BLOG: De helende werking van infrarood licht
Infrarood licht is een voor het menselijk oog niet waarneembare elektromagnetische straling. Het rode licht dat het menselijk oog wel kan waarnemen is eigenlijk geen echt infrarood licht, maar wordt wel vaak onder die noemer meegenomen. Infrarood licht mag dan voor het oog niet te zien zijn, het lichaam kan infrarode straling wel waarnemen via de huid door de warmte die het afgeeft. Of je nu van je winterdip af wilt, beter wilt slapen, een strakkere huid wilt, van zeurende pijn of blessures af wilt, je stijve spieren wilt ontspannen, energieker wilt worden, van ontstekingen af wilt of oxidatieve stress wilt verminderen; voor al deze problemen kun je zowel het niet zichtbare infrarode licht als het wel zichtbare rode licht gezamenlijk inzetten.
Het verkeerde gebruik van licht
Zonlicht heeft in de evolutie van de mens een hele grote rol gespeeld. En nog steeds is de mens afhankelijk van zonlicht. Helaas onderschatten de meeste mensen de kracht van licht of weten er simpelweg te weinig over. Het gevolg is dat we ons gedurende de dag aan de verkeerde soorten licht blootstellen. Vooral in de winter zitten we soms hele dagen binnen met kunstmatig licht afkomstig van LED lampen of TL buizen. Deze verlichting geeft zeker vijf keer meer blauw licht af dan het licht van de zon. Dat klinkt in eerste instantie niet zo erg, maar de gevolgen zijn groter dan je denkt.
Wat is licht?
Voordat ik verder ga over infrarood licht is het handig om de basis van licht uit te leggen. Licht is elektromagnetische straling. Het menselijke oog kan alleen licht waarnemen in een bepaald frequentiebereik. Licht met een lage frequentie (infrarood) heeft minder golven per seconde dan licht met een hoge frequentie (ultraviolet) dat veel golven per seconde heeft.
Zowel infrarood licht als ultraviolet licht kunnen wij niet zien. Het voor ons oog waarneembare licht bevindt zich tussen golflengten van ongeveer 380 nanometer (violet licht) tot 780 nanometer (rood licht). De frequentie of golflengte bepaalt de kleur van het licht.
Wat is infrarood licht?
Infrarood betekent letterlijk “onder het rood”, omdat de frequentie van infrarood straling iets lager ligt dan het rode licht dat we wel kunnen waarnemen. Het rode licht dat je ziet is dus gewoon rood licht en geen infrarood licht. Op de illustratie hierboven zie je dat het spectrum dat wij kunnen zien ophoudt bij ongeveer 780 nanometer. Infrarood licht heeft golflengten van boven de 780 nanometer. Infrarood licht wordt vaak nog opgedeeld in vier groepen, namelijk nabij-infrarood licht (780 nanometer tot 10 micrometer), middel-infrarood licht (10 micrometer tot 30 micrometer), ver-infrarood licht (30 micrometer tot 300 micrometer) en tot slot sub-millimetergebied (300 micrometer tot 1 millimeter). De meest effectieve golflengte voor lichttherapie is tussen de 630 en 670 nanometer (zichtbaar rood licht) en tussen de 810 en 880 nanometer (onzichtbaar infrarood licht). Infrarood licht zit ook in zonlicht. Het is de warmte die je voelt wanneer je aan de zon wordt blootgesteld.
Wat is infrarood licht therapie?
Infrarood licht heeft het vermogen om diep in de huidlagen door te dringen, waardoor bijvoorbeeld pijn effectief kan worden bestreden en ontstekingen worden verminderd. Het is een natuurlijke en pijnloze behandelmethode met een breed scala aan gezondheidsvoordelen. Het beschadigt de huid niet, omdat het (zoals gewoon zonlicht) geen UV-straling bevat. Infrarood licht verbetert de circulatie van zuurstofrijk bloed in het lichaam, waardoor het een snellere genezing van diepe weefsels bevordert en op die manier ook de pijn verlicht.
Welke lamp is geschikt voor therapie?
Zelf gebruik ik deze lamp van NorahLux. Alle Norahlux lampen hebben een combinatie van 660 nanometer en 850 nanometer leds. Ze bevatten voor de helft leds met 660 nanometer en voor de andere helft leds met 850 nanometer. Door deze combinatie van leds is dit de perfecte lamp voor therapie. De leds hebben tussen de 20.000 en 30.000 branduren. Met dagelijkse sessies van 15 minuten betekent dit dus dat hij levenslang mee gaat.
