Zoete aardappel tortillas
Dit zijn echt de lekkerste tortillas die ik ooit heb gegeten! Ze zijn gemaakt van cassavemeel en dus graanvrij, glutenvrij, vrij van lectines en daarom niet schadelijk voor de darmen. Cassavemeel koop ik bij Pit & Pit, maar er zijn nog een aantal andere online winkels waar je het kunt kopen. Cassavemeel bevat zelfs veel vezels in de vorm van resistent zetmeel waar je bacteriën in de dikke darm erg gek op zijn. Het voordeel van deze tortillas is dat ze lekker flexibel blijven en je ze zonder te breken dubbel kunt vouwen. Vul ze met een lekkere gekruide en gebakken groentenmix of sla. Ook kun je stukjes gare vis of kip toevoegen aan de vulling. Voor een avondmaaltijd zijn twee tot drie tortillas per persoon voldoende. De rest kun je nog een paar dagen in de koelkast goed houden, zolang je ze maar luchtdicht opbergt.
Ingrediënten (voor 8 kleine tortillas):
600 g zoete aardappel
160 g cassavemeel
¼ tl zeezout
Bereiding zoete aardappel tortillas:
- Was de zoete aardappels goed en snijd ze in stukken. Ik schil ze niet.
- Stoom of kook de zoete aardappels in 15 tot 20 minuten gaar (afhankelijk van hoe groot je de stukken hebt gesneden).
- Mix de zoete aardappels in een keukenmachine tot een fijne puree. Je kunt ook een staafmixer gebruiken of het met een vork fijn prakken.
- Voeg cassavemeel en zout toe en meng dit goed door de puree.
- Verdeel de deegbal in acht gelijke stukken en draai ieder stuk tot een rond balletje.
- Leg een balletje deeg tussen twee vellen bakpapier en rol het uit tot een tortilla met een doorsnede van ongeveer 15 cm.
- Verwarm een pan en doe daar een kwart theelepel kokosolie in.
- Bak de tortillas per stuk af (in ongeveer twee tot drie minuten per kant) en doe iedere keer weer een klein beetje kokosolie in de pan.
Dit recept:
- voldoet aan de regels van de Paleo-Lifestyle;
- is geschikt voor vegetariërs;
- is geschikt voor veganisten;
- is vrij van E-nummers;
- is vrij van graan- en zuivelproducten en daarom dus ook glutenvrij en lactosevrij.