Paleo nasi goreng

Krijg jij ook zo’n opgeblazen gevoel als je rijst eet? Ik in ieder geval wel en daarom heb ik dit recept voor paleo nasi goreng bedacht. Ik kan er geen genoeg van krijgen omdat deze paleo nasi heerlijk gekruid is, vol met gezonde groenten zit, maar niet die onnodige koolhydraten bevat.
Aan de ene kant is nasi zo bekend dat iedereen weet wat je bedoelt, namelijk een gekruid rijstgerecht. Aan de andere kant moest ik zwaar nadenken wat nasi dan precies betekent en waar eigenlijk de oorsprong ligt. Met schaamrood op mijn kaken dan toch maar even Wikipedia raadplegen…
De naam “nasi” komt uit het Indonesische en Maleisische taalgebied en betekent gekookte rijst. Dan heb je natuurlijk ook de bekende nasi goreng en dat betekent gebakken rijst. Nasi goreng refereert naar de Indonesische varianten.
Je kunt nasi goreng met veel soorten ingrediënten maken, want feitelijk is het een gerecht waarbij je de restjes van de vorige dag(en) opbakt. Denk aan vlees en groenten en als je niet voldoende vlees in huis had, dan vulde je dat aan met ei.
Met het restjes-verhaal in je achterhoofd hoef je je dus ook zeker niet aan mijn recept te houden. De kruidenmix zou ik overigens niet veranderen, want die heb ik uitgebreid getest en is inmiddels door iedereen goed bevonden.In veel nasi goreng gerechten zit taugé, maar ik heb ervoor gekozen het niet te gebruiken. Officieel behoort taugé niet tot de Paleo-Lifestyle, omdat het afkomstig is van de Mungboon. Waarschijnlijk weet je wel dat bonen niet tot de Paleo-Lifestyle behoren omdat het peulvruchten zijn en dus fytaten, lectines en saponines bevatten. Deze stoffen kunnen schade aanbrengen aan de darmen, waardoor stoffen de darmwand kunnen passeren die eigenlijk helemaal niet in de bloedbaan horen te komen. Al gaat bij het ontkiemen al het een en ander verloren aan slechte stoffen, ik voeg ze toch niet toe, maar de keuze is aan jou.
Wat trouwens handig is als je dit gerecht lekker vindt: maak een grote hoeveelheid kruidenpasta, verdeel het in porties en vries het in voor een volgende keer.
Ingrediënten (voor 2 personen):
Voor de kruidenpasta
1 ui
2 tenen knoflook
1 duim verse gember
2 el sesamolie
1/2 theelepel trassi
1 tl kurkuma
1 tl komijn
1 tl laos
1 tl ketoembar
1 el kokosaminos
1 rode peper (zonder zaadjes)
1 tl fijn zeezout
Overige ingrediënten
2 kippendijen
200 g witte kool
1 winterwortel
1 kleine prei
400 g bloemkoolrijst
2 eieren
Bereiding Nasi goreng:
- Mix in een kleine kom van een keukenmachine de ingrediënten voor de kruidenpasta (ui, knoflook, gember, sesamolie, trassi, kurkuma, komijn, laos, ketoembar, kokosaminos, rode peper en zout).
- Als je geen kant en klare bloemkoolrijst hebt gekocht, maak je deze nu klaar volgens dit recept en weeg je 400 gram af.
- Rasp de wortel en de witte kool (bij voorkeur in een keukenmachine).
- Snijd de prei in ringen.
- Snijd de kippendijen in stukken en doe deze samen met de kruidenpasta in een wok. Bak de kip een paar minuten aan tot deze bijna gaar is.
- Voeg de prei, wortel en kool toe en bak 5 minuten mee.
- Voeg de bloemkoolrijst toe, roer goed door en bak een paar minuten mee.
- Doe een klein beetje olie in een koekenpan en bak de eieren.
- Verdeel de nasi over twee diepe borden en serveer met een eitje.

Dit recept:
- voldoet aan de regels van de Paleo-Lifestyle;
- is geschikt voor mensen die willen afvallen;
- is geschikt voor mensen met diabetes;
- is vrij van E-nummers;
- is vrij van graan- en zuivelproducten en daarom dus ook: glutenvrij, en lactosevrij.