Bloemkooldip met geroosterde knoflook
Laat je niet afschrikken door de hoeveelheid knoflooktenen in deze bloemkooldip, want door het poffen wordt de knoflook heerlijk zacht en minder scherp van smaak. Na het poffen blijft er een heerlijke subtiele knoflooksmaak over waarvan je de volgende dag niet wakker wordt alsof je een dood vogeltje in je mond hebt. Ik pof de knoflook in de airfryer, omdat dit minder tijd kost en ik het zonde vind om voor een paar tenen knoflook de hele oven aan te zetten. Als je geen airfryer hebt, kun je er één in mijn webshop aanschaffen.
Ingrediënten (voor 2 personen):
Voor de dip
5 tenen knoflook
400 g bloemkool
50 g tahin
2 el extra vierge olijfolie
1 el limoensap
½ tl fijn zeezout
vers gemalen zwarte peper naar smaak
Extra voor de garnering
nog wat extra olijfolie
bosje verse peterselie
1 tl grof zeezout
1 tl sesamzaadjes
Om mee te dippen
⅓ komkommer
2 grote winterpenen
1 rode paprika
Bereiding bloemkooldip:
- Pof de knoflooktenen door ze 15 minuten op 200 graden in de airfryer te doen. Prik het vel van ieder teentje even door met de punt van een scherp mes (anders kunnen ze ontploffen wat een schrikeffect kan veroorzaken bij huisgenoten 😉 ). Pof ze anders in de oven of gebruik deze gefermenteerde knoflookteenjes.
- Stoom de bloemkool in 10-12 minuten gaar.
- Pel de tenen knoflook en doe ze samen met de bloemkool, tahin, olijfolie, limoensap, zout en peper in een keukenmachine en mix tot een egale en gladde dip.
- Laat de dip helemaal afkoelen in de koelkast.
- Snijd de groenten in reepjes.
- Druppel voor het serveren nog wat olijfolie over de dip en bestrooi met fijn gesnipperde peterselie, korrels grof zeezout en sesamzaadjes.
Dit recept:
- voldoet aan de regels van de Paleo-Lifestyle;
- is geschikt voor mensen die willen afvallen;
- is koolhydraatarm;
- is geschikt voor mensen met diabetes;
- is vrij van E-nummers;
- is vrij van graan- en zuivelproducten en daarom dus ook:
- glutenvrij, en
- lactosevrij;