Kip Madras
Veel mensen vragen zich af waar ik mijn inspiratie vandaan haal voor nieuwe recepten. Dus vooruit dan maar, voor degenen die het interessant vinden; hier komt het hele verhaal.
Deze week liep ik in de supermarkt en ik had eens een keer geen haast (wat positief is want stress is erg slecht voor de mens). Gevolg was dat ik besloot af te wijken van mijn standaard looproute. En waar kwam ik terecht? Bij de kant en klaar maaltijdpakketten. Ik heb staan staren naar een gigantisch schap vol met zakjes, pakjes, poedertjes, aanmaakzakjes en diverse pakketten die beweren dat je snel een lekkere en gezonde maaltijd op tafel kan zetten. Maar hoe gezond is dat dan? Want na het lezen van drie etiketten duizelden de E-nummers voor mijn ogen en dan heb ik het nog niet gehad over de rest van de ingrediënten die mij niet erg gezond lijken. Ik vraag mij voor de zoveelste keer af; wat is er toch met ons eten gebeurd?
Dit kunnen wij toch net zo goed zelf maken!?
Bij verpakking nummer vier ben ik gestopt bij het plaatje op de voorkant omdat ik het horrorverhaal op de achterkant niet meer aandurfde 😉
En het bleek Kip Madras te zijn…. Aan de slag dus maar om het zelf te maken!
En wist je dat rijst ook heel goed te vervangen is door groenten? Lees maar eens verder.
De curry is de basis voor de Kip Madras.
Maak de curry bij voorkeur één of meerdere dagen van tevoren. De hoeveelheid van de curry is voldoende om minimaal 3 keer Kip Madras te maken (voor 2 personen).
In de koelkast blijft de curry redelijk lang goed (zorg dan wel dat er een klein laagje olie op de curry ligt).
Ingrediënten:
4 eetlepels korianderpoeder
2 eetlepels komijnpoeder
2 theelepels kurkuma
2 theelepels mosterdzaad (poeder)
2 theelepels knoflookpoeder
1 theelepel zwarte peper (gemalen)
1 theelepel chilipoeder
2 eetlepels geraspte verse gember
3 eetlepels olijfolie
2 el citroensap
1 kleine bloemkool
250 tot 300 gram kipfilet
1 rode paprika
2 tomaten
1 ui
1 teentje knoflook
100 ml biologische kokosmelk (ongezoet)
1 appel
peper en zout
Bereiding:
De Curry
- Meng in een stenen kom alle droge kruiden. Ik gebruik geen plastic kom omdat de kurkuma plastic kan laten verkleuren.
- Schil en rasp de gember en voeg deze samen met het citroensap en de olie bij de kruiden en roer goed door. Als het mengsel te droog is kan je wat extra olie toevoegen.
- Doe de curry in een glazen pot en druk goed aan. Bewaar tot gebruik in de koelkast.
De Kip Madras
- Snijd de stronk uit de bloemkool en breek of snijd er grove roosjes van.
- Doe de bloemkool in gedeelten in de keukenmachine en pulseer tot de bloemkool “gesnipperd” is. Het moet ongeveer het formaat van rijstkorrels hebben. Zet de bloemkool tot gebruik weg.
- Snijd de kipfilet in blokjes.
- Snijd de knoflook zeer fijn en snipper de ui.
- Snijd de paprika en de tomaten in kleine blokjes.
- Doe de kipfilet met knoflook, ui, paprika, tomaat, 1 eetlepel van de zelfgemaakte curry en de kokosmelk in een pan en voeg 100 ml water toe. Verwarm het geheel tot het begint te pruttelen en laat het 10 minuten zachtjes garen. Zorg dat er niet te veel vocht verdampt.
- Was de appel grondig en snijd (met schil) in blokjes. Voeg de appel toe aan de curry en verwarm nog 2 minuten.
- Proef de curry en voeg eventueel nog wat extra zout of peper naar smaak toe.
- Verwarm een pan en voeg een eetlepel olijfolie toe. Bak de bloemkool in 3 tot 4 minuten gaar (wel regelmatig roeren). Maak de bloemkool op smaak met peper en zout.
- Doe de bloemkool in een leuk vormpje en stort dit uit op het bord.
- Schep er een paar flinke lepels Kip Madras bij en eet smakelijk!