Review van drie nieuwe kookboeken

Vorige week lagen er ineens drie gloednieuwe kookboeken in mijn brievenbus met het verzoek of ik een review wil schrijven.
Natuurlijk! Ik ben gek op kookboeken.
Ik ontving:
100% Puur van Dayenne Bos,
Let’s go Paleo van Sandra van Schijndel, en
Yo kids, let’s go Paleo eveneens van Sandra van Schijndel.
100% Puur van Dayenne Bos
Mijn eerste indruk van het boek is dat het een luxe uitstraling heeft met de harde kaft. De frisse kleuren maken het aan de buiten en binnenkant fijn om naar te kijken.
Op de voorkant van het boek staat: gluten-, suiker- en koemelkvrij. Vooral van de term suikervrij wordt ik erg nieuwsgierig. Deze term wordt namelijk vaak misbruikt dus ik blader snel door de recepten om te kijken of het echt suikervrij is.
Helaas moet ik tot de conclusie komen dat er in wel heel erg veel recepten honing wordt gebruikt. En ook andere zoetmiddelen als appelstroop, dadelstroop, yaconsiroop en kokosbloesemsuiker kom ik tegen.
Normaal tafelsuiker is sacharose en bestaat uit één molecuul glucose en één molecuul fructose. Honing bevat een hoog gehalte aan fructose. Fructose is net zo slecht (en misschien wel slechter) voor de gezondheid dan sacharose. Ik vind de term suikervrij dus niet op zijn plaats.
Het is geen officieel Paleo kookboek maar ze plaatst wel bij ieder recept icoontjes. Één van die icoontjes is de “P” van Paleo. Een recept met een “P” zou dus aan de Paleo-lifestyle moeten voldoen. Dus ik ben benieuwd hoeveel Paleo recepten er in staan. Er worden best veel paleo icoontjes uitgedeeld, maar..
Helaas de volgende teleurstelling want recepten met geitenkaas, feta, ricotta, haver-kookroom, crème fraîche, mozzarella, pecorino, schapenkaas, quinoa, havermeel, havermout en peulvruchten zoals linzen, doperwten, kikkererwten en zwarte bonen krijgen allemaal het Paleo icoontje mee.
Verder mis ik recepten met gevogelte. Naast vis en eieren is gevogelte een goede bron van eiwitten. Een veel betere bron dan de gebruikte peulvruchten en zuivelproducten.
Conclusie is dat het een schitterend mooi kookboek is met mooie foto’s maar voor mij voldoet het niet aan paleo en het is helaas ook niet suikervrij.
Let’s go Paleo van Sandra van Schijndel
Het boek ziet er veelbelovend uit. Het is dik en heeft een vrolijke kaft.
Maar ik word niet heel erg enthousiast als ik het boek begin door te bladeren. Het bevat voornamelijk stockfotografie (van die standaard plaatjes en foto’s die je rechtenvrij koopt). Ze heeft ook een aantal eigen gemaakte foto’s van recepten in het boek opgenomen maar die zijn niet echt van geweldige kwaliteit en de gerechten op de foto’s vind ik er niet verzorgd uit zien.




Maar het gaat uiteindelijk om de inhoud, dus die ga ik nu beoordelen. Het boek is ingedeeld in vier weken. Voordat iedere week begint krijg je een boodschappenlijstje met alle ingrediënten die je in huis moet hebben. Handig!
Helaas zie ik al yoghurt, melk, geraspte kaas en mozzarella staan. Ik blader snel door naar de andere ingrediëntenlijsten en ook daar zie ik diverse soorten zuivel in ieder weekmenu terugkomen. Jammer!
Wat mij verder opvalt is dat een dagmenu zes(!) eetmomenten telt. Ontbijt, tussendoortje, lunch, tussendoortje, avondeten met toetje en een snackmoment vlak voor het slapen gaan. Ze is dus de hele dag door aan het eten.
Belangrijk bij de paleo-lifestyle is juist het terugdringen van je eetmomenten. Het hebben van veel eetmomenten zorgt ervoor dat je lichaam iedere keer weer de bloedsuikerspiegel naar beneden moet brengen. Lees hier alles over de bloedsuikerspiegel. Het hebben van veel eetmomenten op een dag is (samen met het gebruik van geraffineerde koolhydraten) een belangrijke oorzaak van insuline resistentie. Het is zelfs heel gezond om eens een maaltijd over te slaan en een langere periode (bijvoorbeeld 20 uur) een keer niet te eten. Denk aan interemittent fasting (het overslaan van één of meerdere maaltijden). Als je net begint met de Paleo-Lifestyle kan je echt niet van de één op de andere dag teruggaan van zes naar drie eetmomenten op een dag (of zelfs minder), maar over het terugdringen van eetmoment wordt door haar niet gesproken.
En dan heeft ze nog een snackmomentje vlak voor het slapen gaan.


