Knoflooksaus van zwarte knoflook
Halleluja! Dit is echt de lekkerste knoflooksaus die je OOIT hebt geproefd! Sorry voor mijn enthousiasme, maar dit moest ik even aan je kwijt. Het smaakt veel lekkerder dan gewone knoflooksaus, omdat het minder scherp is en veel smaakvoller. En het grootste voordeel: je wordt de volgende ochtend niet wakker met de vraag of je een dood vogeltje in je mond hebt…
Zwarte knoflook
Ik heb deze knoflooksaus niet met gewone knoflook gemaakt, maar met zwarte knoflook. Zwarte knoflook is gewone witte knoflook, maar dan gefermenteerd. En die fermentatie maakt het niet alleen lekkerder, maar ook nog eens gezonder.
Zwarte knoflook is redelijk goed verkrijgbaar in Nederland. Ik ken één leverancier en dat is Black Garlic. Zij verkopen echter niet aan de consument, maar op hun website zie je op deze pagina waar het te koop is.
Zij schrijven over hun knoflook het volgende:
“Zwarte knoflook wordt geproduceerd door de standaard witte knoflookbol door middel van een zorgvuldig gecontroleerd verwarmingsproces te fermenteren in enkele weken. De suikers en aminozuren reageren en produceren samen melanoidine – die verantwoordelijk is voor de rijke zwarte kleur. Zwarte knoflook is gezonder dan de witte vanwege de dubbele hoeveelheid antioxidanten, het heeft geen toevoegingen, is laag in vet, rijk aan natuurlijke suikers en laat geen spoor van geur of slechte adem achter. Door het fermenteren worden de teentjes zacht als drop en de schil broos.”Gezondheidsvoordelen
Knoflook (Allium sativum) bevat zwavelverbindingen. In deze zwavelverbindingen zitten de vele gezondheidsvoordelen van knoflook. De belangrijkste zwavelverbinding in zwarte (gefermenteerde) knoflook is S-allylcysteïne. Het voordeel van deze vorm, is dat het in het lichaam niet meer omgezet hoeft te worden in de actieve vorm. Het kan dus direct gebruikt worden. Hier heeft zwarte knoflook dus een voordeel boven gewone knoflook.
Knoflook staat bekend om zijn:
– gunstige effect op hart en bloedvaten;
– gunstige rol bij een optimale bloeddruk;
– positieve invloed op het cholesterol;
– werking als natuurlijk antibioticum;
– antivirale werking;
– rol in de ontgifting;
– bijdrage aan een normale functie van het immuunsysteem, en
– ondersteunende werking in tijden van stress.Als je gewone knoflook fruit, bakt, of anders verhit, kunnen veel gezonde stoffen verloren gaan. Door de zwarte knoflook in een saus te gebruiken, verhit je hem niet en blijven alle stoffen behouden. En doordat je niet naar knoflook gaat stinken, kun je hem dus iedere dag zorgeloos eten.
Ingrediënten:
1 kop (250 ml) mayonaise
50 ml kokosmelk
4 tenen zwarte knoflook
Bereiding knoflooksaus van zwarte knoflook:
- Voeg mayonaise en kokosmelk samen en roer goed door.
- Maal de knoflooktenen in een vijzel zo fijn mogelijk. Voeg eventueel een lepel van de losgeroerde mayonaise toe, zodat het wat makkelijker gaat.
- Roer de knoflook door de saus. Met een garde gaat dit het beste.
- Eventueel kun je er nog fijn gesnipperde peterselie of bieslook doorroeren.
Bronnen:
Healthline
Bonusan