Er zijn ook goedkopere infrarood lampen te koop, maar die bevatten altijd maar één lamp. Ik heb er een paar bekeken, maar er staat over het algemeen niet eens in de specificaties hoeveel nanometer het licht is dat ze afgeven. Omdat de meest effectieve golflengte voor lichttherapie tussen de 630 en 670 nanometer (zichtbaar rood licht) en tussen de 810 en 880 nanometer (onzichtbaar infrarood licht) is, moet een goed apparaat dus in ieder geval twee soorten lampen bevatten. Dat hebben deze goedkopere soorten niet en als je het beste resultaat wenst, raad ik deze dan ook af.
Mijn lamp is een tafelmodel en vrij klein, zodat ik slechts beperkte oppervlakten kan behandelen. Als ik de mogelijkheid had zou ik een paar keer per week naar een salon gaan voor een full body behandeling. NorahLux heeft één locatie, maar die is voor mij te ver weg. Verder zijn er nog niet heel veel salons die het aanbieden. Ik hoop dat dat in de toekomst gaat veranderen, omdat meer mensen vragen om de behandeling met (infra)rood licht.
Gebruik van de lamp
Als eerste gebruik je de lamp natuurlijk altijd op de blote huid. Daarna hangt het er van af waarvoor je hem gaat inzetten. Als je hem gebruikt om een specifiek gebied te behandelen (bijvoorbeeld een zere knie of arm) kun je de lamp het beste op 5 tot 15 centimeter afstand van de huid plaatsen en hem 10 tot 15 minuten aan laten staan. Hoe dichterbij de lamp, hoe intensiever de straling is. Bij gebruik dicht op de huid beïnvloedt het licht alle omliggende huidlagen, bloedvaten, lymfeklieren en zelfs haarfollikels. Een andere optie is om de lamp wat verder weg te zetten (op 30 centimeter afstand), zodat het een groter gebied beslaat. Maar dan wordt de tijd dat je hem aan moet laten staan ook langer (30 tot 45 minuten). Hoeveel sessies je nodig hebt is helemaal afhankelijk van de ernst van de kwaal waarvoor je hem inzet. Sommige mensen zouden al resultaat boeken vanaf enkele sessies. Gewoon uitproberen dus.
Gebruik de lamp liever niet vlak voor het slapen gaan. Zichtbaar infrarood licht komt de hele dag in de zon voor, maar heeft de hoogste concentratie bij zonsopkomst en zonsondergang. Als je dus afwijkt van dit ritme, zou het je slaap kunnen verstoren.
Is de lamp gevaarlijk?
Nee, hij is niet gevaarlijk. Ik raad je wel af om er recht in te kijken, omdat dit verblindend werkt en zeer zeker niet goed voor je ogen is. Ogen dicht dus bij gebruik. Hij is overigens niet schadelijk voor de ogen, maar voel je vrij als je toch een beschermende bril wilt opzetten. Omdat de lamp geen UV licht bevat kun je ook niet verbranden.
Waar kun je de lamp voor inzetten?
Gezondere huid
Therapie met (infra)rood licht zorgt onder andere voor meer collageen. In dit artikel kun je lezen wat collageen is en op hoeveel plekken in het lichaam het nodig is. Ook zorgt (infra)rood licht voor minder acné, een strakkere huid en een betere structuur van de huid.
Iedereen heeft een bepaalde hoeveelheid UV licht nodig, maar te veel is schadelijk voor de huid en zorgt voor vroegtijdige veroudering. Onderzoek heeft aangetoond dat therapie met rood licht en korte golf-infrarood licht de huid kan verbeteren. Therapie met (infra)rood licht kan huidschade door UV licht dus terugdraaien. Indrukwekkend toch?
Infrarood licht heeft deze helende eigenschappen op de huid doordat het een betere doorbloeding geeft met als gevolg een betere zuurstofvoorziening, een hogere huidvochtigheid (betere hydratatie) en een verhoogde elasticiteit van de huid. Je kunt dus een vermindering van het aantal rimpels ervaren en je huid gaat er jonger en frisser uit zien.
