Wat is circulair koken? Het is geen fancy bereidingstechniek, zoals moleculair koken. Circulair koken is afgeleid van “circulaire economie” en is in het Nederlands gewoon de kringloopeconomie. Kringloop is een systeem waarin geen eindige grondstofvoorraden worden uitgeput en waarin reststoffen volledig opnieuw worden ingezet in het systeem. Klinkt leuk, maar wat kunnen we daarmee in de keuken? Met een paar slimme tips kan iedereen mee helpen om het milieu minder te belasten. Lees mee…
Niet schillen
Schillen geeft afval en in de schil zitten ook nog eens de meeste voedingsstoffen. Van de meeste groenten kun je de schil gewoon eten. Boen de schil natuurlijk wel goed schoon.
Ten minste houdbaar tot en te gebruiken tot
Hoe zat het ook al weer? Ten minste houdbaar tot (THT) staat op producten die niet zo snel bederven, zoals producten in de diepvries of in blik. Na de THT-datum kan de kwaliteit (smaak, geur of kleur) achteruit gaan, maar het is nog zonder gevaar te eten. Kijk wel altijd even of het er niet vreemd uitziet of een vreemd luchtje heeft.
De te gebruiken tot datum staat op producten die wel snel bederven, zoals vis of kip. De TGT-datum is dus de laatste datum waarop je het product veilig kunt gebruiken. Ga je het product niet gebruiken voor deze datum, zorg dan dat je het op tijd hebt ingevroren of bereid.
Houd de datum op de verpakking dus goed in de gaten en:
– maak producten met een TGT-datum voor het verstrijken van de datum op of vries ze in;
– gooi producten met een verstreken THT-datum niet zomaar weg, maar controleer de kwaliteit van het product.
Gebruik lokale producten
Het is beter om producten te gebruiken die uit Nederland komen. Producten die van ver moeten komen zijn belastend voor het milieu, ze moeten namelijk een lange afstand afleggen per vrachtwagen of vliegtuig. Dit houdt in dat je naar het seizoen moet eten en aardbeien in de winter beter links kan laten liggen, omdat die hier dan niet groeien.
Gebruik alles van je product
Veel mensen gooien het groen van de prei of de bosuitjes weg, niet doen, je kunt alles eten. Heb je een gebraden kip gegeten? Van de botjes kun je nog een heerlijke bouillon trekken.
Maak een moestuintje
Het maakt niet uit of je groot of klein woont en met of zonder tuin. Iedereen kan een klein moestuintje aanleggen. Stronkjes van sla, selderij, bosuitjes en nog veel meer groenten kun je in een potje of de grond stoppen om weer te laten uitgroeien. Zet de potjes op je aanrecht, in de tuin of op je balkon.
Maak soep van de restjes
Soep maken is de ideale manier om restjes weg te werken. Gooi alle restjes bij elkaar met een (zelfgetrokken) kippenbouillon en pureer met een staafmixer. Maak op smaak met zout en kruiden en je bent klaar.
Gooi geen eten weg!
Zorg dat je alles, maar dan ook alles dat je over houdt bij het koken bewaart. Eet het de volgende dag voor de lunch of vries het in. Gooi nooit eten weg! Ik kan echt heel boos worden als mensen eten weggooien. Sta er volgende keer eens bij stil als je eten weg gooit. Het klinkt heel cliché, maar denk bij voedselverspilling eens aan al die mensen in de wereld die niet voldoende te eten hebben.
Volgens de statistieken gooien wij 1/3 van ons voedsel weg. Kijk de volgende keer bij het boodschappen doen eens in je winkelwagentje en bedenk dat hiervan misschien wel 1/3 in de vuilnisbak terecht komt. Bizar toch?!
Initiatieven
In Nederland zijn een aantal mooie initiatieven om voedselverspilling tegen te gaan. De app Nofoodwasted brengt consumenten en ondernemers (supermarkten en restaurant) bij elkaar om ervoor te zorgen dat overgebleven voedsel, dat niet lang meer kan worden bewaard, niet in de vuilnisbak hoeft te belanden. Neem maar eens een kijkje op de website.
Eet minder rood vlees
Rood vlees is vlees dat afkomstig is van zoogdieren, zoals bijvoorbeeld runderen, varkens, geiten, schapen en paarden. Rood vlees is zeer belastend voor het milieu. Kies liever wat vaker voor gevogelte.
Ga eens naar de boer
Door heel Nederland heb je boerderijen (groot en klein) die producten ook aan consumenten verkopen. Denk aan eieren, groenten en fruit. Door rechtstreeks bij de boer te kopen hoeft het product niet te worden vervoerd naar de supermarkt. Ga wel op de fiets ;-)
Doe slim boodschappen
1. Ruim eerst je koelkast op en ga dan pas boodschappen doen
Ruim eens per week je koelkast op, zodat je weet wat je nog in huis hebt. Doe dit het liefste vlak voordat je boodschappen gaat doen. Zo voorkom je dat je per ongeluk verse producten koopt die je al in huis hebt.
2. Neem je eigen boodschappen tassen mee
Logisch, maar het gebeurt nog steeds te weinig, zodat we ter plekke plastic tasjes moeten kopen.
3. Gebruik speciale herbruikbare groenten en fruit zakjes.
Als je zelf zakjes meeneemt hoef je niet de plastic zakjes uit de supermarkt te gebruiken. En deze handige tasjes leg je bij thuiskomst gewoon met inhoud en al in de koelkast.
4. Let in de winkel al op de houdbaarheidsdatum.
Veel supermarkten letten daar helaas niet op en zetten producten vooraan die soms nog maar een dag houdbaar zijn. Het zou zonde zijn als je twee dagen later erachter komt dat je product al bedorven is.