BLOG: Meditatie

Iedereen vindt het heel normaal dat je naar de sportschool gaat om je lichaam te trainen. Veel mensen zijn in meer of mindere mate gefocust op hun lichaam en willen er graag goed uit zien en fit zijn. Begrijpelijk en een uitstekende reden om naar de sportschool te gaan. Maar waarom zorgen we dan niet net zo goed voor onze geest? Omdat dat niet tastbaar is of niet zichtbaar? Misschien omdat het een beetje zweverig imago heeft?
In deze huidige (soms zwaar) gestresste maatschappij heeft onze geest het zwaar te verduren. Persoonlijk vind ik het niet meer dan logisch dat je naast je lichaam dus ook je geest traint. Mij heeft mediatie veel gebracht en ook van lichamelijke klachten afgeholpen. Zo zie je dat lichaam en geest zeer nauw verbonden zijn. Ik wens je veel leesplezier met onderstaand gastblog over meditatie, geschreven door Lisanne van Superyoga.
Blog: Mediteren in alle rust
Uit veel signalen blijkt dat we het tegenwoordig allemaal erg druk hebben, iets wat op lange termijn verontrustend is en waar we zelf op ieder moment iets aan kunnen doen maar daar is eerst bewustzijn voor nodig. Net als met yoga kun je met mediteren terugkeren naar waar het werkelijk om gaat: leven in het hier en nu in rust, vrede en liefde.
Wie wil er geen rustig hoofd en een gevoel van controle over de dag? Mediteren, wel of niet in combinatie met yoga, biedt een oplossing die iedereen kan toepassen op ieder moment van de dag, op elke gewenste locatie.
Wat is mediteren?
Al duizenden jaren geven yogi’s het advies: adem diep in en ontspan. Voel de spanning van je spieren afglijden en al je pietluttige zorgen verdwijnen. Ergens weten we allemaal dat het goed voor ons is om te ontspannen. Mediteren is een vorm van diepe ontspanning, iets dat verder gaat dan met een kopje thee op de bank lekker even ontspannen. Bij mediteren ga je op zoek naar een diepe vorm van ontspanning waarbij ook fysieke spanning verdwijnt en je gedachten compleet worden uitgeschakeld.
Wat is het doel van mediteren?
Heb jij je wel eens afgevraagd hoe vaak je tussen alle drukke momenten door op een dag stil staat bij alles wat er gebeurt? De kans is groot dat de meeste dingen gebeuren zoals ze gebeuren zonder dat je er besef bij hebt. Het eerste doel van mediteren is het creëren van bewustzijn en het leven in het hier en nu zonder na te denken over straks, meer, beter of anders. Luister naar wat je hoort, ruik wat je ruikt en kijk naar wat je ziet. Sta stil bij het moment van nu en laat je gedachten voorbij komen zonder er iets mee te doen. Neem een vrije en ontspannende houding aan, adem zo rustig en diep mogelijk en gun je lichaam ontspanning. Het tweede doel, dat je inmiddels hebt ingeleid, is dat je lichaam in een staat van diepe ontspanning raakt. Vanaf dat moment gebeuren er allerlei prachtige dingen die je niet kunt missen: je voelt je vredig, rustig en het gevoel van controle ontstaat. Van daaruit kun je allerlei prachtige dingen doen, het geeft je kracht.
Wat is de methode van mediteren?
Mediteren kun je op veel manieren uitvoeren, maar de meest voorkomende manier is zittend of liggend met je ogen gesloten en de focus op je ademhaling. Een fijne houding is de lotus houding of halve lotus houding waarbij je het beste een meditatiekussen, handdoek of dekentje kunt gebruiken om op te zitten zodat je een lange tijd in een ontspannen houding kunt zitten waarbij je ruggengraat volledig recht is. Je kunt er ook voor kiezen om liggend te mediteren, bijvoorbeeld in de shavasana houding. Er zijn nog veel meer mogelijkheden, zoals wandelend mediteren in de natuur, maar zittend is het meest gebruikelijk en vind ik persoonlijk ook het fijnst.
