Cappuccino puddinkjes met gelatine van Ergomax
EET JEZELF MOOI 🙂
Ik kreeg van Ergomax weer een fijn product om uit te proberen! Dit keer is het gelatine waarmee ik deze heerlijke cappuccino puddinkjes heb gemaakt. Gelatine is een goede bron van eiwitten en bevat onder meer hoge concentraties van de aminozuren glycine, lysine en proline. Gelatine kan er onder meer voor zorgen dat je een mooie elastische en soepele huid kunt krijgen. Wie wil dat nu niet?!
Vroeger at men het hele beest
Als we tegenwoordig vlees eten, dan eten we bijna alleen maar het spiervlees en laten we de rest links liggen. Vroeger at men ook de organen, beenmerg, pezen en kraakbeen. Juist in die minder aantrekkelijke stukjes vind je collageen terug. Collageen is nodig voor botten, tanden, nagels, huid, haar, darmwand, pezen, bloedvaten, kraakbeen, bindweefsels, gewrichtsbanden en nog veel meer onderdelen van het lichaam. Tegenwoordig krijgen we bijna geen collageen meer binnen en dat gaat ten koste van het onderhoud van alle hiervoor genoemde onderdelen van je lichaam. Van alle eiwitten in het lichaam is collageen de meest voorkomende soort. 30% tot 40% van alle eiwitten in je lichaam is collageen.
Gelatine
Ergomax maakt hun gelatine van grasgevoerde runderen. Gelatine is uitgekookte collageen. Je kunt het vergelijken met het zelf trekken van een bottenbouillon. Als je zelfgemaakte bouillon wel eens hebt laten afkoelen zul je het wel herkennen. De bouillon is na een nacht in de koelkast helemaal stijf geworden door de gelatine die het bevat.
De aminozuren uit gelatine ondersteunen het lichaamseigen collageennetwerk. Het draagt bij aan zachte weefsels in het lichaam, zoals de huid en het kraakbeen. Daarnaast is gelatine specifiek geschikt voor het spijsverteringstelsel. Het bevat L-glutamine dat kan helpen bij het dichten van een lekke darm. Het lichaam moet echter nog wel iets doen met de gelatine, want gelatine komt in die vorm niet voor in het lichaam.Collageen hydrolysaat
Ergomax maakt hun collageen van kabeljauw. Eigenlijk spreek je voluit van collageen hydrolysaat, want alle collageen producten koop je in een bewerkte vorm. Het collageen afkomstig uit vis of runderen wordt dusdanig bewerkt dat de eiwitten al gedeeltelijk zijn afgebroken. Hierdoor worden de eiwitten sneller door het lichaam opgenomen. Het voordeel van viscollageen ten opzichte van rundercollageen is dat viscollageen veel meer lijkt op het collageen in ons lichaam en dat het door het lichaam dus nog beter te gebruiken is.
Meer weten over collageen hydrolysaat?
Ik heb een uitgebreid artikel over collageen geschreven dat je hier terug vindt.
De overeenkomsten en de verschillen
Overeenkomsten
Vaak wordt collageen en gelatine als hetzelfde product gezien. Collageen en gelatine komen uit dezelfde bron en hebben zo goed als hetzelfde aminozuurprofiel. Het lijkt dan ook erg veel op elkaar.
Verschilllen
Collageen hydrolysaat heeft ten opzichte van gelatine een extra stap ondergaan. Door die extra stap lost collageen veel beter op in (koud) water, waardoor je het makkelijker kunt drinken. Ook klontert collageen door deze extra bewerking niet. Door de gelvormende eigenschap is gelatine heel goed te gebruiken in de keuken. Je kunt er heerlijke puddinkjes mee maken, gelei’s, een hartige of zoete bavarois, fruitgummies en nog veel meer.Je bent wat je eet
Als jij slecht eet (te veel suiker, zuivel, granen en peulvruchten en slechte vetten) heeft dit invloed op je gezondheid en de samenstelling van je lichaam. Je verliest spierkracht en ontwikkelt meer slecht vet rondom de organen. Meestal gaat dit gepaard met laaggradige ontstekingen in het lichaam en ontwikkel je diverse kwaaltjes. Je lichaam krijgt niet meer de juiste bouwstoffen om gezonde goed werkende cellen te bouwen en je veroudert daardoor sneller dan je werkelijke leeftijd. Je bent dus wat je eet. Dit geldt niet alleen voor jou maar ook voor de dieren die jij in je mond stopt. Daarom is het zo belangrijk dat ook de dieren die je eet, te eten krijgen wat hun natuurlijke dieet is. Een koe hoort geen granen en soja te eten, maar gras. Daarom zijn de runderen die Ergomax voor hun producten gebruikt, altijd grasgevoerd.
