Mango bavarois

Een lekker luchtig dessert speciaal voor deze mooie zonnige nazomer dagen. Omdat ik afscheid nemen van de zomer erg moeilijk vind, probeer ik het altijd zo lang mogelijk te rekken met frisse zomerse recepten.
Voor dit recept gebruik ik gelatinepoeder van het merk Ergomax. Deze gelatine is gemaakt van runderen die grasgevoerd zijn.
Er is over gelatine veel geschreven in relatie tot de gezondheidsvoordelen die het zou kunnen opleveren.
Een korte samenvatting van gelatine (en waar het aan bij zou kunnen dragen):
- Gelatine is een goede bron van aminozuren. Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten en het lichaam heeft deze nodig voor opbouw van bijna alle weefsels in het lichaam. Vooral spieropbouw is erg belangrijk en daar zijn eiwitten voor nodig.
- Gelatine zou de spijsvertering kunnen ondersteunen.
- Gelatine zou bij kunnen dragen aan het verbeteren van de functie van de darmen doordat het helpt het darmslijmvlies te herstellen.
- Bij een lekkende darm worden er te veel stoffen doorgelaten die het immuunsysteem kunnen prikkelen. Doordat gelatine bijdraagt aan een verbeterde darmfunctie komt je immuunsysteem minder in aanraking met deze stoffen en zal het rustiger worden. De kans op allergieën kan hierdoor verminderen.
- Gelatine is een bron van keratine wat weer goed is voor de opbouw van haar en nagels.
- Gelatine is een bron van collageen; een belangrijke bouwstof voor het lichaam. Collageen zorgt ondermeer voor de stevigheid en elasticiteit van de huid.
- Gelatine zou kunnen bijdragen aan een goede nachtrust.
- Gelatine zou de pijn bij artrose kunnen verlichten.
- Gelatine zou de beweeglijkheid kunnen verhogen door bij te dragen aan soepelere gewrichten.

4 eetlepels gelatine (40 gram)
250 ml kokosmelk
400 gram mango (1 grote mango)
4 eieren (je gebruikt 2 eidooiers en 4 eiwitten)
merg van ½ vanillestokje

- Voeg de gelatine aan de kokosmelk toe. Laat vijf minuten weken.
- Maak de mango schoon en weeg 400 gram af. Als je mango net niet groot genoeg is, vul het gewicht dan aan met banaan.
- Doe de mango in een steelpannetje.
- Voeg de kokosmelk bij de mango.
- Splits de eieren. Voeg twee eidooiers bij de mango, bewaar de andere twee voor in een ander gerecht (bijvoorbeeld een omelet).
- Pureer met een staafmixer tot alle klontjes zijn verdwenen.
- Verwarm de puree totdat het bijna kookt. Houd de puree twee minuten onder voortdurend roeren tot net onder de kook.
- Giet de puree in een beslagkom en zet in de koelkast.
- Roer na 10 minuten met een garde om en zet terug voor nog eens 10 minuten. De puree moet voldoende afgekoeld zijn en iets lobbig voordat de eiwitten erdoor gaan. Laat de puree niet te lang in de koelkast staan anders wordt deze te stijf om de eiwitten er doorheen te mengen.
- Klop de vier eiwitten stijf.
- Roer de eiwitten voorzichtig door de puree. Niet te hard en te lang roeren anders verdwijnt alle lucht er weer uit. Het hoeft niet helemaal egaal gemengd te zijn.
- Vet puddingvormpjes licht in met olie en vul deze met het mengsel.
- Laat de bavarois twee tot drie uur in de koelkast opstijven.
- Snijd de randen los van de puddingvorm en houd de onderkant van de vorm 10 seconden in heet water. Schud de vorm heen en weer en stort de bavarois op een bord.
- Bavarois wordt ook vaak in glazen schaaltjes geserveerd. Zo hoef je niet bang te zijn dat het storten van de pudding fout gaat.
Dit recept:
- voldoet aan de regels van de Paleo-Lifestyle;
- is geschikt voor vegetariërs;
- is vrij van E-nummers;
- is vrij van graan- en zuivelproducten en daarom dus ook glutenvrij, en lactosevrij.