Wat anderen schrijven
Er wordt steeds vaker in de media aandacht besteed aan de Paleo Lifestyle. Vandaar dat ik de belangrijkste publicaties hieronder op een rijtje heb gezet (en dat ook zal blijven doen).
Vivian Reijs / vivonline
“Paleo, een bekend fenomeen in de voeding. Maar wat is dat nu precies, wat houdt het in en waar is het goed voor? Hieronder geven wij je een uitleg over deze voedingstrend. Ontdek of Paleo bij jou past!
Wat is het Paleo-dieet? Eenvoudig gezegd kom het Paleo-dieet erop neer dat je het eten eet waarvoor je lichaam is gemaakt: Vlees, vis, noten, zaden, fruit en groentes.
Paleo verwijst ons ook naar het ‘Paleolitcium’, een tijdperk van ongeveer 2,5 miljoen jaar geleden. Onze voorouders aten ook Paleo. Niet moeilijk, want in die tijd was er geen ander eten te krijgen. Het wordt daarom ook wel het ‘holbewonersdieet of stenentijdperkdieet’ genoemd. Ons dieet is bij het evolueren van de mensheid volledig veranderd. Door de vele bewerkingen van ons voedsel zijn er meer allergieën, intoleranties en maag- darmproblemen dan ooit. Mensen kampen met spijsverteringsproblemen en deze problemen resulteren onder andere in een laag energieniveau, oprispingen, depressies, opgezwollen gewrichten en eczeem. Ons voedingspatroon lijkt in bijna niets op dat van onze Paleolitsche voorouders, terwijl onze genen sindsdien nauwelijks zijn veranderd. Het verschil is alleen dat onze voorouders dankzij dit dieet niet kampten met gezondheidsproblemen zoals wij die tegenwoordig hebben.
Happy with yoga
“Paleo-lifestyle.nl wordt beheerd door Wendy Mijnheer. Wendy is orthomoleculair therapeut en schrijft over het paleo dieet, of beter gezegd de paleo lifestyle. Ze heeft ook een boek geschreven genaamd ‘de ontbijtmythe’.
Op haar site vind je vooral veel paleo recepten, maar je vindt er ook blogs over lifestyle en producten die je gezondheid kunnen verbeteren. Je vindt er bijvoorbeeld een blog over de zin en onzin van noten weken, MCT-olie en een blog over foodtrends van 2020.
Er is ook een webshop waar je paleo-lifestyle producten en kookboeken kunt vinden. Heb je al weleens gehoord van rood licht therapie of lumen? Wendy legt op de website uit wat dit is en hoe dit je gezondheid kan verbeteren.”
Lees het hele artikel
Voeding en Gezondheid (vetvrij.com)
“Nadat ik het Paleo Lifestyle programma heb bestudeerd kan ik concluderen dat het waardevolle informatie bevat voor iedereen die wil gaan leven volgens de Paleo Lifestyle. Het programma is goed onderbouwd met de juiste professionele kennis.
Erg goed dus! De kwaliteit van het Paleo Lifestyle Programma is uitstekend. Zeer duidelijk wordt alles met betrekking tot Paleo voeding en Lifestyle uitgelegd. De bonus met twintig heerlijke recepten zijn ook met zorg en aandacht gemaakt. De persoonlijke aanpak van Wendy is erg plezierig waardoor het een echte aanrader is voor iedereen die wil gaan eten als een oermens!”
Nu.nl, 13 augustus 2015
Paleodieet gezond bij voorstadium diabetes
Mensen met het metabool syndroom, een voorstadium van diabetes type 2, hebben baat bij het paleodieet. Het paleodieet verbetert de bloeddruk, de buikomvang en de hoeveelheid triglyceriden van mensen met het metabool syndroom.
Dat blijkt uit analyse van de wetenschappelijke literatuur in een systematisch review uitgevoerd door onder andere onderzoekers van het LUMC. De resultaten zijn van die onderzoek verschenen in The American Journal of Clinical Nutrition.