Het beste is om je avondmaaltijd niet te laat te eten en daarna tot het slapen gaan geen calorieën meer binnen te krijgen. Hoe later je eet hoe slechter het voor je is. In de nacht hoor je te regenereren (te herstellen). Je immuunsysteem wordt actief en verkent het hele lichaam. Met dit proces is je lichaam ‘s-nachts bezig en het kan dus niet bezig zijn met het spijsverteren van een maaltijd. Bovendien heb je al die extra energie die je binnenkrijgt op dat moment niet nodig zodat alles direct in vet wordt opgeslagen.
Sandra schrijft in het boek over haar eigen ervaringen ten aanzien van Paleo. Zo ver ik kan nagaan heeft zij geen opleiding gedaan in de richting van voeding. Ik vind het niet leuk om een recensie te moeten schrijven die niet positief is. Ze zal immers hard aan haar boek gewerkt hebben met de beste intenties. Maar helaas moet ik concluderen dat ik het niet kan aanbevelen aan iemand die wil beginnen met de Paleo-Lifestyle. Er zijn veel betere boeken in omloop.
Yo kids, let’s go Paleo eveneens van Sandra van Schijndel
In dit boek heeft ze gelukkig al minder gebruik gemaakt van stockfotografie en meer recepten gefotografeerd. Maar nog steeds ben ik niet echt onder de indruk van de kwaliteit van de foto’s.
Ook in dit boek wordt helaas weer gebruik gemaakt van zuivel.
Maar er is iets anders dat mij opvalt en dat ik erg jammer vind: het aantal zoete (bak)recepten overheerst. Ook zie ik veel recepten met chocolade. Waar kunnen we beter beginnen met het afleren van het verlangen naar zoet dan bij de jeugd?




Verder zou ik meer recepten met groenten willen zien. Ik weet dat kinderen niet staan te springen om groenten op het menu, maar ze zijn wel belangrijk voor voldoende vitaminen, mineralen en vezels. Ook zie ik iets te weinig producten terug die voldoende eiwitten leveren zoals vis, gevogelte en ei. Kinderen zijn in de groei en hebben daarom een hogere eiwitbehoefte (ze moeten voldoende bouwstoffen binnen krijgen).
Zuivel en Neu5Gc
Het verbaast mij dat in al deze drie boeken zuivel wordt gebruikt en dat de recepten toch onder de noemer “paleo” vallen.
Het zal je vast niet ontgaan zijn dat rood vlees in de media de laatste tijd in opspraak is geweest. Rood vlees is al het vlees afkomstig van zoogdieren (gevogelte valt hier dus niet onder). Rood vlees zou namelijk kankerverwekkend zijn.
Dit komt door Neu5Gc.
In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken was de oermens niet zo een geweldige jager. Als ze één tot twee keer per week een zoogdier (rood vlees) vingen was het veel. Er werd voornamelijk verzameld uit de natuur zoals groenten, knollen, noten en zaden en in bepaalde seizoenen ook vruchten. Als eiwitbron was er gevogelte, vis, schaal- en schelpdieren, insecten en eieren.
Het vlees van zoogdieren kan werken als een Trojaans paard. Alle dieren dragen hun eigen spectrum aan bacteriën en virussen met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan onze darmbacteriën. We kunnen niet zonder deze bacteriën en werken met ze samen.
Zoogdieren hebben ook een samenwerkingsverband met bacteriën en virussen, maar het grote verschil is dat dit een geheel ander spectrum is dat absoluut geen vrienden is met de mens en ons ziek kan maken. Zoogdieren bevatten het suikermolecuul Neu5Gc waardoor hun bacteriën en virussen ongemerkt ons lichaam binnen kunnen komen (Neu5Gc is dus het Trojaanse paard).
De mens maakt al heel lang geen Neu5Gc meer aan en herkent het ook niet. Omdat ons immuunsysteem Neu5Gc niet herkent kan het hiertegen zelfs antistoffen gaan aanmaken wat weer de oorzaak kan zijn van een verhoogde ontstekingsactiviteit in het lichaam. Er zijn wetenschappers die denken dat het eten van rood vlees een grote rol heeft in het ontstaan van kanker.
Kies in plaats van rood vlees dus liever voor gevogelte zoals kip of kalkoen.
Zuivelproducten bevatten ook Neu5Gc! Veel mensen vervangen koemelkproducten door zuivelproducten afkomstig van geiten omdat dit beter te verteren is. Maar geitenkaas bevat een nog hoger gehalte Neu5Gc..
Conclusie
Misschien ben ik te streng in de leer, maar ik vind dat als een kookboek of een recept het stempel “paleo” meekrijgt, het hier ook echt aan moet voldoen. Dat kookboek of recept is namelijk de basis en de basis moet goed zijn.
Als ik besluit buiten de lijnen van paleo te treden met een stukje kaas (wat ik echt wel eens doe) moet het mijn eigen weloverwogen keuze zijn om te zondigen. Veel mensen eten volgens de 80-20 regel. Dit houdt in 80% paleo en 20% even niet. Eigenlijk zou een grens van 90-10 beter zijn, maar ik merk dat veel mensen zelfs de 80-20 regel ver oprekken. Dat is natuurlijk prima, maar hoe beter je je aan de richtlijnen houdt, hoe meer gezondheidsvoordeel je hebt.