Pesto
Ik ben een keukenprinses. En dat is geen compliment.
Want een prinses is lui en laat het zware werk aan anderen over.
En dat is precies wat ik doe met het maken van pesto. Ik gooi alle ingrediënten in een keukenmachine en draaien maar. En klaar is de pesto. Een kind kan de was doen..Ben jij wel die “diehard” die de pesto met de hand maakt? Lees dan hier het geheim van een echte kok.
Want de truc van een goede pesto zit hem niet in het gebruik van een keukenmachine. Nee, voor de authentieke pesto moet je met de hand alles fijn malen in een vijzel. Gewoon lekker hard stampen tot je kramp in je handen hebt. Bij het malen van de knoflook en de basilicum in de vijzel gebruik je grof zeezout. Zout onttrekt vocht uit de knoflook en basilicum waardoor alles nog beter fijn maalt. En op deze manier blijven de smaken ook het beste behouden.Of je de pesto nu in de keukenmachine maakt of in de vijzel, voor beide manieren is het van belang dat je de pijnboompitten helemaal laat afkoelen. Zodra je deze warm in de pesto verwerkt zal de basilicum bruin kleuren. En je wilt natuurlijk een mooie groene pesto.
Nu is er één ingrediënt dat pesto niet paleo maakt en dat is kaas. Edelgistvlokken bieden hier een oplossing. Een tijdje geleden maakte ik dit recept er al mee: paleo roomkaas.
40 gram pijnboompitten
1 teen knoflook
30 gram basilicum
1/4 theelepel fijn zeezout
2 eetlepels edelgistvlokken
75 ml olijfolie
- Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan tot ze beginnen te verkleuren. Laat ze helemaal afkoelen.
- Doe alle ingrediënten in een keukenmachine en mix tot een pesto.
Dit recept:
- voldoet aan de regels van de Paleo-Lifestyle;
- is geschikt voor mensen die willen afvallen;
- is geschikt voor mensen met diabetes;
- is geschikt voor vegetariërs;
- is geschikt voor veganisten;
- is vrij van E-nummers;
- is vrij van graan- en zuivelproducten en daarom dus ook glutenvrij, en lactosevrij.