Paleo-Lifestyle
  • Winkelmand is leeg
Paleo-Lifestyle | Wendy Mijnheer
  • Home
  • Over mij
    • Contact
    • Nieuws
    • Nieuwsbrief
    • Diensten
    • Supplementenwijzer
  • Paleo
    • Wat is Paleo (een korte uitleg)
    • Wat is niet Paleo?
    • Wat is wel Paleo?
    • Beginnen met Paleo
    • Wat anderen schrijven
    • Videorecepten
    • BMI berekenen
    • Supplementenwijzer
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Avondeten
    • Wereldgerechten
    • Soep
    • Vegan
    • Vegetarisch
    • Saus
    • Dranken
    • Snack en tussendoortje
    • Dessert
    • Brood en crackers
    • Borrelhapjes
    • Kruiden
    • Vis
    • Kip
  • ABC
  • Blog
  • Shop
    • Bezoek de webshop
    • Bekijk winkelmand
    • Afrekenen
  • Home
  • Over mij
    • Contact
    • Nieuws
    • Nieuwsbrief
    • Diensten
    • Supplementenwijzer
  • Paleo
    • Wat is Paleo (een korte uitleg)
    • Wat is niet Paleo?
    • Wat is wel Paleo?
    • Beginnen met Paleo
    • Wat anderen schrijven
    • Videorecepten
    • BMI berekenen
    • Supplementenwijzer
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Avondeten
    • Wereldgerechten
    • Soep
    • Vegan
    • Vegetarisch
    • Saus
    • Dranken
    • Snack en tussendoortje
    • Dessert
    • Brood en crackers
    • Borrelhapjes
    • Kruiden
    • Vis
    • Kip
  • ABC
  • Blog
  • Shop
    • Bezoek de webshop
    • Bekijk winkelmand
    • Afrekenen
Paleo-Lifestyle | Wendy Mijnheer
  • Home
  • Blogs, columns en meer
  • BLOG: een lesje over fruit

BLOG: een lesje over fruit

Gepubliceerd 03/05/2020
Categorie(n):
  • Blogs, columns en meer
Fruit toch niet zo gezond

Lukt het afvallen maar niet, terwijl je toch iedere ochtend braaf aan je fruitsmoothie of fruitsalade zit? Of misschien denk je goed bezig te zijn door veel fruit als tussendoortje te eten. Fruit is niet zo gezond als iedereen beweert en er kleven een aantal nadelen aan het veelvuldig eten van fruit. Fruit bevat veel suiker en is evolutionair gezien een seizoensproduct dat in de zomer gegeten wordt om aan te komen voor een strenge winter. Het is niet bedoeld om het hele jaar door gegeten te worden en je kunt het het beste zien als snoep.

De zaden van een plant

Een plant heeft (net als een dier) maar één doel: zich voortplanten en zijn soort uitbreiden. Fruit bevat de zaden om deze voortplanting te realiseren. Alleen wil de plant graag dat het nieuwe leven dat uit deze zaden moet komen, ergens anders begint. Op die manier hoeft de plant niet te concurreren met zijn eigen nazaten voor zon, water en voeding en zo verovert de plant meer terrein.

Kersen

Hulp bij de verspreiding van de zaden

Aangezien een plant zelf niet heel erg mobiel is, maken de meeste planten voor deze verspreiding gebruik van wat hulp van buitenaf. Die hulp komt in de vorm van een dier dat de vrucht opeet en op een andere plek weer uitpoept. Meestal zijn zaden beschermd door een soort schil die de reis door het maag-darmkanaal van het dier overleven en zo ongeschonden weer buiten komen. Het zaadje komt naar buiten met de ontlasting en heeft gelijk mest om te groeien. Een win-win situatie.

De rol van de kleur van het fruit

De kleur van het fruit is één van de tactieken van de plant om de aandacht te trekken van dieren die het fruit moeten eten. Leuk om te weten is dat alle fruiteters kleuren kunnen zien. De plant geeft zelf met kleur het moment aan dat de vrucht klaar is om gegeten te worden. De plant wil niet dat de onrijpe vrucht gegeten wordt, omdat de beschermende huls om de zaadjes dan nog niet klaar zijn en het zaad dan nog niet de reis kan overleven door het maag-darmkanaal van het dier. Om de boodschap (ik ben nog niet eetrijp) kracht bij te zetten, bevat een onrijpe vrucht vaak ook nog toxines (gifstoffen) in de vorm van lectines, die het dier ziek kunnen maken. Als het dier ziek wordt van onrijp fruit, zal hij het de volgende keer wel uit zijn hoofd laten om onrijp fruit te eten.

