Paleo bowl
Als we het over foodtrends hebben kan je niet om de Buddha bowl en de Poké bowl heen. Het zijn mooi opgemaakte en kleurrijke kommen vol met verse ingrediënten, zoals groenten, vis, gevogelte, soms aangevuld met noten, pitten of zaden en een lekkere dressing. Maar de basis is bijna altijd rijst of een andere graansoort. Niet 100% geschikt dus als je volgens de Paleo-Lifestyle eet of koolhydraatarm wilt eten. Maar dat is eenvoudig op te lossen door bloemkoolrijst te maken. En zo is mijn Paleo bowl geboren! Zou hij net zo goed aanslaan als de Buddha bowl en de Poké bowl? 😉
Wat is een Buddha bowl?
Hieronder zie je Buddha met zijn welbekende bolle buik.
De goed gevulde kom moet representatief zijn voor zijn buik: overvol en hartverwarmend.
De meeste Buddha bowls zijn vegetarisch. Dit komt omdat in het boeddhisme het doden van een levend wezen volgens de vijf voorschriften (waar iedere boeddhist zich aan zou moeten houden) niet is toegestaan. Maar het eten van vlees of vis is niet hetzelfde als het doden van een levend wezen, daarom kom je soms wel een Buddha bowl tegen met vis of vlees.
Verder ben ik de Buddha bowl ook wel eens onder andere namen tegengekomen, zoals Hippie bowl, Glory bowl en Sunshine bowl.Wat is een Poké bowl?
Poké is een gerecht uit Hawaii. Het lijkt meer op een sushi bowl, omdat de basis rijst met groenten en verse (rauwe) vis is. Vroeger werd het gerecht gegeten door vissers in Hawaii om de restjes vis op te eten. De vertaling van Poké is heel logisch, namelijk: visrestjes. De vis werd meestal gemarineerd in sojasaus of sesamolie. Van oorsprong was het recept vrij simpel. Door de hype wordt de kom steeds meer uitgebreid met diverse ingrediënten.
Wat is de Paleo bowl?
Ik heb mijn eigen variant gemaakt op de “bowl-hype”. Namelijk de Paleo bowl.
Ik wil geen vegan bowl (zoals de Buddha bowl) omdat ik vis eten belangrijk vind en ik wil niet alleen vis (zoals in de Poké bowl) omdat ik ook eiwitten uit gevogelte en eieren in mijn maaltijd wil.
Daarnaast vind ik het belangrijk om voedselverspilling tot een minimum te beperken. Daarom mag je alle restjes uit je koelkast aanspreken! En tot slot vind ik het sociale aspect van eten erg belangrijk.
In deze gehaaste maatschappij vind ik het belangrijk dat we even (samen) de rust nemen om te eten. Even de dag doorspreken en aandacht voor elkaar hebben in plaats van voor je Facebook, e-mail of Instagram. Daarom heb ik één grote paleo bowl gemaakt, zodat je je niet alleen kan verschuilen op de bank met je eigen kom.Voor mij is de ultieme Paleo bowl dus:
– het tegengaan van voedselverspilling;
– gezelligheid (samen delen);
– gevuld met zoveel mogelijk soorten groenten;
– aangevuld met een klein beetje fruit;
– voorzien van dierlijke eiwitten afkomstig van vette vis, gevogelte en een eitje;
– pas compleet met wat pitten, zaden of noten en verse kruiden;
– en tot slot helemaal afgemaakt met een lekker sausje (of twee).
Ingrediënten (voor 2 tot 3 personen):
voor de witte saus
3 eetlepels paleo mayonaise
2 eetlepels kokosmelk
1 eetlepel limoensap
1/2 theelepel mierikswortel (het liefst verse geraspte mierikswortel en anders poeder of uit een potje)
voor de bruine saus
2 eetlepels tahin
2 eetlepels limoensap
2 eetlepels coconut aminos (of balsamico)
voor de Paleo bowl
1 ei
1 kleine bloemkool
verse gember (ongeveer 1 duimpje groot)
1 zakje rucola
1/2 komkommer
2 winterwortels
1 rode puntpaprika
1/2 rode ui
1/2 mango
1/2 gerookte kipfilet
2 flinke plakken gerookte zalm
1 filet gerookte forel
1/2 avocado
1/2 limoen
1 bosje verse koriander
1 eetlepel sesamzaadjes
Bereiding Paleo bowl:
- Maak eerst de sausjes. Bij de witte saus kan je alle ingrediënten door elkaar roeren. Voor de bruine saus heb je een kleine keukenmachine nodig, waarin je alle ingrediënten tot een egale saus mengt.
- Kook het ei in 10 minuten hard.
- Maak bloemkoolrijst volgens deze werkwijze. Gebruik 1 eetlepel sesamolie in plaats van olijfolie en roer er vers geraspte gember door.
- Doe de bloemkoolrijst in een kommetje (druk goed aan) en stort de berg rijst in het midden van een grotere kom.
- Verdeel de rucola om de rijst heen.
- Snijd de komkommer, winterwortels, puntpaprika, rode ui en mango in de gewenste blokjes, reepjes of stukjes en verdeel netjes over de schaal.
- Pel het ei en snijd in partjes.
- Snijd de gerookte kip in dunne plakjes.
- Verdeel zalm, forel, ei en kip over de schaal.
- Schil de avocado en snijd hem in dunne plakjes. Zorg dat de plakjes aan elkaar geplakt blijven. Schuif ze daarna een beetje uit elkaar totdat de avocadoplakjes lang genoeg zijn om op te rollen.
- Sprenkel wat limoensap over de avocado en leg het partje in de schaal.
- Snipper de koriander fijn en leg op de schaal.
- Strooi tot slot de sesamzaadjes over de bloemkoolrijst en groenten.