Paleo pizza

Mis jij pizza als je de Paleo-Lifestyle volgt? In het begin (voor mij 2012) miste ik het wel. Heb jij ook de bloemkool bodem geprobeerd? Niet echt lekker he? Ik heb het nog geprobeerd met amandelmeel, maar persoonlijk vond ik dat ook niet echt een succes. En dan nog de kaas. Die liet ik dan maar gewoon weg wat het geheel samen met een kleffe bloemkoolbodem nog saaier maakte. Zit jij nu herkenbaar ja te knikken op alles? Lees dan vooral verder, want ik heb een heerlijk alternatief gevonden voor zowel de bodem als de kaas. De bodem lijkt veel meer op gewoon (brood)deeg en de paleo mozzarella is bijna niet van echt te onderscheiden. De namaak mozzarella is net als de originele variant lekker smeuïg en hij gedraagt zich als gesmolten kaas. Wat een uitvinding! Hier kun je het recept voor de Paleo mozzarella vinden. Wat de bodem betreft heb je twee keuzes, namelijk bereiding in een airfryer of een gewone oven. Als je in het bezit bent van een airfryer, zou ik de bodem daarin maken. In Italië vind je de perfecte pizza bodems, omdat deze worden gebakken in houtovens die temperaturen bereiken die veel hoger liggen dan die wij thuis in onze oven kunnen krijgen. De airfryer komt met zijn power goed in de buurt van een houtoven. Mocht je nog geen airfryer hebben, dan raad ik je deze van MontAna aan, omdat dit de enige betaalbare gifvrije airfryer is.
Bodem afbakken in de airfryer
Als je de bodem wilt afbakken in de airfryer, knip je eerst een stuk bakpapier in de vorm van de bodem van de airfryer. Hierover smeer je met een spatel of de bolle kant van een lepel het deeg goed uit. Bak de de bodem 6 minuten op 200 graden en draai de bodem om. Verwijder het papier en bak nog 5-6 minuten. Let tijdens het bakken wel op, want niet alle airfryers zijn even groot. Als jij een kleinere airfryer hebt, wordt de bodem iets dikker en heeft hij dus iets langer nodig en andersom is hij sneller klaar als de airfryer groter is en het deeg dus dunner. Druk met je vinger op een paar plekken op het deeg. Het deeg mag niet te veel meegeven, want het moet een beetje knapperig worden. Twijfel je, bak hem dan een minuutje langer, maar blijf hem in de gaten houden.
Ingrediënten (voor 2 personen):
Paleo mozzarella
Voor de saus
20 g zongedroogde tomaten (droge tomaten, niet uit een potje op olie)
1 kleine sjalot (ongeveer 20 g)
1 teen knoflook
100 g geconcentreerde tomatenpuree
2 tl Italiaanse kruiden
1/4 tl fijn zeezout
vers gemalen zwarte peper
Voor twee bodems
2 bakbananen
2 el psyllium vezels
2 el appelazijn
1 el kokosolie
2 tl baking soda
1/2 fijn zeezout
Topping
100 g (baby)spinazie
1 rode ui
10 cherry tomaten
een paar takjes verse basilicum
Bereiding paleo pizza:
- Maak de paleo mozzarella volgens dit recept.
- Breng een kop water aan de kook en laat hierin de zongedroogde tomaten 10 minuten weken.
- Snijd de zongedroogde tomaten, de sjalot en knoflook fijn en doe samen met de tomatenpuree, Italiaanse kruiden, zout en peper naar smaak in de kleine kom van een keukenmachine. Mix tot een gladde saus. Gebruik anders een vijzel en stamper.
- Doe de ingrediënten voor de bodem in een keukenmachine en mix goed tot het helemaal egaal is.
- Je hebt nu een paar mogelijkheden. A: je bakt de twee bodems één voor één in de airfryer. B: je bakt de twee bodems één voor één in een voorverwarmde oven op 220 graden (of samen als je een grote oven hebt). C: je maakt één grote plaatpizza die je ook in de oven bakt. In de oven bak je de bodem in 10 minuten gaar. De bereiding voor de airfryer vind je in de inleiding.
- Terwijl je de bodem afbakt, laat je de spinazie in een pan slinken (druk hierna het overtollige vocht eruit), snijd je de ui in dunne ringen en snijd je de cherrytomaten door de helft.
- Verdeel de tomatensaus over de bodem en beleg hierna met spinazie, rode ui en tomaten.
- Bak de pizza nog een paar minuten tot de topping naar je zin gaar genoeg is.
- Schep er tot slot bergjes paleo mozzarella over en bestrooi met blaadjes basilicum.