Het rijpen van fruit

Onrijp fruit is bijna altijd groen en rijp fruit bijna altijd geel, oranje of rood. Groen geeft dieren (maar ook mensen) het “stop” signaal, terwijl geel, oranje en rood het signaal heeft “ga ervoor!”. Marketing mensen weten dit. Let volgende keer in de supermarkt maar eens op als je langs het schap met snacks loopt.
Op het moment dat fruit rijp is, is het suikergehalte op zijn hoogst. Het soort suiker in vruchten is vooral fructose.

Rijpe banaan

Eet zo veel als je kunt

Er is een reden dat de plant ervoor kiest om fructose in plaats van glucose in zijn vruchten te stoppen. Glucose doet de bloedsuikerspiegel snel stijgen, waardoor ook het leptinegehalte stijgt. Leptine is een belangrijk hormoon dat aan de hersenen het signaal geeft dat er voldoende gegeten is, waarna je doorgaans stopt met eten. Echter bevat fruit geen glucose, maar fructose. Fructose laat het leptinehehalte niet stijgen, waardoor je niet het signaal krijgt dat je verzadigd bent en dus door blijft eten. En dat is precies de bedoeling van de plant, want al zijn nakomelingen moeten verspreid worden.

Het hele jaar door fruit

Het merendeel van de mensen heeft op dit moment overgewicht en heeft al die extra calorieën uit fructose niet nodig. Evolutionair gezien was fruit maar één keer per jaar (korte tijd) beschikbaar. Het werd gegeten om snel en veel aan te komen voor de komende winter en de bijbehorende voedselschaarste. In die winter kwam je wel weer van de extra kilo’s af.
Afgezien van de arme landen, hebben wij geen voedselschaarste meer en zouden wij niet het hele jaar door zoveel fruit moeten eten. Wij verliezen immers niet meer zo makkelijk die extra kilo’s.
Maar stel, je hebt geen overgewicht en je maakt je niet druk om het extra gewicht. Dan nog moet je goed opletten dat je alleen seizoensfruit eet dat natuurlijk gerijpt is. Veel fruit is geïmporteerd uit verre landen waar het meestal onrijp wordt geplukt. Aangekomen in het land van bestemming krijgt onrijp fruit een stofje toegediend, waardoor het van kleur verandert en er rijp uitziet. Maar het is nog niet rijp en bevat daardoor nog veel lectines. Weet je nog, de giftige stoffen die de plant bevat om te zeggen dat het nog niet klaar is om gegeten te worden. Deze lectines zorgen voor veel problemen in de darmen en kan zelfs een lekkende darm tot gevolg hebben.

Groenten die eigenlijk vallen onder de fruitsoorten

Tomaat, komkommer, courgette, paprika, aubergine, augurk en pompoen zijn zaadhoudende groenten en moeten eigenlijk gezien worden als vruchten. Deze geven ook het signaal af dat we vet moeten opslaan voor de komende winter. Niet handig als je graag een paar kilo’s wilt afvallen.

Schade aan de nieren

Als alle nadelen nog niet genoeg zijn, zwellen je nieren op door de fructose uit fruit. Dertig procent van de geconsumeerde fructose gaat rechtstreeks naar de nieren (en dus niet naar de lever). Bij overmatig gebruik kunnen ze schade oplopen en kapot gaan.

Er is fruit dat je wel onrijp kunt eten.

Onrijp tropisch fruit bevat nog geen hoog gehalte fructose en bestaat voornamelijk uit resistent zetmeel. Je darmbacteriën zijn gek op resistent zetmeel! Onrijpe en dus groene bananen, mango’s en papaja’s kun je veilig eten.

Avocado

De avocado

De avocado is een rare jongen. Avocado is officieel fruit, maar bevat als enige rijpe vrucht geen spoortje suiker. Wel bevat de avocado gezonde vetten, vezels, vetoplosbare vitaminen en anti-oxidanten. Vooral eten dus!

