Bouillonpoeder
Bouillonpoeder
Soep is lekker en gezond, het vult goed en kan eigenlijk altijd (van lunch tot avondeten). Ik eet het best vaak en maak het dan helemaal zelf zonder gebruik te maken van bouillonblokjes of kant en klare bouillon uit potjes. Op de ingrediëntenlijst van deze blokjes en potjes staan namelijk altijd producten die ik liever vermijd, zoals suiker (soms zelfs meerdere soorten suiker in één product), smaakversterkers (zoals ve-tsin), aardappelzetmeel, gistextract en palmvet/palmolie (vast niet duurzaam gewonnen).
Mijn soep maak ik meestal op basis van kippenbouillon die ik over houd van kip die ik in de slowcooker heb klaargemaakt, de kippenbouillonpoeder van Ergomax of de kippenbouillonpoeder van Mattisson.
Omdat ik niet altijd een soep op basis van kip wil eten, nam ik soms de moeite om een bouillon te trekken van verse groenten en kruiden. Om heel eerlijk te zijn, vind ik dat nogal een werkje en heb ik daar bijna nooit zin in. Omdat ik dacht dat het ook wel makkelijker kan, heb ik deze groenten bouillonpoeder bedacht. De bouillonpoeder is erg veelzijdig en kun je onder meer gebruiken:
- als basis voor je zelfgemaakte groentensoep;
- om een snel cup-a-soupje te maken (doe 1 theelepel in een beker heet water en maak om smaak met zout);
- als smaakmaker in roerbakschotels;
- als smaakmaker in sauzen, en
- om bloemkoolrijst op smaak te maken.
Koffiemolen
Om dit recept te kunnen maken heb je een (elektrische) koffiemolen nodig. Heb je deze niet, dan kun je er één in mijn webshop aanschaffen: koffiemolen. Dit is een heel handig apparaat en zul je vaak gebruiken als je een beetje van koken houdt.
Hier vind je wat andere recepten waar je een koffiemolen voor nodig hebt:
Maal gedroogde paddenstoelen voor Japanse Ramen.
Maal gevriesdroogde frambozen voor roze kokosbonbons.
Maal chiazaad fijn voor een ontbijtpapje.
Maal lijnzaad fijn voor een appel-kaneelbrood.
Ingrediënten (voor 1 potje):
15 g gedroogde paddenstoelen
6 el edelgist vlokken
3 el gedroogde peterselie
1 tl tijm
2 tl gedroogd selderijblad
2 tl gedroogde rozemarijn
2 tl uienpoeder
2 tl kurkuma
2 tl fijn zeezout
1 tl knoflookpoeder
1 tl mosterdpoeder
½ tl gemalen zwarte peper
½ tl laurierpoeder
½ tl foelie
½ tl nootmuskaat
½ tl gemalen venkelzaad
Bereiding bouillonpoeder:
- Maal in de koffiemolen alle ingrediënten fijn die nog niet in poedervorm zijn. Doe dit in gedeelten. Sommige kruiden (zoals de gedroogde peterselie) laten zich niet makkelijk fijn malen, omdat ze erg licht zijn. Meng ze eerst met een ander ingrediënt, zoals de edelgistvlokken en maal ze daarna samen fijn.
- Zodra alles in poedervorm is, kun je alle ingrediënten met elkaar mengen.
- Doe het in een glazen potje tot gebruik.
- Gemiddeld is een halve eetlepel voor het op smaak maken van een gerecht voor twee personen voldoende. Maar proef vooral van tevoren en voeg meer toe als je dit lekker vindt.
Dit recept:
- voldoet aan de regels van de Paleo-Lifestyle;
- is geschikt voor mensen die willen afvallen;
- is geschikt voor mensen met diabetes;
- is vrij van E-nummers;
- is vrij van graan- en zuivelproducten en daarom dus ook: glutenvrij, en lactosevrij.