De slowcooker
Een slowcooker is een elektrische pan waarmee je eten langzaam gaar kan laten sudderen/koken.
Denk aan lekker ouderwets draadjesvlees zonder dat je er naar om hoeft te kijken.
Maar ik gebruik de slowcooker ook voor appelmoes, rode kool, kippenpoten, soep, enzovoorts.
Ik heb een slowcooker van het merk Crock-Pot. Deze slowcooker heeft twee temperatuurstanden: laag of hoog. Op de lage stand kan je de pan rustig een (werk)dag lang aan laten staan. Op de hoge stand is het eten wat sneller klaar.
De slowcooker is onder andere handig voor als je een druk bestaan hebt. Als ik weet dat ik de volgende dag laat thuis ben van het werk (en waarschijnlijk dus weinig zin heb om te koken) dan zet ik de slowcooker klaar. Ik doe er een paar kippenpoten in, wat gesneden groenten (ui, prei, winterwortel), zout, peper, kruiden en een kopje water.
De zwarte pan is afneembaar van het verwarmingselement. De pan zet ik ‘s-avonds gevuld in de koelkast en de volgende ochtend plaats ik de pan op het verwarmingselement en zet hem aan op de laagste stand en ga dan naar mijn werk. Als ik thuis kom ruikt het hele huis heerlijk naar kip. Ik kook er wat groenten bij en kan snel aan tafel.
De kip uit de slowcooker is heerlijk mals en het vocht wat over blijft (de bouillon) bewaar ik om later kippensoep te maken.
Voor het maken van appelmoes doe ik een flinke hoeveelheid appels in de slowcooker samen met een kopje water. De appels schil ik en ik haal het klokhuis eruit. Ik snijd ze niet in stukken want na een paar uur in de slowcooker roer je ze met een vork heel makkelijk tot moes (ze vallen bij de minste aanraking uiteen). Je hoeft geen suiker of honing toe te voegen, alleen wat kaneel.
De pan van de crockpot kan ook op het vuur. Je kan je vlees dus eerst aanbraden voordat je de slowcooker aan zet.
Kortom: ik kan de slowcooker echt aanraden.