Vermindering van acné door (infra)rood licht werkt doordat vanwege de verbeterde doorbloeding de opname van voedingstoffen wordt verbeterd en tevens afvalstoffen beter worden afgevoerd. Tevens heeft de ontstekingsremmende werking van het (infra)rode licht positieve werking op acné (acné ontstaat immers door ontstekingen). Tot slot kunnen de littekens die zijn ontstaan door de acné beter genezen, omdat het (infra)rode licht collageen activeert.
Diverse huidproblemen
Je kunt de lamp inzetten voor uiteenlopende huidproblemen. Denk aan heling bij zonnebrand en het vervagen van littekens, stretch marks en striae. Bij psoriasis lijkt de behandeling met (infra)rood licht ook veelbelovend.
Stamcellen
Stamcellen worden minder functioneel naarmate je ouder wordt en het aantal functionele stamcellen neemt daarmee ook af. Een stamcel is een cel die in staat is om in een andere soort cel te veranderen. Het kan bijvoorbeeld een bloedcel of een huidcel worden. Voor een optimale gezondheid en het tegen gaan van veroudering is het van belang dat je cellen jong blijven en op tijd worden vernieuwd. Infrarood licht helpt stamcellen die minder functioneel zijn geworden weer te activeren. Door de stamcellen te activeren kan weefsel dat is beschadigd weer worden hersteld en wordt gezond weefsel beschermd.
Wondgenezing
Uit onderzoek blijkt dat relatief lage doseringen met (infra)rood licht al helpt om huidwonden sneller te laten genezen.
Spierpijn en spierherstel
Therapie met (infra)rood licht kan worden ingezet bij spierpijn. Uit onderzoek blijkt dat het de spierprestaties kan verbeteren, spiervermoeidheid tijdens oefeningen kan verminderen en het spierherstel ten goede kan komen. Als je minder last hebt van spierpijn en je spieren beter werken maakt dat het sporten een stuk makkelijker, wat weer bijdraagt aan een goede gezondheid.
Gezonde bloedvaten
Het gehalte stikstofoxide in je bloed wordt door (infra)rood licht verhoogd. Dit houdt je bloedvaten gezond en het verhoogt bloedcirculatie, zodat het bloed aan al je cellen voldoende zuurstof en nutriënten kan aanleveren.
Afvallen met infrarood licht
Ook afvallen met rood licht behoort tot de vele mogelijkheden. Licht met een frequentie tussen de 600 en 1000 nanometer (net zoals deze NorahLux lamp die ik gebruik) beïnvloedt ons metabolisme op een positieve manier. Wanneer je metabolisme op gang wordt gebracht ontstaat er een betere verbranding van glucose alsmede van de vetten die zitten opgeslagen in je cellen. Het gevolg is gewichtsverlies op een gezonde wijze. Heb jij overgewicht? Bereken hier jouw eigen BMI.
Van winter blues tot depressie
Veel mensen hebben in deze donkere tijden last van een winter blues. Vaak is een tekort aan vitamine D door een gebrek aan zonlicht de oorzaak, maar soms heb je net iets meer nodig dan dat. Zeer effectief is dan de behandeling met (infra)rood licht. Hier is al veel onderzoek naar gedaan. Uit meerdere studies blijkt dat (infra)rood licht zeer positieve effecten heeft op mensen met een zware depressie, angstgevoelens en andere hersenstoornissen (1, 2, 3). Het voordeel van (infra)rood licht bij het behandelen van sombere gevoelens en depressie is dat je aan een kleine lamp genoeg hebt. Deze hoef je alleen maar op je voorhoofd te richten. Hierdoor is (infra)rood licht therapie veel minder ingrijpend dan het gebruik van antidepressiva.
Testosteron en mannelijke vruchtbaarheid
Mannen let op! Therapie met rood licht kan worden ingezet bij mannelijke onvruchtbaarheid, erectiestoornissen en het verbeteren van de kwaliteit en beweeglijkheid van sperma. Bij het ouder worden is het normaal dat de concentraties testosteron beginnen te dalen. Dat begint al in je 30er en 40er jaren. Te weinig testosteron is vaak de oorzaak van een te laag libido, een tekort aan energie en weinig seksuele bevrediging voor zowel de man als de partner. Blootstelling aan natuurlijk licht kan de testosteron niveaus bij mannen aanzienlijk verhogen en deze problemen oplossen. Rood licht kan helpen bij het onderhouden van natuurlijke testosteron concentraties in het lichaam.
