Salade met pastinaak en sinaasappel-chili dressing
Ben jij ook zo gek op salades? Iedere week eet ik zeker één keer een salade, maar meestal vaker. Na een dag hard werken is het heerlijk om een simpele salade in elkaar te draaien. Doorgaans maak ik een salade met de sla die ik op dat moment in huis en daarover bijna altijd dezelfde dressing. Mijn standaard dressing is deze heerlijke ranch dressing. Daar is niets mis mee, maar vandaag had ik zin in iets anders. Bovendien had ik flinke trek dus de salade moest goed vullen. Dat laatste is gelukt met de pastinaken. De combinatie met de sinaasappel en de chili is verrassend lekker. Ik ben benieuwd wat jij er van vindt. Om er een complete avondmaaltijd van te maken heb ik er gerookte makreel bij gegeten. Eigenlijk is alles er wel lekker bij, dus het maakt niet uit of je nu zin hebt in vlees, vis, een vegetarische burger of een vegan vleesvervanger.
Ingrediënten (voor 2 personen):
2 pastinaken
2 sinaasappels (onbespoten)
1 blik volvette kokosmelk* (een nacht in de koelkast bewaard)
1 klein sjalotje
2 el olijfolie
1/2 tl fijn zeezout
mespunt chili
sla naar keuze (bijvoorbeeld 1 zakje rucola en 1 zakje veldsla)
een eetlepel walnoten
*De blikken van Go-tan zijn BPA vrij. Helaas staat dit niet op de blikken zelf en niet op de website, maar blijkt dit uit navraag bij Go-tan. Om schadelijke stoffen uit blik te vermijden, gebruik ik voor de zekerheid liever kokosmelk uit pakjes. De kokosmelk uit blik vormt echter van die mooie dikke kokosroom, welke room voor bepaalde gerechten ideaal is.
Bereiding Salade met pastinaak en sinaasappel-chili dressing:
- Boen de pastinaken goed schoon en snijd ze in blokjes.
- Stoom of kook de pastinaken in 10-12 minuten gaar.
- Zet een kleine kom van een keukenmachine klaar om de dressing in te mixen.
- Boen de sinaasappels goed schoon. Rasp van 1 sinaasappel de hele schil en doe in de keukenmachine. Pers een halve sinaasappel uit en voeg het sap toe.
- Als je volvette kokosmelk in de koelkast bewaart, scheidt de kokosmelk zich in een doorzichtige vloeibare substantie en een witte vaste massa. Dit laatste noem ik kokosroom. Schep 3 eetlepels kokosroom uit het blik en doe dit in de keukenmachine.
- Snijd het sjalotje in stukken en doe in de keukenmachine.
- Voeg olijfolie, zeezout en een mespunt chili toe en mix tot een egale dressing. Als je geen keukenmachine hebt kun je ook een blender gebruiken.
- Verdeel de dressing over de bodem van een ruime saladeschaal. Doe de sla in de schaal en roer tot de dressing goed door de sla is gemengd. Door de dressing in de schaal te verdelen en niet bovenop de sla te gooien, mengt deze beter door de sla.
- Schep de blokjes pastinaak op de salade.
- Snijd van de overgebleven sinaasappel dunne partjes en leg die op de salade. Strooi tot slot de walnoten erover.
Dit recept:
- voldoet aan de regels van de Paleo-Lifestyle;
- is geschikt voor mensen die willen afvallen;
- is geschikt voor vegetariërs;
- is geschikt voor veganisten;
- is vrij van E-nummers;
- is vrij van graan- en zuivelproducten en daarom dus ook glutenvrij, en lactosevrij.