Tomaten- wortelketchup
Tomatenketchup is een redelijk populaire saus in de Nederlandse keuken. Ik moet zeggen dat ik het zelf ook erg lekker vind en periodes heb dat ik het liefst overel ketchup op smeer.
Maar dan wel mijn eigen ketchup!Even een overzichtje van de toevoegingen die je kan tegenkomen op de ingrediëntenlijst van de gemiddelde tomatenketchup:
- veel suiker (ook wel verstopt onder de namen: glucose of fructose).
- kunstmatige zoetstoffen;
- gemodificeerd zetmeel (dit is zetmeel waar aan gerommeld is zodat het de eigenschappen krijgt die de fabrikant voor zijn product nodig heeft. Het modificeren van zetmeel gebeurt vaak met chemische processen);
- conserveermiddelen;
- veel zout;
- een hele reeks aan E-nummers.
Voor mij genoeg redenen om alleen nog maar mijn eigen gemaakte tomatenketchup te eten.
In ketchup zit vooral veel suiker. Ketchup hoort wat zoetig te zijn, dus dat wilde ik in mijn recept zo houden. Maar ik hou niet van de toevoeging van honing omdat dit rijk is aan fructose (fructose is waarschijnlijk de nummer 1 oorzaak van een vervette lever).
Daarom heb ik ervoor gekozen om de ketchup op basis van wortels te maken. Worteltjes zijn wat zoetig van zichzelf en geven de ketchup ook een dikkere structuur.Tip: als je een dubbele hoeveelheid maakt kan je dit in steriele potten lang goed houden en heb je een lange periode je zelfgemaakte ketchup voor het grijpen. Lees maar eens het recept door van de piccalilly waarin staat hoe je de potten steriel moet maken.
Ingrediënten:
500 gram wortels
1 ui
1 teentje knoflook
3 eetlepels olijfolie
1 appel
250 gram gezeefde tomatenpuree
100 ml appelazijn
250 ml water
1 mespunt cayennepeper
2 theelepels paprikapoeder
2 theelepels gemberpoeder (djahé)
2 theelepels korianderpoeder (ketoembar)
1 theelepel nootmuskaat
1 theelepel fijn zeezout
Bereiding wortelketchup:
- Was de wortels en snijd ze in grove plakken. Kook de wortels in 8 minuten gaar.
- Snipper de ui, snijd de knoflook in kleine stukjes en doe samen met de olie in een pan. Laat de ui 4 minuten zachtjes garen (zonder bruin te worden).
- Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd in blokjes.
- Laat de wortels uitlekken in een vergiet en voeg samen met de appel en tomatenpuree toe aan de ui. Zet het vuur wat hoger en bak het geheel even aan (ongeveer 2 tot 3 minuten).
- Voeg de appelazijn en water toe en pureer tot een gladde saus is ontstaan.
- Voeg paprikapoeder, cayennepeper, gemberpoeder, korianderpoeder, nootmuskaat en fijn zeezout toe en roer goed door.
- Doe de ketchup over in steriele potten en sluit goed af tot gebruik.
Reactie(s) Verberg reacties
Reacties plaatsen is niet mogelijk.
[…] saus om zelf te maken. Als je het in een steriele pot bewaart in de koelkast, heb je een fijne smaakmaker voor het […]