Kip tikka masala
Er bestaan veel varianten van kip tikka masala. Maar de basis is bij alle recepten hetzelfde: stukjes kip (tikka) die worden gemarineerd en daarna gegaard, geserveerd in een saus met verschillende kruiden en specerijen (masala). Daarbij wordt rijst gegeten welke ik vervang door bloemkoolrijst en ik voeg voor de kleur nog mooie verse spinazie toe.
In alle recepten vind je ook een specerijenmengsel terug dat afkomstig is uit India, namelijk Garam Masala. Je kan ervoor kiezen om dit zelf te maken maar ik vind het makkelijk om een kant en klare variant te kopen. Ik gebruik deze van Jonnie Boer waaraan geen rotzooi is toegevoegd. Het kruidenmengsel bestaat uit korianderzaad, komijnzaad, paprika, zwarte peper, kaneel, korianderblad, kardemom, laurierblad, kruidnagel en cayennepeper.
Ingrediënten (voor 2 personen):
3 kippendijen
Voor de marinade van de kip
2 tenen knoflook
1 stuk verse gember (ongeveer 2 cm)
1 groene peper
2 eetlepels kokosmelk
2 eetlepels olijfolie
2 theelepels garam masala
½ theelepel fijn zeezout
Voor de saus
2 uien
2 tenen knoflook
4 tomaten
150 ml kokosmelk
200 ml water
1 theelepel garam masala
1 theelepel gerookt paprikapoeder
1 theelepel gewoon paprikapoeder
1 theelepel korianderpoeder (ketoembar)
1 theelepel kurkuma
1 theelepel fijn zeezout
vers gemalen zwarte peper naar smaak
Overige ingrediënten:
½ bloemkool
400 gram spinazie
1 eetlepel garneer amandelen
bosje verse koriander
Bereiding kip tikka masala:
- Snijd de kip in stukken.
- Doe de ingrediënten voor de marinade in een keukenmachine en mix.
- Meng de kip en de marinade en zet deze een paar uur in de koelkast (laat het bij voorkeur een hele nacht in de koelkast staan).
- Voor de saus snipper je de uien en de knoflook en snij je de tomaat in blokjes. Doe alle ingrediënten voor de saus in een pan en laat 20 minuten pruttelen.
- Pureer de saus met een staafmixer of in een keukenmachine.
- Snijd voor de bloemkoolrijst de bloemkool in roosjes en doe deze in een keukenmachine. Pulseer tot er rijstkorrels zijn ontstaan.
- Rooster de amandelen in een droge koekenpan tot ze beginnen te verkleuren.
- Als de saus klaar is kan je deze warm houden en in de tussentijd de kip grillen of bakken.
- Als ook de kip bijna klaar is, voeg je wat olijfolie toe aan de bloemkoolrijst en bak je deze 2 tot 3 minuten en laat je de spinazie slinken in een pan.
- Doe in een bord een paar scheppen bloemkoolrijst, spinazie, saus en leg daarop de kip.
- Strooi er de amandelen over en wat blaadjes verse koriander. De overgebleven amandelen en koriander zet ik op tafel voor diegene die nog wat extra willen.