Verbeterde functie van mitochondriën
Uit onderzoek blijkt dat (infra)rood licht zorgt voor een betere werking van je mitochondriën, doordat de hoeveelheid energie die ze produceren wordt verhoogd. Een groeiend aantal bewijzen koppelt een verminderde functie van de mitochondriën aan kanker, diabetes, Alzheimer, MS (multiple sclerose), ALS (amyotrofische laterale sclerose) en neurodegeneratieve ziekten in het algemeen. Wil je weten wat mitochondriën precies zijn en doen, lees dan even deze korte uitleg door in de Paleo ABC: mitochondriën.
Exclusion zone water
Infrarood licht helpt cellen om meer exclusion zone water te maken. Exclusion zone water is een vrij nieuwe ontdekking en wordt ook wel afgekort als EZ water. EZ water is het beste te vergelijken met een batterij die je kunt opladen. EZ water kan energie opslaan en die energie weer leveren aan cellen in je lichaam die het nodig hebben. EZ water zorgt ervoor dat je mitochondriën beter kunnen werken en zo meer energie kunnen produceren. Ook werkt exclusion zone water als een anti-oxidant, beschermt het tegen stress en vertraagt het veroudering. Tot slot helpt het je lichaam sneller te herstellen en verbetert het een proces dat eiwitvouwing heet. Als je meer wilt lezen over EZ water, verwijs ik je graag naar dit artikel: Exclusion zone water.
En nog veel meer
Zoals je ziet kun je (infra)rood licht bij heel veel problemen inzetten. Voor sommige problemen moet je grotere oppervlakten in één keer behandelen en heb je dus ook een grotere lamp nodig. NoraLux heeft meerdere formaten lampen, waaronder een aantal wat grotere lampen van 22 cm X 37,5, 19 cm X 46 cm en 19 cm X 87 cm.
Wil je meer lezen over de voordelen van (infra)rood licht, dan raad ik je aan om de website van NorahLux even te bezoeken. Hier vind je een schat aan informatie over (infra)rood licht en de helende werking ervan. Alles is onderbouwd met verwijzing naar de betreffende wetenschappelijke onderzoeken.
Vermijd blauw licht
Het gebruik van rood licht heeft veel voordelen, maar hiernaast is het ook van belang dat je jezelf aan niet te veel blauw licht blootstelt. Zelf gebruik ik hiervoor in de uren voor het slapen gaan deze bril die blauw licht filtert. Blauw licht is onder andere slecht voor je slaap (meer hierover lees je in mijn artikel over slaap).
Waar gebruik ik infrarood licht zelf voor?
Aan het begin van dit artikel heb ik uitgelegd dat de concentratie (infra)rood licht in de zon het grootst is bij zonsopkomst en zonsondergang. Om zoveel mogelijk mijn circadiaanse ritme te volgen en zelfs een boost te geven, gebruik ik de infrarood lamp vroeg in de ochtend. Je circadiaanse ritme wordt ook wel je 24-uursritme of slaap-waakritme genoemd.
Na het opstaan ga ik altijd een kwartier zitten om te mediteren. Omdat ik toch al stil zit is het een kleine moeite om gelijk de lamp op mijn gezicht te richten voor een sessie met (infra)rood licht. Dit heb ik gedaan vanaf het begin van de winterperiode en ik merk verrassend veel verschil. Ik ga vol energie en opgewekt de winter door. Eens per maand speelt er bij mij een klein drama af dat menstruatie heet. Ik ben sacherijnig, moe en somber. Sinds het gebruik van de lamp heb ik hier bijna geen last meer van! Mijn stemming is significant verbeterd.
Conclusie
Mijn conclusie is dat ik de prijs van deze lamp (die zo goed als je hele leven mee gaat) meer dan waard vind. Tot slot nog wel een kleine tip: doe je gordijnen dicht bij gebruik van de lamp… 😉
Overige bronnen:
Norahlux
Super Human
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4126803/
https://www.news-medical.net/health/How-Does-Infrared-Therapy-Work.aspx
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2539004/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3926176/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24049929/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22615511/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25204851/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28425485/
https://daveasprey.com/red-light-therapy-sad-seasonal-affective-disorder/#ref-5