Nachtschades (Solanaceae) zijn groenten (planten) die afkomstig zijn uit de nachtschadefamilie.
Bekende nachtschades zijn aardappels, aubergine, tomaat, paprika en peper.
De nachtschade zou strikt genomen niet behoren tot een voedingspatroon gebaseerd op het Paleo principe. Een van de redenen is omdat de nachtschade oorspronkelijk niet in Afrika voorkwam maar afkomstig is uit Latijns-Amerika. Omdat de mens in Afrika is geëvolueerd, zijn we dus van oorsprong niet gewend nachtschades te eten.
De andere reden is omdat genoemde nachtschades een bepaalde stof bevatten, welke stof schadelijk voor ons zou kunnen zijn. Deze stof (alkaloïden) draagt de plant bij zich om zich er tegen te beschermen opgegeten te worden. Enkele voorbeelden van alkaloïden zijn: atropine, cafeïne, morfine, codeïne, cocaïne, enzovoorts. Niet alle alkaloïden zijn even nadelig (in de kruidengeneeskunde worden sommige alkaloïden als geneesmiddel gebruikt).
Let wel op dat je van de nachtschades de rijpe variant eet. Naarmate de vrucht rijpt worden de alkaloïden minder. Overigens worden de alkaloïden ook door bereidingsvormen beïnvloed (bijvoorbeeld door te koken). En zolang je planten uit de nachtschadefamilie met mate eet, loop je bijna geen kans last te krijgen van de stoffen die in de nachtschades voorkomen.
Laat je niet bang maken door de aanwezigheid van deze stoffen. Groenten van de nachtschadefamilie bevatten ook vezels, vitaminen en mineralen en worden daarom toch vaak toegelaten tot een Paleo voedingspatroon. Zolang je geen gezondheidsklachten hebt is er dus geen probleem om nachtschades te eten.
Twijfel je toch of jij last hebt van de planten uit de nachtschadefamilie, probeer deze dan enkele weken (minimaal drie) te vermijden en kijk of je verandering ziet.
Mensen met een auto immuunziekte adviseer ik in ieder geval om alle nachtschades tijdelijk te elimineren.
Nachtschades kunnen namelijk een verhoogde ontstekingsactiviteit tot gevolg hebben en daardoor aanleiding geven tot een actiever immuunsysteem (wat bij iemand met een auto-immuunziekte vermeden moet worden).
Indien dit laatste bij u het geval is verzoek ik u contact te zoeken met een voedingsdeskundige omdat er dan aanleiding is wellicht meerdere zaken aan je huidige voedingspatroon aan te passen.
Wendy Mijnheer