Mexicaanse kip uit de slowcooker
De slowcooker is één van mijn favoriete keukenapparaten. Een slowcooker is een elektrische sudderpan. Mijn moeder maakte vroeger altijd draadjesvlees van runderlapjes. Die liet ze urenlang op een heel laag vuur zachtjes garen tot het vlees letterlijk in draadjes uit elkaar viel. Ik kan mij de geur nog herinneren als ik thuis kwam uit school.
Maar dat is lang geleden en als je veel werkt heb je geen tijd om een dag lang bij een pan in de buurt te blijven die op het gasfornuis staat. Dan biedt de slowcooker uitkomst. Je vult de pan van de cooker met alle ingrediënten, voegt een klein beetje water toe en zet hem aan. De smaken van het gerecht worden intens, het kippenvlees valt letterlijk van de botjes af en wordt buitengewoon mals. En als bonus houdt je een heerlijke bouillon over (even zeven en in de koelkast bewaren totdat je soep gaat maken).
Als je geen slowcooker hebt kan je dit gerecht ook in de oven maken, maar dan wordt het lang niet zo lekker. Doe in dat geval alle ingrediënten in een ovenschaal, dek deze af met aluminiumfolie en zet hem een uur in een voorverwarmde oven op 180 graden.
Bij deze kip heb ik bloemkoolrijst gegeten, maar je kan er alle soorten groenten bij serveren die je maar lekker vindt.
8 kipdrumsticks
1 kop gezeefde tomatenpuree uit pak (250 ml)
1 kop water (250 ml)
3 tenen knoflook
2 rode uien
1 rode paprika
1 rode peper
2 eetlepels cacaopoeder
2 theelepels komijn
2 theelepels paprikapoeder
2 theelepels gedroogde oregano
1 theelepel fijn zeezout
1. Doe de tomatenpuree met water in de slowcooker.
2. Snij de knoflook in kleine stukjes en voeg toe.
3. Snijd de uien in halve ringen en voeg toe.
4. Snijd de paprika in blokjes en voeg toe.
5. Snijd de peper fijn. Laat de zaadjes zitten als je van pittig houdt.
6. Voeg cacaopoeder, komijn, paprikapoeder, oregano en zeezout toe en roer de saus goed door.
7. Leg de drumsticks op de saus en draai ze om totdat ze helemaal bedekt zijn met saus.
8. Laat de slowcooker 8 tot 10 uur in de laagste stand aan staan.