Bosbessen

Fruitsoorten met een laag fructosegehalte

Fruit zie ik als traktatie (dus als snoep). Als ik wel fruit eet, probeer ik lokaal fruit te eten dat op dat moment in het seizoen is en dus rijp en het liefst zo min mogelijk fructose bevat. Fruitsoorten waar ik dan uit kies, zijn:

  1. frambozen
  2. bosbessen
  3. aardbeien
  4. bramen
  5. harde peren
  6. granaatappel
  7. citrusvruchten (niet uitgeperst als sap drinken)
  8. nectarine
  9. perzik
  10. pruim
  11. abrikoos
  12. vijg
  13. appel

PapajaConclusie

Nog even de nadelen van fruit:

  1. Fruit geeft je het signaal: sla vet op voor de winter.
  2. De fructose belast lever en nieren.
  3. De fructose geeft je veel calorieën (calorieën die de meeste mensen niet nodig hebben).
  4. De fructose uit fruit zorgt ervoor dat je geen leptine aanmaakt en het signaal niet krijgt dat je moet stoppen met eten.
  5. Als je onrijp fruit eet, krijg je veel schadelijke lectines binnen.

Nieuwsbrief Paleo-Lifestyle

5 / 5 ( 2 stemmen )
Print Friendly, PDF & Email
BLOG: een lesje over fruit was last modified: september 22nd, 2020 by Wendy
  • Afvallen
  • dieet
  • Fructose
  • Fruit
  • gewicht verliezen
  • lectines
  • leptine

De Ontbijtmythe

De Ontbijtmythe: een boek bomvol gezonde recepten dat leert je lifestyle te verbeteren. Is het overslaan van je ontbijt nu wel of niet gezond, wat kun je het beste wel en niet eten en hoe laat? Koop het boek nu online!

Over mij

Welkom (terug) bij Paleo-Lifestyle: Mijn website bevat de lekkerste recepten gebaseerd op het Paleo-principe. Begin vandaag nog met een gezond Paleo dieet of beter gezegd 'Lifestyle'. Alle (meer dan 150!) recepten zijn koolhydraatarm, glutenvrij, suikervrij, lactosevrij en vrij van granen en peulvruchten. Zoek je een specifiek recept? Kijk dan meteen eens in dit online paleo kookboek onder één van de categorieën zoals ontbijt, lunch of avondeten bij 'recepten'. Eet smakelijk!

Paleo-Lifestyle | Wendy Mijnheer

Abonneer je op de nieuwsbrief

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op Paleo-Lifestyle.nl en de periodieke nieuwsbrief en de laatste recepten te ontvangen.

Zoek op trefwoord

De meest recente recepten en artikelen

  • Geroosterde radijsjes
  • BLOG: De helende werking van infrarood licht
  • Guacamole 2.0
  • Kruidige kastanjekoeken met chocolade
  • Amandelspijs
  • Sesam kokos saus

Volg Paleo-Lifestyle op Pinterest

Volg Paleo-Lifestyle op Pinterest

Volg Paleo-Lifestyle op Facebook

Volg Paleo-Lifestyle op Facebook

Volg Paleo-Lifestyle op Instagram

Volg Paleo-Lifestyle op Instagram
  • Home
  • Welkom
  • Paleo
  • Diensten
  • Recepten
  • ABC
  • Blog
  • Supplementenwijzer
  • Webshop

De Ontbijtmythe

Het boek van 2019: De Ontbijtmythe legt alles uit over ontbijten: is het overslaan van je ontbijt nu wel of niet gezond, wat kun je het beste wel en niet eten en hoe laat? Koop het boek nu online!

Over mij

Welkom (terug) bij Paleo-Lifestyle: Mijn website bevat de lekkerste recepten gebaseerd op het Paleo-principe. Begin vandaag nog met een gezond Paleo dieet of beter gezegd 'Lifestyle'. Alle (meer dan 150!) recepten zijn koolhydraatarm, glutenvrij, suikervrij, lactosevrij en vrij van granen en peulvruchten. Zoek je een specifiek recept? Kijk dan meteen eens in dit online paleo kookboek onder één van de categorieën zoals ontbijt, lunch of avondeten bij 'recepten'. Eet smakelijk!

Paleo-Lifestyle | Wendy Mijnheer

KvK 63876108 | Copyright 2012 - 2020 | Cookies en Privacy-statement | Website door robertblom.nl.