Review van “Het Paleo kookboek”
Ik kreeg dit mooie boek een paar weken geleden toegestuurd met het verzoek er iets over te schrijven. Geen probleem, ik ben gek op kookboeken! Maar dan wel de echte gedrukte versies; geen e-booken.
Een kookboek moet je vast kunnen houden, je moet er op kunnen knoeien tijdens het koken. Laat maar zien dat hij gebruikt wordt. Dus; plastic eraf en bladeren maar.
Mijn eerste indruk is positief. Het boek is lekker dik (dat belooft veel recepten), mooie foto’s en ik zie veel verschillende soorten ingrediënten voorbij komen. Het nodigt echt uit om de keuken in te gaan. Volgens mij valt het niveau ook wel mee; niet al te veel ingewikkelde recepten.
Na de eerste indruk ben ik het boek wat verder ingedoken.
Zoals de meeste paleo kookboeken begint de schrijfster met een voorstelronde gevolgd door een algemene paleo inleiding (wat is wel en wat is niet “paleo”) met als afsluiting wat handige tips voor in de keuken (wat staat er in mijn keukenkastje en koelkast).
De recepten zijn ingedeeld in ontbijtjes, groentegerechten, vleesgerechten, visgerechten, (zoete) bakrecepten, kleine gerechtjes en bijgerechten en zelfgemaakte dips, sauzen, dressings, bouillon en specerijenmixen.
Met in totaal 211 pagina’s is het een goed gevuld boek te noemen. Zeker voor de prijs van € 19,95 is het een prima aankoop.
Pluspunten:
- Mooie foto’s.
- Veel recepten.
- Ze leert je hoe je zelf zuurkool kunt maken door middel van fermentatie.
- Ze legt uit hoe je yoghurt van kokosroom kunt maken.
- Ze heeft overzichtelijke pagina’s met dressings, marinades en kruidenmixen.
Minpunten:
- Je kan goed merken dat het boek vertaald is. Soms lopen zinnen wat vreemd, maar het is niet heel storend.
- Ze gebruikt met grote regelmaat zoetstoffen zoals honing, stevia, palmsuiker, kokossiroop of ahornsiroop. Zelf ben ik geen voorstander van de zogenaamde suikervervangers, maar dat mag ieder voor zich bepalen.
- Je merkt dat ze zelf niet 100% paleo eet waardoor er af en toe ingrediënten voorbij komen die niet behoren tot de paleo-lifefstyle (voornamelijk zuivelproducten zoals diverse soorten kaas, crème fraîche, boter, slagroom en ricotta maar ook wat peulvruchten). Als ik een paleo kookboek koop zie ik graag dat er uitsluitend ingrediënten worden gebruikt die tot de Paleo-Lifestyle behoren.
- Bij de dranken gebruikt ze veel ingrediënten die ik niet zou gebruiken als je de Paleo-Lifestyle volgt. Denk aan wodka, sour-apple-likeur, crème de cassis, sherry, aperol.
Mocht je het boek willen bestellen dan kan je dat hier doen. Het boek is uitgegeven door Karakter Uitgevers en heeft ISBN-nummer 978 90 452 1053 7.
Het boek is geschreven door Irena Macri. Irena is opgegroeid in Oekraïne en daarna verhuisd naar Australië.