Je sluit je ogen, haalt diep adem en als je merkt dat je gedachten al snel een loopje met je nemen, focus je je op je ademhaling. Jacqueline omschrijft in haar yoga artikel op een mooie manier wat je gedachten graag doen: ‘De geest springt van gedachte naar gedachte, van emotie naar emotie, laat zich snel afleiden en is nooit tevreden.’. Dit is eigenlijk de grootste uitdaging die je aangaat tijdens het mediteren: beheers je gedachten en probeer ze uit te schakelen en alles aan je voorbij te laten gaan zonder erover te oordelen, maar ook zonder een gedachte weg te drukken. Geef het een plekje en heb vrede met wat er voorbij komt.
Wat is het resultaat van mediteren?
Per persoon verschilt het effect van mediteren waarbij ieder individu op een eigen manier vatbaar kan zijn voor mediteren. Bij de een zijn kleine resultaten merkbaar, bij anderen heeft het een dusdanige impact dat iemands hele leven erdoor kan veranderen. Stress heeft een negatief effect op het lichaam. Door het vrijkomen van de stresshormonen adrenaline en cortisol verhoogt de hartslag en bloeddruk, verzwakt het immuunsysteem en verlaagt de vruchtbaarheid. Daarentegen is de staat van diepe ontspanning gekoppeld aan hogere niveaus van ‘gelukshormonen’ zoals serotonine en het groeihormoon dat cellen en weefsel repareert. Diepe ontspanning heeft dus vrijwel het tegenovergestelde effect van stress: het verlaagt de hartslag, het immuunsysteem verbetert en het lichaam raakt in staat om zichzelf te herstellen.
Ontspanning is een staat van rust, genot en fysieke vernieuwing. Zonder dat we gevaar lopen, kunnen spieren ontspannen en kan voedsel worden verteerd. Het hart kan vertragen en de bloedcirculatie stroomt vrij naar de weefsels van het lichaam waar het kan voeden met voedingsstoffen en zuurstof. Deze rustgevende staat is goed voor de vruchtbaarheid maar ook het herstellen van je lichaam omdat het lichaam in staat is om de middelen te behouden die het nodig heeft om (nieuw) leven te genereren. En dat kun je allemaal gratis en voor niets bereiken, in groepsverband of thuis op je eigen vertrouwde yoga mat of meditatiekussen.
In het dagelijkse leven pluk je de vruchten van de rust die je ervaart dankzij het mediteren. Rust vormt de basis van je lifestyle waarbij je iedere beslissing weloverwogen kunt nemen in plaats van overhaast en onbedachtzaam. Je zal merken dat je op een andere manier naar dingen gaat kijken, meer achter de dingen aan gaat waar je écht blij en gelukkig van wordt en steeds meer vrede hebt met de dingen die je doet en die gebeuren.
Wat betekent mediteren voor mij?
Iedere dag keuzes maken waar ik volledig met mijn hart achter sta, kan alleen als ik genoeg ruimte in mijn dag creëer om te mediteren. Veel mensen schrikken bij het woord ‘mediteren’ en denken direct aan een zweverige gebeurtenis die alleen is weggelegd voor alternatievelingen. Stiekem dacht ik ooit zelf ook een beetje zo. In werkelijkheid heb ik ervaren dat mediteren niets anders is dan liefde voor jezelf, jezelf een momentje gunnen dat puur en alleen voor jou is. Op een drukke dag komt het wel eens voor dat ik geen momentje voor mezelf kan vinden en dat merk ik dan meteen. De rust ontbreekt en veel dingen gebeuren zonder dat ik er goed over heb kunnen nadenken.
Met een immuunziekte en de nodige fysieke uitdagingen in het leven heb ik geleerd dat diepe ontspanning een enorme kracht kan hebben. Perioden waarbij ik veel heb gemediteerd en een lange tijd heb ontspannen en weinig stress heb ervaren, hebben bewezen dat mijn lichaam kan genezen. Ik ben nog lang niet waar ik wil zijn en heb in mediteren een hele fijne vorm van kracht gevonden waar ik nooit meer zonder wil. Samen met yoga vormt het een van de waardevolste manieren om controle te hebben over de dingen die gebeuren op een dag, maar ook over de dingen die nog gaan gebeuren. Door het bewustzijn dankzij yoga en mediteren ben ik in staat om betere keuzes te maken waardoor er ook weer betere dingen op mij af komen. Ik ben heel dankbaar. Namasté.
Lisanne
www.superyoga.nl