Kippenbouillon
We zitten volop in de winter en de één na de ander begint snotterig, verkouden of zelfs grieperig te worden of we zijn een beetje hangerig en moe. Oma zou dan als remedie altijd een heerlijk kopje zelf getrokken kippenbouillon geven om aan te sterken, want die wist wel wat gezond is.
Gezondheidsvoordelen bottenbouillon
En het klopt ook wat oma zegt, want bouillon getrokken van botten heeft veel gezondheidsvoordelen. Dit komt doordat het gezonde vetten, mineralen, vitaminen en diverse aminozuren bevat dat afkomstig is uit de botten, het merg en het bindweefsel van het dier waarvan het gemaakt is.
Collageen
Botten, merg en bindweefsel bevatten ook veel collageen en de oplettende lezer weet misschien dat ik hier al een artikel over heb geschreven (zie deze link). Collageen kan worden ingezet bij een lekkende darm (leaky gut), een slechte spijsvertering, gewrichtsproblemen, slechte haren, slechte huid (denk aan droogheid of cellulites) en vroegtijdige veroudering.
Maar let op, want collageen wordt door het verhittingsproces omgezet in gelatine. Een goede zelfgemaakte bottenbouillon zal na het afkoelen dan ook altijd helemaal opgesteven zijn. In gelatine zit glycine, proline en glutamine (dit zijn aminozuren en daarmee bouwstenen van eiwitten). Glycine heeft onder andere een positieve invloed op je slaap en werkt ontstekingsremmend, proline wordt door het lichaam voornamelijk weer verwerkt in collageen om zo zelf het eigen bindweefsel te versterken en glutamine wordt vaak als supplement ingezet bij een lekkende darm omdat het daar de slijmvliezen kan herstellen.
De voordelen van bouillon
De voordelen die je zou kunnen ondervinden bij het dagelijks gebruik van een kwalitatief goede bottenbouillon:
- verlichting bij griep en verkoudheid (maar ook de preventie ertegen);
- verbeterde kwaliteit van huid, haar en nagels;
- sterkere botten door de mineralen afkomstig uit de bottenbouillon;
- verstevigen of helen van de darmwand door de gelatine;
- licht ontstekingsremmende werking;
- het immuunsysteem wordt tot rust gebracht (waardoor allergieën kunnen afnemen);
- ondersteunende werking bij gewichtsverlies.
Hoeveel heb je nodig?
Gemiddeld heb je 1 tot 2 theelepels bouillonpoeder per dag nodig om effect op je gezondheid te kunnen merken.
Broth of life
Nu mocht ik van Ergomax iets uittesten dat nog een stapje verder gaat dan zelf getrokken bottenbouillon. Namelijk Broth of Life; een bouillonpoeder dat zo puur is en van zo een goede kwaliteit, dat je maar een theelepel per dag nodig hebt om de gezondheidsvoordelen er van te ondervinden.
Ze laten de kip 24 uur in de slowcooker trekken, waarna ze de bouillon in een dehydrator over doen. Het blijft in de dehydrator tot al het vocht eruit is en er alleen een droge massa overblijft, welke massa ze vervolgens verpulveren tot het poeder dat ze verkopen als Broth of Life.
Er zijn ook andere varianten te koop, maar ik heb gekozen voor de kippenbouillon, omdat juist van deze variant is bewezen dat het gezondheidsvoordelen heeft. Zie hier een artikel van één van de meerdere onderzoeken die ik vond die gedaan zijn naar soep op basis van kippenbouillon. Bovendien heeft kippenbouillon in de Chinese geneeskunde al eeuwenlang een speciale plek.
Waar gebruik je het voor?
Ik heb het al een paar weken in huis en als volgt gebruikt:
- Als snel kopje bouillon als ik honger had, maar het nog geen tijd was om te koken. Het geeft namelijk langere tijd een verzadigd gevoel, terwijl het nauwelijks calorieën bevat. Los een halve theelepel poeder op in een kop heet water.
- Een theelepel poeder als smaakmaker over de salade.
- Als vervanger van een bouillonblokje in kippensoep, tomatensoep, broccolisoep, champignonsoep of welke soep dan maar ook.
- In roerbakgerechten.
- In sauzen.
- In curry’s.
- In de Ratatouille.
- In de zelf gemaakte pastasaus.
Zoals je begrijpt heeft het in mijn keuken inmiddels een onmisbare rol gekregen! En heel belangrijk (ik ben niet bijgelovig, maar ga het voor de zekerheid toch even afkloppen): ik ben deze winter nog niet ziek geweest of verkouden of daarbij in de buurt geweest! En dat terwijl er om mij heen al veel snotteraars rond lopen.
Verschil Broth of Life en gewone bouillon
Het grote verschil tussen Broth of Life en gewone bouillon uit de supermarkt is het gehalte aan gezonde stoffen (de mineralen, vitaminen en aminozuren) en daarmee de positieve invloed op de gezondheid. Meestal is de bouillon van de supermarkt gemaakt van botten die weinig vlees meer bevatten. Deze botten worden voor de smaak eerst aangebraden en daarna op hoge temperatuur kort gekookt. Bij dit proces gaan veel van de gezonde stoffen verloren. Broth of life gebruikt botten waar nog (spier)vlees, pezen en gewrichten aan zitten. Dit klinkt misschien vies, maar juist deze onderdelen bij elkaar zorgen voor de gezondheidsvoordelen van Broth of Life. Het bereidingsproces (24 uur in een slowcooker) zorgt ervoor dat er zoveel mogelijk van deze gezonde stoffen uit de botten worden onttrokken en omdat het niet op hoge temperatuur wordt verhit, blijven deze stoffen ook behouden.
Zelf bouillon maken
Natuurlijk kun je ook zelf bouillon maken door kip lange tijd in een slowcooker te garen, maar ik ga graag voor het gemak van Broth of Life. Gemiddeld maak ik eens per week kip klaar in de slowcooker en gebruik ik de dagen erna de bouillon die ik daarvan over houd. Ik gebruik dus afwisselend zelfgemaakte bouillon en Broth of Life.
Ken jij het al?
Ik ben benieuwd of jij het al kent, wat je er van vindt en in welke gerechten je het gebruikt.