Bloemkoolnuggets uit de airfryer
Ik maak de titels van mijn recepten altijd veel te lang, want eigenlijk heten deze lekkere jongens: bloemkoolnuggets uit de airfryer met vegetarische kaassaus (maar dat past niet in de header). Het is natuurlijk geen echte kaassaus, maar het heeft wel die kleur en die heerlijke hartige smaak. Ik gebruik voor de saus asperges uit een potje en hoor je nu waarschijnlijk al denken; ik gebruik alleen maar verse producten! Ja, ik liever ook, maar voor een sausje vind ik het zonde om dure verse asperges te gebruiken, terwijl die uit een potje net zo gezond zijn.
Asperges zijn trouwens ontzettend gezond, omdat ze veel glutathion bevatten. Glutathion heeft drie belangrijke functies in het ichaan: het werkt ontgiftend, het heeft een versterkende werking op het immuunsysteem en tot slot werkt het als anti-oxidant. Met deze drie functies kan het lichaam glutathion inzetten om de cellen in het lichaam te beschermen van stress, (milieu)vervuiling, roken, stralingen, infecties, medicijnen, slechte voeding, veroudering, (extreme) sport, wondjes en andere soorten weefselschade. Het lichaam kan glutathion zelf aanmaken, maar met de hoeveelheid stress en andere slechte omstandigheden zoals hiervoor genoemd, kan het lichaam best een steuntje in de rug gebruiken.
Heb jij je airfryer trouwens al gecontroleerd op giftige stoffen? De meeste mensen bakken gelukkig al lang niet meer in pannen met teflon aanbaklaag, maar vergeten dat de meeste airfryers wel nog zo’n laag hebben. In mijn webshop vind je een airfryer zonder giftige stoffen.
Ingrediënten (voor 2 personen):
Voor de bloemkoolnuggets
3 eieren
1 tl knoflookpoeder
1 tl uienpoeder
½ tl fijn zeezout
vers gemalen zwarte peper
400 g bloemkoolrijst
20 g kokosmeel
2 el psylliumvezels
Voor de vegetarische kaassaus
1 potje asperges
10 g tapioca
½ fijn zeezout
vers gemalen peper
3 el edelgist vlokken
Bereiding bloemkoolnuggets:
- Kluts in een ruime kom de eieren met knoflookpoeder, uienpoeder, zout en peper.
- Voeg bloemkoolrijst, kokosmeel en psylliumvezels toe en roer goed door. Laat even staan, zodat de psylliumvezels en kokosmeel het vocht kunnen opnemen voor de binding.
- Ik gebruik een maatschepje ter grootte van een één/vierde cup, zoals deze om de nuggets te vormen. Ik vul het cupje, druk de inhoud goed aan en klop daarna voorzichtig de nugget uit het vormpje. Herhaal tot je kom leeg is.
- Bak de nuggets 10 minuten op 200 graden in een airfryer. Draai ze om en bak ze nog eens 5 minuten.
- Als je geen airfryer hebt, bak ze dan 20 minuten op 200 graden in de oven. Draai ze halverwege de tijd om.
- Tijdens het bakken kun je de saus maken. Ik gebruik een powerblender of high speedblender om de asperges met tapiocazetmeel, zout en peper zo glad mogelijk te blenden, maar het kan natuurlijk ook met een staafmixer (al wordt het resultaat minder glad). Als je geen blender hebt, kun je eens in mijn webshop kijken.
- Doe de saus in een steelpan en roer tot het begint te koken. Laat nog een paar minuten zachtjes garen tot het dikker begint te worden. Laat afkoelen tot kamertemperatuur en voeg de edelgistvlokken toe.
Meer lezen over glutathion? Dat kan hier.
Dit recept:
- voldoet aan de regels van de Paleo-Lifestyle;
- is geschikt voor mensen die willen afvallen;
- is geschikt voor mensen met diabetes;
- is vegetarisch;
- is vrij van graan- en zuivelproducten en daarom dus ook:
- glutenvrij, en
- lactosevrij;