Een pan voor het leven
Deze pan gaat de rest van je leven mee. Als je goed voor hem zorgt heeft hij een langere levensduur dan jijzelf!
Ik kreeg deze pan van Outdoor Outfitter. Kijk maar eens op de website naar hun assortiment: www.outdooroutfitter.nl. Dit is de kleinste pan uit de serie en kost € 26,95 wat ik helemaal niet duur vind voor een goede pan die zo lang mee gaat.
Vroeger gebruikte ik pannen van een niet nader te noemen merk (te koop in iedere huishoudwinkel) met zo’n handig teflon laagje tegen het aanbakken. Een pan waarvan iedereen weet dat als je een beetje van koken houdt, de pan het nooit langer uithoudt dan een half jaar (als je mazzel hebt zelf een klein jaartje). Maar wat gebeurt er in die tijd?
Lees en huiver.
Teflon
Je hebt vast wel eens gehoord van Teflon; een speciale anti-aanbaklaag voor pannen. Een belangrijk bestanddeel van Teflon is PTFE (een kunststof uit de familie van de PFC’s), een mogelijk kankerverwekkende stof.
Het is bekend dat vogels (die als huisdieren worden gehouden) kunnen sterven van de dampen die vrij komen door het gebruik van een pan met Teflon anti-aanbaklaag. Wat het effect op de mens is, is nog niet onderzocht, maar als een vogel er dood aan kan gaan wacht ik de uitkomst van dat onderzoek niet af…
Naast de dampen die vrij kunnen komen kan de teflon laag ook beschadigen en loslaten. Een pan met Teflon anti-aanbaklaag mag niet in aanraking komen met scherpe voorwerpen (zoals een mes of metalen spatels) in verband met kans op beschadiging van de Teflon laag (en wees ook voorzichtig met het stapelen van de pannen).
De Teflon laag kan ook niet tegen langdurige of extreme verhitting (zet een pan met teflon laag dus nooit zonder inhoud op het vuur). Het komt er op neer dat je bij het gebruik van de Teflon pan dus altijd op je tenen moet lopen; want met één beschadiging in de anti aanbaklaag moet je eigenlijk al afscheid van hem nemen.
Mijn nieuwe pan is anders: hij kan tegen een stootje en je kan het vuur zonder problemen flink opstoken.
Ik heb de pan nu een paar weken in huis en hij bevalt erg goed. Bij de aanschaf krijg je een uitgebreide instructie mee hoe je de pan klaar moet maken voor het eerste gebruik en hoe je hem moet verzorgen en behandelen om er zo lang mogelijk plezier van te hebben.
Mijn favoriete gerecht wat ik tot nu toe in de pan gemaakt heb, is een lekkere omelet met pompoen en selderij. Geen gedoe met het omkeren van de omelet want je zet de hele pan in de oven en zo bak je ook de bovenkant lekker goudbruin.
De volgende pan van Outdoor Outfitter waar ik mijn oog op heb laten vallen (en binnenkort dus zelf koop) is de wedgepan.
Bronnen (voor schadelijke stoffen die in pannen worden gebruikt):
http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/diversen/25353-het-gevaar-van-teflon-en-antiaanbaklagen.html
http://www.greenjump.nl/Blog/post/2013/10/24/Teflon-gevaarlijk-of-niet-Alternatieven-voor-Teflon.aspx