Broccolisoep met walnoten
Vandaag heb ik deze soep voor het avondeten gemaakt. Verder heb ik er een schaaltje gebakken en gekruide kipblokjes bij gegeten. Wat was dat een heerlijke goed vullende maaltijd vol met groenten en smaak! Ik zit nog na te genieten op de bank.
Je hebt een liter kippenbouillon nodig. Je kunt kiezen hoe je aan deze bouillon komt. Bouillonblokjes raad ik af vanwege hun hoge zoutgehalte en toevoegingen waarvan ik de naam niet eens kan uitspreken. Er zijn tegenwoordig wel een paar soorten potjes kippenbouillon te koop waarin niet zo heel veel slechte toevoegingen zitten en die je dus prima kunt kiezen om soep mee te maken.
Je kunt bouillon ook heel makkelijk zelf maken door een kippenpoot (of karkas) een half uurtje in ruim water te koken en de bouillon daarna door een zeef te halen.
De bouillon die ik voor mijn soep gebruik is bijna altijd een bijproduct van de kip die ik in de slowcooker maak. Ongeveer één keer in de week doe ik namelijk een paar kippenpoten met water in de slowcooker en laat dit een dagje pruttelen. Het gevolg is een kip die zo onbeschrijfelijk mals is dat als je een botje oppakt het vlees er vanaf valt en het botje schoon over blijft. Kluiven? Wat is dat? 🙂
Ingrediënten (voor 2 tot 3 personen):
1 grote ui
2 tenen knoflook
6 ansjovisfilets (uit een potje op olijfolie)
1 el milde olijfolie
600-700 g broccoli (1 flinke stronk of 2 kleintjes)
1 liter kippenbouillon
fijn zeezout en peper naar smaak
4 walnoten
walnootolie
Bereiding broccolisoep:
- Snipper de ui en snijd de knoflook fijn.
- Fruit de ui en knoflook samen met de ansjovis in de olijfolie een paar minuten tot de ui glazig wordt.
- Snijd de broccoli in roosjes en bak even mee.
- Voeg de bouillon toe, dek de pan af met een deksel, breng aan de kook en laat 5 minuten koken.
- Haal een paar roosjes broccoli uit de pan voor de garnering.
- Pureer de soep met een staafmixer. Wil je een op en top romige en zachte soep, pureer hem dan in een powerblender of high speed blender zoals deze van MontAna.
- Proef de soep en maak verder op smaak met zout en peper.
- Hak de walnoten fijn.
- Schenk de soep in kommen, garneer met de roosjes broccoli, gehakte walnoten en giet er een beetje walnootolie over.