Tortillas
Deze heerlijke paleo tortillas zijn gemaakt van maar drie ingrediënten! Eigenlijk vier als je water meetelt 😉
Ze zijn net zo zacht en soepel als een echte tortilla, zodat je ze makkelijk dubbel kunt vouwen om te vullen. Alleen deze zijn echt 100% paleo. Je kunt ze voor de lunch eten met wat dungesneden groenten en gerookte kip, of een stukje vis en plakjes avocado. Als avondeten kun je ze eten met kipgehakt en een prutje van in tomatensaus gebakken groenten. De mogelijkheden zijn eindeloos.Voor de tortillas heb ik psylliumvezels gebruikt. Het wordt ook wel vlozaad genoemd.
Psylliumvezels zijn afkomstig van planten genaamd plantago ovato of plantago afra en zijn van het geslacht weegbree. Alleen de zaadhuiden worden gebruikt en die worden meestal tot poeder gemalen, maar je kunt ze ook heel of in gehakte vorm kopen.
Psylliumvezels worden voornamelijk gebruikt bij darmklachten, zoals obstipatie (maar ook bij diarree). De vezels kunnen wel 10 keer hun eigen drooggewicht aan water opnemen. Probeer thuis maar eens uit: doe in een schaaltje wat vezels met water en zie hoe er zich een dikke gel vormt. Dit gebeurt ook in je darmen, waardoor je ontlasting in volume toeneemt en zachter wordt.
Het is in je darmen een voedingsbron voor de goede darmbacteriën, welke op hun beurt weer korte keten vetzuren gaan aanmaken die onmisbaar zijn voor een goede darmwerking.
Verder werken Psylliumvezels verzadigend zodat je lange tijd geen trek hebt. Handig als je wilt afvallen!
Ingrediënten voor 8 kleine tortillas:
50 gram kokosmeel
20 gram poeder van Psylliumvezels
mespunt zout
250 ml warm water
Bereiding tortillas:
- Roer kokosmeel, psylliumvezels en zout met een vork door elkaar. Zorg dat er geen klontjes meer in zitten.
- Roer er het water met een vork door tot een deegbal is ontstaan. Kneed nog even goed door met je handen.
- Verdeel de deegbal in 8 gelijke stukken.
- Leg een vel bakpapier op het aanrecht met daarop een stuk deeg en dek af met nog een vel.
- Druk de deegbal goed plat en rol uit met een deegroller. Zorg dat het deeg tussen de vellen bakpapier blijft, want het plakt overal aan vast.
- Eventueel kun je op de uitgerolde tortilla een bord of ronde kom zetten en het overtollige deeg wegsnijden, zodat hij mooi rond wordt.
- Doe een eetlepel olijfolie in een kommetje, dip daar een kwastje in en smeer heel dun een koekenpan in.
- Bak de tortilla aan iedere kant een paar minuten.
- Terwijl je de eerste tortillas bakt, kun je de rest uitrollen.