Hartige zalmcakejes met zoete aardappel

Om in de lijn van de gezonde visgerechten te blijven: alweer een recept met zalm! Ten eerste omdat ik helemaal weg ben van zalm en ten tweede omdat zalm een vette vis is. Van alle soorten vis zijn de meest vette exemplaren het meest gezond.
Deze cakejes zijn ideaal om mee te nemen als lunch, ze zijn koud namelijk erg lekker. Soms smeer ik er nog een theelepeltje paleo mayonaise over voor de nodige gezonde vetten.
Zoals ik al vaak heb verteld zit in vette vis het hoogste gehalte omega-3 vetzuren. Maar in vette vis komt ook vitamine D voor.
Om even je geheugen op te frissen: vitamine D kan ons lichaam zelf maken onder invloed van zonlicht. Dat klinkt goed, maar helaas schijnt in Nederland de zon niet genoeg om het lichaam voldoende vitamine D zelf aan te laten maken.
Ik schrijf dit stukje op 19 augustus 2014, een dag die in de zomer valt en waarvan je dus mag verwachten dat de zon toch voldoende schijnt.
Maar helaas regent het al bijna de hele dag en ondanks dat ik wel iets heb gezien wat leek op een heel klein straaltje zon (wat grote moeite moest doen om door de wolken heen te breken) kan ik dus met zekerheid zeggen dat ik niet voldoende vitamine D heb binnen gekregen door middel van zonlicht.
Je lichaam heeft vitamine D onder andere nodig voor sterke botten en tanden en het is onmisbaar voor een goed werkend immuunsysteem.
Maar welke informatie over vitamine D ik echt graag met jullie wil delen komt uit een onderzoek wat is gedaan naar vitamine D in relatie tot overgewicht en obesitas. Want we willen natuurlijk allemaal de geheimen van een slank lichaam weten toch? 🙂
De uitkomst van dit onderzoek is namelijk dat jonge vrouwen (tussen de 20 en 35 jaar) beter afvallen als zij voldoende vitamine D in hun lichaam hebben tijdens de start van het dieet en tijdens het volgen van het dieet.
Vitamine D is belangrijk voor gewichtscontrole omdat het een rol speelt bij insulineresistentie (lees mijn artikel over de bloedsuikerspiegel nog maar eens door).
En, last but not least: vitamine D remt ook de vorming van vetweefsel!
Wil je meer weten over suppletie van Vitamine D, neem dan contact met mij op (wendy@paleo-lifestyle.nl). Zorg dat je het juiste product kiest anders is het zonde van je geld.
Lees hier het hele artikel over vitamine D in relatie tot afvallen.
Hartige zalmcakejes met zoete aardappel (voor ongeveer 20 stuks)
300 gram courgette
1 theelepel fijn zeezout
300 gram zoete aardappel
250 gram wilde zalm (filets)
1 citroen
vers gemalen zwarte peper
1 theelepel gedroogde Italiaanse kruiden
6 eieren
3 eetlepels olijfolie
1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
2. Rasp de courgette zeer fijn.
3. Voeg zout bij de courgette, roer goed door en laat 10 minuten staan. Zout zorgt ervoor dat het vocht uit de courgette trekt.
4. Snijd de zoete aardappel in kleine stukjes en kook in 8 minuten gaar. Laat de zoete aardappel afkoelen.
5. Snijd de zalm in kleine stukjes en doe in een ruime pan.
6. Pers de citroen uit en voeg 2 eetlepels sap bij de zalm.
7. Laat de zalm zachtjes gaar koken in het citroensap en roer regelmatig. Gebruik een houten spatel en doe alsof je gehakt aan het rullen bent en maak er zo steeds kleinere stukjes van. Als de zalm gaar is en al het vocht verdampt haal je de pan van het gasfornuis.
8. Knijp het vocht uit de courgette en voeg de courgette bij de zalm.
9. Voeg peper naar smaak en Italiaanse kruiden toe.
10. Voeg eieren, olie en de zoete aardappel samen in een keukenmachine en mix tot een egale massa. Dit kan ook met een staafmixer.
11. Voeg het eimengsel bij de zalm en roer alles goed door.
12. Vet een muffinplaat in en vul de vormpjes. Eventueel kan je ook papieren vormpjes gebruiken.
13. Bak de cakejes in 20 tot 25 minuten gaar. Bak daarna de rest van de cakejes (met een grote muffinplaat ben je natuurlijk sneller klaar).
14. Als je de cakejes geheel laat afkoelen dan komen ze het beste uit de vorm.