Paleo pannenkoeken
Ik kan mij niet herinneren wanneer ik voor het laatst echte pannenkoeken heb gegeten. Dan heb ik het niet over die kleine pannenkoekjes van banaan en ei die we inmiddels allemaal wel een keer hebben gemaakt. Natuurlijk heb ik het over die grote jongens die lekker dun zijn, die je kunt vullen met hartig of zoet en daarna kunt oprollen. De echte Hollandse pannenkoek dus.
Nu is het eindelijk gelukt om een goede graanvrije en zuivelvrije variant te maken (de pannenkoek is dus vrij van gluten en lactose). Het recept is ook nog eens verrassend simpel!
Op de foto zie je het recept aardbeien met chocoladesaus naast de pannenkoeken staan. Dat was echt een heerlijke combinatie, maar je kunt natuurlijk alle kanten op met het basisrecept. Maak bijvoorbeeld een pannenkoek met gebakken appel of ananas, blauwe bessen en kokosmelk, champignons en prei, of diverse kruiden.
Als ik mijn pannenkoek met fruit en kokosmelk eet, vind ik het lekker om er een klein beetje poedersuiker van erythritol overheen te strooien. Dat maakt het toch net een beetje feestelijker. Laat je mij weten hoe jij jouw pannenkoek eet?
Ingrediënten (voor 2 personen):
3 eieren
250 ml kokosmelk
250 ml water
1 mespunt fijn zeezout
150 g bakbananenmeel
kokosolie om in te bakken
Bereiding paleo pannenkoeken:
- Klop in een beslagkom de eieren los met een vork.
- Mix er kokosmelk, water en zout door.
- Zeef het bakbananenmeel boven de kom en roer het geleidelijk door het beslag.
- Doe een klein beetje kokosolie in een koekenpan en laat het smelten. Ik gebruik een speciale crêpe pan met anti aanbaklaag die geen schadelijke stoffen bevat. Normaal gesproken bak ik alles in een gietijzeren pan, maar bij pannenkoeken is dat geen doorslaand succes.
- Giet een soeplepel van het beslag in de pan en laat het beslag over de hele bodem uitlopen. Maak de pannenkoek vooral niet te dik. Na een paar minuten draai je de pannenkoek om en bak je de andere kant gaar.
- Herhaal dit tot het beslag op is. De gebakken pannenkoeken houd ik warm op een bord dat ik heb verwarmd in de magnetron of oven en ik dek ze af met een schone theedoek.
Dit recept:
- voldoet aan de regels van de Paleo-Lifestyle;
- is geschikt voor vegetariërs;
- is vrij van E-nummers;
- is vrij van graan- en zuivelproducten en daarom dus ook: glutenvrij, en lactosevrij.