Blog: Baking soda
Baking soda, bakpoeder, soda, natriumbicarbonaat, zuiveringszout, dubbelkoolzure soda, bakzout, wijnsteenbakpoeder, wijnsteen, wijnsteenzuur, cream of tartar… Je wilt gewoon even lekker in de keuken experimenteren met een paleo bakseltje dat een klein beetje luchtig moet worden en je ziet door de bomen het bos niet meer. Wat is het, waar kun je het voor gebruiken en mag het in je paleo baksel?
Baking soda
Ik begin met baking soda, want dat is het enige product dat ik altijd gebruik. Het is de baking soda van de foto. Als je dit merk niet kunt vinden in de supermarkt, controleer dan op de ingrediëntenlijst dat het uitsluitend natriumbicarbonaat betreft.
Andere namen voor baking soda
Andere namen voor baking soda zijn ook wel natriumbicarbonaat, zuiveringszout, dubbelkoolzure soda, of bakzout.
Hand in hand met iets zuurs
Als je baking soda gebruikt, moet je altijd iets zuurs aan je recept toevoegen, zoals citroensap of (appel)azijn, want alleen dan heeft het werking. Op het moment dat baking soda met iets zuurs in aanraking komt, gaan er zich kleine gasbelletjes vormen.
Waar gebruik je baking soda voor en hoe?
Baking soda gebruik je als je een baksel wilt laten rijzen en luchtig wilt laten worden. Meestal wordt het als vervanging voor gist gebruikt, omdat het een snellere werking heeft. Door de combinatie van een rijsmiddel (natriumbicarbonaat) met iets zuurs, ontstaan er die kleine gasbelletjes die je baksel luchtigheid geven.
Als je vergeet iets zuurs toe te voegen, dan heeft baking soda geen werking en blijft er een vieze smaak achter in je baksel.
Voor een gemiddeld bakrecept is een theelepel bakingsoda met een eetlepel citroensap of (appel)azijn voldoende.
Bewaartijd baking soda
Schrijf op het pakje de datum dat je het hebt geopend en bewaar het niet langer dan een maand. Hierna verliest het namelijk zijn kracht en worden dus je baksels minder luchtig.
Bakpoeder
Ik gebruik nooit bakpoeder omdat hier bijna altijd iets aan toegevoegd is dat niet paleo is, namelijk een zetmeel waarvan de oorsprong niet is vermeld of maïszetmeel (niet paleo). Ook bakpoeder bevat net als baking soda natriumbicarbonaat. Het voordeel van bakpoeder is dat er al iets zuurs in zit, zodat je niet nog apart citroensap of (appel)azijn hoeft toe te voegen. Bakpoeder is een stuk minder sterk dan baking soda. Als je in een recept bakpoeder wilt vervangen door baking soda heb je dus minder nodig (ongeveer 1/3).
Wijnsteenbakpoeder
Wijnsteenbakpoeder is bijna hetzelfde als bakpoeder. Het bestaat uit natriumbicarbonaat en wijnsteen. Wijnsteen is het reeds toegevoegde zuur, zodat je ook bij dit product geen citroensap of (appel)azijn hoeft toe te voegen. Het nadeel is dat ook dit product maïszetmeel bevat en je het dus beter niet voor je paleo baksels kunt gebruiken.
Wijnsteenzuur
Wijnsteenzuur is ook los te koop en zie je ook wel onder de naam tartaric acid. Maar dit moet je altijd weer in combinatie met een rijsmiddel gebruiken zoals baking soda (omdat het alleen het zure element is). Omdat citroensap of (appel)azijn prima werkt met baking soda, vind ik dit product overbodig en heb ik het nog nooit gebruikt.
Wijnsteen
Ook wijnsteen is los te koop en kun je tegenkomen als cream of tartar of crème de tartar. Niet te verwarren met het hiervoor genoemde wijnsteenzuur (alias tartaric acid) dat qua naam wel heel erg veel op elkaar lijkt. Wijnsteen is een soort vervolgproduct van wijnsteenzuur. Wijnsteen is wijnsteenzuur dat is omgezet in kristallen.
Wijnsteen kom je vaak tegen in buitenlandse recepten onder de naam “cream of tartar”. Wijnsteen kun je gebruiken om baking soda te activeren in plaats van citroensap. Maar wijnsteen wordt ook vaak ingezet als stabilisator en gebruikt voor verbetering van de houdbaarheid (het gaat verkleuring tegen van gekookte groenten of gesneden fruit). Als stabilisator helpt het slagroom om niet in te storten, kan het mayonaise helpen niet te gaan schiften, wordt het toegevoegd aan opgeklopte eiwitten om ze langer en beter stijf te houden (denk aan meringue). Je kunt het prima gebruiken in je paleo recepten.