Anti-nutriënten en roerbakschotel
Granen maken lichaamsbarrières stuk.
Veel mensen zijn zodanig “geprogrammeerd” dat ze niet zonder rijst, noodles of bami kunnen als ze een roerbakgerecht maken. Maar als je je gerecht volstopt met veel groenten en een flinke moot vis heb je al die (van granen gemaakte) vulmiddelen niet nodig. Een vis zoals zalm bevat veel omega-3 vetzuren. Vetten zorgen voor een langdurig verzadigd gevoel en bevatten ook nog eens veel waardevolle bouwstoffen voor je lichaam.
Anti-nutriënten
Granen daarentegen bevatten onder andere anti-nutriënten. Anti-nutriënten zijn stoffen die de opname van nutriënten (dus gezonde voedingsstoffen) belemmeren. Als je dit vanuit het oogpunt van de plant bekijkt is het best begrijpelijk. Het graan is namelijk het kindje van de plant. De graankorrel moet overleven om elders weer uit te groeien tot nieuw graan. Het hele leven draait immers om voortplanting. Dus als moeder van een graankorrel bescherm je je kind tegen alle gevaren van buitenaf. De graankorrel kan worden opgegeten door (knaag)dieren of kan last hebben van insecten of schimmels. Door aan de graankorrels bepaalde gifstoffen (toxinen) mee te geven, probeert de plant te voorkomen dat deze worden opgegeten. Gebeurt dit toch dan wil de plant dat deze toxines schade aanrichten in het lichaam van de belager. Maar alleen opeten is niet voldoende, een toxine moet door de lichaamsbarrière breken om schade aan te kunnen richten. Een voorbeeld van een lichaamsbarrière is de darm. Ook al zit de darm in het lichaam, eigenlijk is het een heel groot oppervlakte dat de buitenwereld van de rest van je lichaam gescheiden houdt. Pas als een giftige stof (of een ziekteverwerker) de darmbarrière (of een andere barrière) is gepasseerd, kan het in het lichaam schade aanbrengen.
In granen zit een stofje genaamd gliadine (een onderdeel van het eiwit gluten). Dit zorgt ervoor dat de darmwand doorlaatbaar wordt waardoor de toxines naar binnen kunnen en daar schade aan kunnen richten.
Een voorbeeld van een toxische stof die na het passeren van de darmwand schade in je lichaam aanbrengt is lectine. Lectine is voor de plant een natuurlijke pesticide.
Er zitten nog meer anti-nutriënten in granen maar die bespreek ik een andere keer met je.
Af en toe granen eten is niet erg, maar de gemiddelde Nederlander eet granen voor het ontbijt, de lunch, het avondeten en dan nog 3 keer per dag als tussendoortje in de vorm van een liga, sultana, biscuitje, toastje, enzovoorts.
Voor de woksaus:
½ appel
3 tenen knoflook
een stuk verse gember ter grootte van een duim
½ kop tomatensaus (ongeveer 120 ml)
3 eetlepels rode wijnazijn
1 theelepel kurkuma
1 mespunt chilipoeder
vers gemalen zwarte peper naar smaak
1 theelepel fijn zeezout
Overige ingrediënten:
250 gram champignons
2 rode paprika’s
1 grote courgette
1 eetlepel kokosolie
2 moten wilde zalm
2 bosuitjes
1. Was de appel, verwijder het klokhuis en snijd in stukjes.
2. Schil de gember en snijd in kleine stukjes.
3. Doe alle ingrediënten voor de saus in een blender en mix tot een egale saus.
4. Snijd alle groenten in stukjes.
5. Snijd de zalm in kleine blokjes.
6. Snijd de bosuitjes in ringetjes.
7. Verwarm de wokpan en voeg de kokosolie toe.
8. Roerbak op hoog vuur de groenten 4 minuten.
9. Voeg zalm en saus toe en bak nog 2 a 3 minuten.
10 Verdeel de roerbakschotel over de borden en strooi er de bosuitjes over.