Gazpacho van botersla
Kip met sla is een simpele maaltijd die in Nederland veel gegeten wordt (dan wel vaak met friet en appelmoes erbij). Mijn vrienden weten inmiddels precies wat ik wel en niet eet en als er ergens iets op tafel komt dat ik niet eet (zoals frietjes), roepen ze meestal: lekker! anti-paleo-frietjes!
Ik stond vandaag in de keuken naar mijn kippenpoot en kropje sla te kijken en dacht: laat ik er eens iets heel anders van maken. En zo ontstond mijn gazpacho van botersla op basis van een super simpel zelf getrokken kippenbouillon.
Geen frietjes erbij, maar niet minder lekker 😉
1 grote kippenpoot
½ liter water
1 theelepel fijn zeezout
1 theelepel kokosolie
2 uien
2 tenen knoflook
1 krop botersla
vers gemalen zwarte peper
2 eetlepels olijfolie
bosje bieslook
- Doe de kip met water en zout in een soeppan en breng aan de kook.
- Doe het deksel op de pan en laat 45 minuten zachtjes koken.
- Haal de kip uit de pan en laat deze op een bord afkoelen.
- Giet de bouillon door een zeef.
- Snijd ui en knoflook in stukjes.
- Smelt de kokosolie in de soeppan en bak ui en knoflook 4 minuten.
- Was de sla in een vergiet en laat even uitlekken.
- Snijd de sla in stukjes en doe in de soeppan. Laat de sla bijna helemaal slinken.
- Voeg de bouillon toe en pureer met een staafmixer tot een egale soep.
- Maak op smaak met peper.
- Proef en voeg eventueel nog wat zout toe.
- Laat de soep afkoelen in de koelkast.
- Haal het vlees van de kippenpoot af.
- Roer de olijfolie door de afgekoelde soep en verdeel over twee borden.
- Leg in het midden van ieder bord wat stukjes kip en snipper er de bieslook over.