Het zogenaamde oerdieet pakt enkele kenmerken van het metabool syndroom aan. Mensen die het dieet volgen, eten vooral groenten, fruit, eieren, vis, vlees, noten, zoete aardappelen, paddenstoelen, olijfolie, kokosolie, koffie, thee en water. Granen, zuivel, peulvruchten, aardappelen, alcohol en door de voedingsindustrie bewerkte producten zijn niet toegestaan.
Mensen die zich aan dit voedingspatroon hielden voelden zich ook beter dan mensen die dat niet deden. “Het is een verrassend sterk effect, zeker gezien het feit dat de controlepersonen een dieet volgden volgens nationale richtlijnen voor diabetespatiënten”, aldus Hanno Pijl, één van de onderzoekers.
Foodlog, 12 augustus 2015
Samenvattende studie ‘hit voor paleo’
Het Paleodieet is het afgelopen decennium even populair als controversieel geworden. Er bestaan weinig vergelijkende studies die onderzoeken of het betere resultaten oplevert dan door gezondheidsautoriteiten aanbevolen menu’s. De eerste grondige samenvatting van de bestaande studies blijkt veelbelovend.
De metastudie vatte 4 studies samen, waarin het paleomenu werd afgezet tegen 4 gangbare menu’s. De onderzoekers wilden testen of het paleomenu beter scoort bij het verlagen van het risico op chronische ziekten dan andere diëten. Ze keken naar de effecten op bloeddruk, suiker- en cholesterolspiegel, buikomvang en triglyceriden.
In de studies werd het paleomenu getest tegen diëten waarin diabetes- en hartpatiënten werd aanbevolen magere zuivel, geraffineerde plantaardige oliën, volle graanproducten en weinig verzadigd vet te gebruiken. Industrieel verwerkte voedingsproducten werden niet verboden. Het paleomenu bleek binnen 2 weken tot 6 maanden een gunstiger effect te hebben op alle genoemde uitkomstmaten. Bovendien vielen mensen er beter door af. De onderzoeken laten zien dat paleovoeding andere menu’s waarin volle granen, magere zuivel, plantaardige vetten en weinig verzadigd vet worden aanbevolen, overtuigend verslaat.
Gezondheidsnet, april 2014
Eten als een oermens
Iedereen heeft recht op zijn persoonlijke afwijking. Die van mij is dat ik niets vermakelijker vind dan het lezen van boeken van dieetgoeroes. Atkins, Montignac, South Beach: ze prijken allemaal in mijn kast. Een paar jaar geleden las ik ook het boek The Paleo Diet van de Amerikaanse wetenschapper dr. Loren Cordain. Het boek gaat over de voeding van de eerste mens, hoe deze voeding bij onze genen past en dat deze voeding heilzaam kan zijn voor onze gezondheid. Inmiddels is het paleodieet een ware rage in de VS, en ook in Europa. De term paleo komt van het Paleolithicum, de oude steentijd, een periode van 2,5 miljoen jaar tot 10.000 jaar geleden.
Mijn interesse voor het oerdieet was gewekt en ik begon me te verdiepen in de materie. Fascinerend vond ik het contrast tussen de westerse voeding en de voeding van die eerste mensen. De homo sapiens loopt nog maar 160.000 jaar op de aarde rond. Dat lijkt een eeuwigheid, maar het is slechts een speldenprik in de geschiedenis. Genetisch gezien zijn we nog vrijwel identiek aan onze voorouders. Het duurt immers heel lang voordat genen zich aanpassen aan veranderde leefomstandigheden. Lange tijd was onze voeding goed afgestemd op de omgeving waarin we woonden. Maar in relatief korte tijd is er veel veranderd: onze omgeving, onze voeding en hoeveel we bewegen. Denk aan de opkomst van de landbouw en veeteelt, zo’n 10.000 jaar geleden, en aan de industriële revolutie, ruim 200 jaar geleden. Onze genen zijn totaal niet afgestemd op veel eten en weinig bewegen, elke dag weer.