Bloedsuikerspiegel
Suikerziekte (ouderdomsdiabetes) is in de hedendaagse maatschappij de meest voorkomende vorm van suikerziekte.
Mensen die ouderdomsdiabetes hebben worden steeds minder gevoelig voor de insuline die ze zelf maken. Dit noemen we insulineresistentie. Insuline is een hormoon wat wordt afgegeven door de alvleesklier. De voornaamste aanleiding tot afgifte van insuline is als de concentratie glucose (suikers) in het bloed te groot wordt. Er zijn ook nog andere factoren die zorgen dat glucose wordt afgegeven zoals de aanwezigheid van aminozuren en vetzuren.Insuline zorgt er voor dat spier- en vetcellen glucose gaan opnemen zodat het bloedsuikergehalte in het bloed weer op een normale waarde komt. Niet alle voedingsmiddelen worden even snel verteerd (afgebroken) door het lichaam. Geraffineerde koolhydraten worden verreweg het snelst afgebroken en laten hierdoor de bloedsuikerspiegel snel stijgen. Vetten en eiwitten hebben het minst invloed op de bloedsuikerspiegel.
Er zijn voedingsmiddelen die de bloedsuikerspiegel snel laten stijgen, dat noemen we een een hoge glycemische index. En er zijn voedingsmiddelen die de bloedsuikerspiegel minder snel of nauwelijks laten stijgen, dat noemen we een een lage glycemische index.
Van voedingsmiddelen met een lage glycemische index heeft de suikerspiegel het minste last. Een stabiele bloedsuikerspiegel is belangrijk voor een gelijkmatig energieniveau.
Stress
Stress heeft een grote invloed op je bloedsuikerspiegel. Als er in de oertijd gevaar dreigde moest je rennen voor je leven. Voor deze plotselinge actie heb je extra energie nodig. Die energie moet worden vrijgemaakt uit de reservevoorraden. Adrenaline (het bekendste stresshormoon) zorgt voor het vrijmaken van deze reservevoorraden. Als je inderdaad op de vlucht bent verbruik je deze extra vrijgemaakte energie en zal je bloedsuikerspiegel weer op een natuurlijke manier dalen.
Neem nu eens de huidige stress die veel mensen op het werk hebben. Je zit praktisch de hele dag achter de computer, je krijgt veel werk en hebt paniek of je het wel allemaal af krijgt. Je lichaam maakt adrenaline aan en de bloedsuikerspiegel stijgt, maar omdat je stil zit wordt deze extra vrijgekomen energie niet gebruikt en moet er weer insuline worden aangemaakt om de bloedsuikerspiegel naar beneden te brengen.
Vicieuze cirkel
Stel, je zit ‘s-avonds op de bank; je doet dus niets en verband dus geen calorieën, maar je krijgt een beetje lekkere trek en begint aan een zak M&M’s en een paar glazen suikerhoudende frisdrank. Je krijgt dus veel calorieën in de vorm van suikers binnen. Door deze extreme hoeveelheid suikers in je bloed moet er ineens veel insuline worden aangemaakt. Nu zijn de suikers weer verdwenen, maar er is nog insuline in het bloed en de bloedsuikerspiegel daalt verder dan voordat je begon aan de M&M’s en frisdrank. Door deze lage suikerspiegel krijg je pas echt trek en je gaat dus weer eten.
Zoetstoffen
Denk nu niet dat het gebruik van zoetstoffen de oplossing is. Want hiermee houd je je lichaam alleen maar voor de gek. Omdat je zoetigheid binnenkrijgt, reageert het lichaam hetzelfde als hierboven beschreven.
Conclusie
Door deze extreme schommelingen in je bloedsuiker wordt het lichaam minder gevoelig voor insuline. Ofwel: er wordt wel insuline aangemaakt, maar het lichaam reageert er niet meer goed op; dit is insulineresistentie. Afhankelijk van de ernst is dit ouderdomsdiabetes (diabetes type 2) of het begin hiervan. Veel mensen zijn al insuline resistent zonder dat ze dit weten.
Bovenstaande informatie is op juistheid gecontroleerd door orthomoleculair natuurgeneeskundige Jeroen Schreuder uit Baarn. De juistheid van deze informatie blijft echter altijd voor mijn rekening. Voor meer informatie inzake orthomoleculaire geneeskunde verwijs ik je graag naar zijn website: http://www.schreuder-natuurgeneeswijzen.nl
Wendy Mijnheer