Paleo mozzarella
Ben jij ook zo gek op de Italiaanse keuken? Ik wel en al eerder maakte ik paleo versies van pasta puttanesca, panzanella, tagliatelle, Italiaanse kalkoen, panna cotta, spaghetti met roomsaus en lasagna. Bij veel van deze gerechten zou gesmolten kaas erg lekker zijn, maar je mist het niet als je het weg laat. En dat is natuurlijk anders bij pizza, caprese of melanzana, want daar hoort gewoon echt (gesmolten) kaas op.
Daarom ben ik ook zo blij met dit recept voor paleo mozzarella, want het is bijna niet van echte mozzarella te onderscheiden. Het “gedraagt” zich als gesmolten kaas en heeft de structuur en smaak van mozzarella. Nu kan ik eindelijk een heerlijk recept voor paleo pizza voor je maken (dat heb ik al gedaan, maar ik moet hem nog uitwerken). Verder heb ik het al uitgeprobeerd in een ovenschotel en wat blijkt; als je de paleo mozzarella een beetje invet krijg je dat mooie gebruinde kaaskorstje. Wie weet waarvoor ik de paleo mozarella nog meer kan gebruiken, ik kan niet wachten om het met andere recepten uit te proberen.
Op de foto is de paleo mozzarella nog warm en gebruik ik hem als gesmolten kaas, maar als je hem af laat koelen (eventueel in een vormpje), dan kun je hem ook in plakjes snijden en in een salade caprese gebruiken.
Ik moet wel eerlijk zeggen dat ik de namaak mozzarella heb afgekeken bij de veganisten. Die maken dit recept blijkbaar al langere tijd en het is massaal te vinden op alle vegetarische en vegan blogs. Ik ben absoluut geen veganist, want ik ben van mening dat je tekorten krijgt als je dierlijke eiwitten schrapt, maar voor dit idee ben ik ze dankbaar!
Ingrediënten:
80 g ongebrande cashewnoten
1 kop water (250 ml)
1 tl appelazijn
1/2 tl fijn zeezout
1/4 tl knoflookpoeder
20 g tapioca
2 el edelgist vlokken
Bereiding paleo mozzarella:
- Kook de cashewnoten 10 minuten in een pan met een laagje water.
- Doe de cashewnoten over in een vergiet en spoel ze af onder koud stromend water.
- Mix de cashewnoten met 1 kop water, appelazijn, zout, knoflookpoeder en tapioca in een blender. Gebruik bij voorkeur een powerblender (of high speed blender) zoals deze van MontAna, voor een extra glad resultaat.
- De nu nog waterige substantie doe je weer terug in de pan en op laag vuur ga je het langzaam verwarmen terwijl je blijft roeren. Eerst zullen er wat klontjes ontstaan, waarna het langzaam één egale massa wordt. Haal dan de pan van het fornuis en laat het een paar minuten afkoelen.
- Roer als laatste de edelgist vlokken erdoor en gebruik de paleo mozzarella het liefst direct. Je kunt het een paar dagen bewaren in de koelkast, maar het wordt dan wel iets stijver en minder smeuïg. Je kunt het wel weer opnieuw verwarmen.