbananen liggen waar ik nog nooit een recept mee had gemaakt. Ik had online wel een recept gezien voor een plaatcake, maar die had geen topping en was gemaakt van tarwebloem. De plaatcake van bakbananenmeel met rabarbertopping blijkt een hele goede combinatie te zijn. Bakbananenmeel heeft een veel fijnere structuur dan bijvoorbeeld amandelmeel of kokosmeel, waardoor de cake echt luchtig wordt (wel met behulp van een beetje baking soda natuurlijk).
Als vervanging van tarwebloem
Je kunt tarwebloem niet één op één vervangen door bakbananenmeel. Als je een bestaand recept wilt aanpassen en hierin bakbananenmeel wilt gebruiken, moet je daarvan 40% minder nemen. Dus als in een recept 100 gram tarwebloem gaat, neem je nu 60 gram bakbananenmeel.Smaak en uiterlijk
Bakbananenmeel wordt gemaakt van groene, onrijpe bakbananen en heeft een neutrale smaak, zodat je er zowel hartige als zoete recepten mee kunt bakken. Persoonlijk vind ik het alleen jammer dat alles dat je bakt een (licht) bruine kleur krijgt en het er dus een beetje somber uit ziet (denk aan de kleur van een banaan die is gepeld en te lang open en bloot heeft gelegen). Maar het doet aan de smaak helemaal niets af, dus ik moet niet zeuren 😉 .Vezels
Bakbananen bevatten veel vezels. Zeker als ze eerst zijn verhit en daarna afkoelen, ontstaat er resistent zetmeel. Resistent zetmeel valt onder de voedingsvezels, omdat ze niet in de dunne darm worden verteerd en in de dikke darm als voedingsbron dienen voor je darmbacteriën. Je ziet dus op de verpakking dus een redelijk hoog gehalte koolhydraten staan, maar een groot deel van deze koolhydraten zijn voedingsvezels. Voedingsvezels hebben (in tegenstelling tot snelle koolhydraten) geen negatieve invloed op de bloedsuikerspiegel.Ontbijt of lunch
Je kunt het recept maken om als ontbijt of lunch te eten. Ik heb twee stukken in de koelkast vier dagen heerlijk vers gehouden en twee stukken in de vriezer gedaan. Als je een ingevroren stuk op het aanrecht laat ontdooien, is hij weer net zo lekker als vers. Zelfs de rabarbertopping blijft lekker na het ontdooien. Tot slot kun je de plaatcake ook in kleine vierkantjes snijden en dan heb je oneindig veel stukjes voor bij de koffie.Rabarbertopping
Rabarber is niet het hele jaar door verkrijgbaar, maar geen nood want je kunt de rabarber ook vervangen door een bak aardbeien. En zelfs zonder topping is de plaatcake lekker.
Ingrediënten (voor 4 personen):
Voor de plaatcake
4 eieren
200 ml kokosmelk
300 ml amandelmelk (of water)
2 el appelazijn
150 gram bakbananenmeel
1 el psylliumvezels
2 el erythritol
2 tl bakingsoda
mespunt fijn zeezout
Voor de rabarbertopping
5 stengels rabarber
2 el water
2 el erythritol
1 tl agar agar
50 ml kokosmelk
10 g gevriesdroogde frambozen of aardbeien
Bereiding plaatcake met rabarbertopping:
Bereiding plaatcake
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Doe de eieren, kokosmelk, amandelmelk en appelazijn in een blender en mix op hoge snelheid goed schuimig.
- Meng in een kom bakbananenmeel, psylliumvezels, erythritol, bakingsoda en zeezout.
- Zet de blender op een lage stand aan en haal de dop uit de deksel.
- Doe de droge ingrediënten via de opening van de deksel in de draaiende blender.
- Doe de dop weer op het deksel en zet de blender nog kort op de hoogste stand aan tot het goed gemengd is.
- Vet een bakblik van minimaal 25 cm bij 20 cm en 5 cm hoog in en vul met het beslag.
- Bak de plaatcake in 30 minuten gaar.
Bereiding rabarbertopping - Snijd de rabarber in kleine blokjes en doe in een pan met twee eetlepels water.
- Verwarm de rabarber tot er geen stukjes meer in zitten. Roer regelmatig.
- Roer de agar agar en de erythritol door de kokosmelk en giet het al roerend in de rabarberpuree.
- Verwarm de rabarber nog een paar minuten en haal van het fornuis.
- De gevriesdroogde frambozen zijn een extraatje en niet strikt noodzakelijk. Omdat niet alle rabarber even roze is, heb ik ervoor gekozen om op een natuurlijke manier (namelijk de gevriesdroogde frambozen) de mooie roze kleur van de rabarber wat op te peppen. Maal de frambozen fijn in een elektrische koffiemolen en roer door de rabarber.
- Verdeel de rabarber over de plaatcake en laat in de koelkast afkoelen.
De plaatcake met rabarbertopping:
- voldoet aan de regels van de Paleo-Lifestyle;
- is geschikt voor mensen die willen afvallen;
- is geschikt voor mensen met diabetes;
- is vrij van E-nummers;
- is vrij van graan- en zuivelproducten en daarom dus ook: glutenvrij, en lactosevrij.