Hoe gebruik je gelatine?
Gelatine kun je het beste eerst in een (elektrische) koffiemolen fijn malen. Je kunt deze stap ook overslaan, maar het resultaat wordt minder fijn en glad. Daarna week je de gelatine vijf minuten in (een gedeelte van) de koude vloeistof die je wilt gaan geleren. Vervolgens verwarm je de gelatine tot het kookpunt, haal je de pan van het fornuis en laat je het even afkoelen. Tot slot verwerk je de gelatine in je gerecht. Maak puddinkjes, gelei’s, panna cotta, een hartige of zoete bavarois, terrines, fruitgummies, jam en nog veel meer.
Wat moet ik kiezen?
Zelf gebruik ik bijna iedere dag een schepje collageen hydrolysaat door mijn smoothie en de gelatine gebruik ik voornamelijk als ik iets ga koken. Als je het puur en alleen voor je gezondheid gaat gebruiken, kun je het beste voor de collageen hydrolysaat kiezen.
Een teleurstelling voor vegetariërs en veganisten
Helaas is er geen plantaardige mogelijkheid om collageen binnen te krijgen. Natuurlijk kun je je pudding maken met agar agar, maar het heeft niet dezelfde gezonde eigenschappen voor botten, tanden, nagels, huid, haar, darmwand, pezen, bloedvaten, kraakbeen, bindweefsels en gewrichtsbanden. Als je serieuze klachten hebt als vegetariër of veganist, moet je misschien toch even je principes aan de kant gooien en een kuurtje collageen doen. Zelf doe ik graag af en toe een dagje zonder vlees, vis of eieren, omdat dit voordelen heeft voor je gezondheid. Mijn gezondheid is ook de reden dat ik dierlijke producten nooit helemaal zal laten staan. Ben je een vegetariër of veganist, dan is mijn advies; kies af en toe voor je gezondheid boven je principes.
Ingrediënten (voor 4 personen):
Voor de koffie laag
200 ml sterke koffie
1,5 el gelatine
Voor de cappuccinolaag
400 ml kokosmelk
3 el gelatine
een klein beetje stevia naar smaak
Bereiding cappuccino puddinkjes:
- Zoek vier vormpjes van 150 ml inhoud per stuk.
- Maal 1,5 el gelatine fijn in een (elektrische) koffiemolen. Je kunt deze stap overslaan, maar het helpt bij het oplossen van de gelatine en het resultaat wordt wat fijner en gladder als je het eerst maalt.
- Zet de koffie en week hierin de gelatine 5 minuten. Roer goed door.
- Verwarm de koffie, breng aan de kook, roer goed en verdeel het over de vier vormpjes. Zet in de koelkast om af te koelen.
- Maal voor de cappuccinolaag 3 el gelatine en laat het 5 minuten weken in de kokosmelk.
- Roer de stevia door de kokosmelk en breng het aan de kook. Laat de kokosmelk afkoelen tot ongeveer 40 graden en giet het in de vormpjes zodra de koffielaag is opgesteven.
- Laat de vormpjes minimaal twee uur in de koelkast staan om op te stijven.
Dit recept:
- voldoet aan de regels van de Paleo-Lifestyle;
- is geschikt voor mensen die willen afvallen;
- is geschikt voor mensen met diabetes;
- is vrij van E-nummers;
- is vrij van graan- en zuivelproducten en daarom dus ook: glutenvrij, en lactosevrij.