Paleo Satésaus
Ik eet al sinds 2012 volgens de Paleo-Lifestyle. In het begin miste ik wel eens bepaalde voedingsmiddelen, maar op den duur werd dat steeds minder. Behalve satésaus! Dat is iets dat ik erg lekker vind en dus ook echt heel erg mis. Ik kan nu zeggen: heel erg miste, want ik heb een vervanger gevonden.
🙂
Satésaus behoort niet tot de Paleo-Lifestyle omdat het gemaakt is van pinda’s. Pinda’s zijn peulvruchten en peulvruchten bevatten weer antinutriënten.
Nu is dat makkelijk op te lossen door andere noten te gebruiken, maar dan ben je er nog niet.
Verder gaat er in satésaus namelijk een ingrediënt dat ik erg kenmerkend vind; sojasaus of ketjap. Dit is een saus gemaakt op basis van soja en ook soja is een peulvrucht. En dan ga ik het nog niet eens hebben over de suikers en zouten die in ketjap zitten.
Maar sinds kort heb ik eindelijk een paleoproof satésaus! Ik heb een product gevonden waarmee je ketjap kan vervangen. En het heet Coconut Aminos. Je kan het onder andere kopen bij Puur Mieke. Coconut Aminos is een biologische (marinade)saus gemaakt van kokosbloesemsap. Dit sap wordt op een natuurlijke manier gerijpt (gefermenteerd).Peulvruchten
Pinda’s en sojabonen zijn peulvruchten, net als sperziebonen, erwten, capucijners, kikkererwten, kousenband, linzen, tamarinde en tuinbonen. Peulvruchten bevatten protease-remmers, lectines, fytinezuur en saponinen.
Saponinen
Als je bonen weekt zal je zien dat er na een tijdje een schuimig laagje ontstaat op het water. Dit laagje is afkomstig van de stof saponine. De letterlijke vertaling van saponine is zeepstof. Saponinen worden door planten aangemaakt om zichzelf te beschermen tegen micro- organismen en insecten. Ze hebben mogelijk een remmende werking op de opname van vitaminen en eiwitten in de darm.
Door het weken of koken van peulvruchten worden de toxische stoffen minder. Maar let op, want saponinen worden nooit onschadelijk door weken of koken.
Saponinen hebben invloed op de darmwand en maken de darmwand extra doorlaatbaar. Stoffen die de darmwand niet horen te passeren komen zo toch het lichaam binnen met de nodige nadelige gevolgen!
Er zijn meerdere planten die saponinen bevatten, maar ze zijn niet allemaal schadelijk voor ons. Er zijn ook saponinen die een gezondheidsbevorderend effect hebben zoals die uit spinazie, uien en asperges. De saponinen die voor ons toxisch zijn, komen uit de groep voedingsmiddelen die voor de mens relatief nieuw zijn, zoals peulvruchten, aardappelen en granen.Protease-remmers (enzymenremmers)
Weet jij waarom je stinkende winden gaat laten van een bruine bonen schotel?
En niet alleen van bruine bonen krijg je last, maar alle peulvruchten kunnen gasvorming in de darmen veroorzaken. Peulvruchten zijn namelijk rijk aan protease-remmers (enzymenremmers).
Protease-remmers remmen de afbraak van eiwitten (dus ook de eiwitten die in peulvruchten aanwezig zijn). Nu ontstaat er een fermentatieproces (fermenteren is een luxe woord voor een rottingsproces) waarbij verschillende gassen worden gevormd, waaronder de toxische gassen putrescine, methylmercaptaan en cadaverine. Deze schadelijke gassen moeten zo snel mogelijk weer het lichaam uit. En ja, deze gassen ruiken enorm! Cadaverine zorgt voor de typische “lijkenlucht”.Over lectines en fytinezuur ga ik het een andere keer hebben.
Voor nu hoop ik dat je geniet van mijn lekkere satésaus.
Recept Paleo Satésaus
Stap 1
2 rode pepers
2 sjalotten
2 tenen knoflook
20 gram verse gember
1 theelepel laos
1 theelepel komijn
1 theelepel ketoembar (koriander)
1 theelepel fijn zeezout
4 eetlepels coconut aminos
2 eetlepels kokosmelk
½ eetlepel kokosolie
Stap 2
100 gram ongebrande amandelen (1 nachtje geweekt)
100 gram ongebrande cashewnoten (1 nachtje geweekt)
200 ml kokosmelk
Stap 1
- Verwijder de pitjes uit de rode pepers (als je van scherp houdt laat je ze zitten), snijd ze in stukjes en doe in een keukenmachine.
- Snijd de sjalotten, knoflook en gember in stukjes en voeg toe.
- Voeg laos, komijn, ketoembar, zeezout, coconut aminos en kokosmelk toe en mix tot een egaal geheel.
- Verwarm de kokosolie in een steelpan en voeg het kruidenmengsel toe. Fruit dit 4 minuten zachtjes aan.
Stap 2
- Doe de amandelen en de cashewnoten in de keukenmachine en maal de noten goed fijn. Laat de keukenmachine enkele minuten draaien.
- Voeg terwijl de keukenmachine aan staat de kokosmelk in een dunne straal toe. Mix tot een egale massa.
- Voeg nu het notenmengsel al roerende bij het kruidenmengsel en roer goed door.
- Verwarm het geheel (niet laten koken) en houd de saus warm tot gebruik. Als de saus te dik is kan je deze met wat (kokos)water verdunnen.
Dit recept:
- voldoet aan de regels van de Paleo-Lifestyle;
- is geschikt voor mensen die willen afvallen;
- is geschikt voor mensen met diabetes;
- is geschikt voor vegetariërs;
- is geschikt voor veganisten;
- is vrij van E-nummers;
- is vrij van graan- en zuivelproducten en daarom dus ook glutenvrij, en lactosevrij.