Blog: Yoga
Jacqueline Cino heeft voor mij een blog over yoga geschreven. Zij is bekend van rouwen met yoga: www.rouwenmetyoga.nl
Op haar website schrijft ze het volgende:
“De klacht van de huidige tijd is dat mensen het almaar drukker krijgen. De verplichtingen lijken alleen maar toe te nemen en er zijn minder momenten om tot rust te komen. Stress-gerelateerde klachten die kunnen leiden tot een burn-out zijn aan de orde van de dag. Steeds meer mensen beoefenen yoga om te ontspannen zodat ze de waan van de dag het hoofd kunnen bieden.”
Eten volgens de Paleo-Lifestyle gaat veel verder dan alleen gezond eten. Stress heeft een grote negatieve invloed op je gezondheid. Yoga kan je helpen met stress: het kan je helpen om rust in je hoofd te brengen en je gedachten te ordenen. Lees snel haar blog en kijk eens op haar website.
Wat is yoga?
Wendy vroeg mij een blog te schrijven over yoga. Deze uitnodiging neem ik graag aan, want yoga is mijn passie.
Als mensen mij vragen wat yoga is, dan stel ik vaak de wedervraag: waar denk jij aan als je aan yoga denkt? Want yoga is zo breed en er zijn tegenwoordig zoveel verschillende vormen van yoga, dat ik eerst wil weten welk beeld van yoga de vragensteller heeft.
Wat is het doel van yoga?
Yoga komt van het Sanskriet-werkwoord yuj, wat verbinden betekent. Vaak wordt de parallel getrokken met het Nederlandse woord “juk”. Een juk is de verbinding tussen een os en de ploeg die hij voorttrekt op het land.
We verbinden onze ziel met iets wat hoger en groter is dan onze kleine ik. Sommige mensen noemen dat iets God of het goddelijke, ik noem het graag de universele energie, om buiten de context van religie te blijven.
Het doel van yoga is je te realiseren dat er meer is dan dit leven dat jij nu in dit lichaam leidt. Je leert je afstemmen op de universele energie, zodat deze zich via jou kan gaan manifesteren. Je zou die energie kunnen zien als een gevoel van grote liefde en compassie voor alle levende wezens op deze aarde. Door te leren afstemmen op deze energie, door te gaan meebewegen met deze stroom, zul je ontdekken wat jouw roeping is in dit leven.
Wat is de methode van yoga?
Yoga bestaat al eeuwen en is ontstaan in India. Yogis woonden in die tijd in de bossen en mediteerden de hele dag om in contact te komen met de universele energie. Het verhaal gaat dat als die afstemming tot stand kwam, de beoefenaar spontaan een houding aannam, zoals bijvoorbeeld de boomhouding. Zo zijn de yoga-houdingen ontstaan, die we de asana’s noemen, Sanskriet voor houding.
De verbinding met de universele energie is dus één onderdeel van yoga.
Vaak brengen we de verbinding tot stand door ons lichaam met onze geest te verbinden via de ademhaling en door het beoefenen van yoga-houdingen.
De vorm van yoga waarin het bewegen van het lichaam wordt gebruikt om je te verbinden met de universele energie wordt hatha-yoga genoemd. Binnen hatha-yoga zijn heel veel verschillende vormen van yoga, die ook verschillend zijn in hoe het lichaam wordt gebruikt.
Zo is ashtanga vinyasa yoga een heel dynamische vorm waarbij de beweging van het lichaam het ritme van de ademhaling volgt.
Yin yoga is juist een vorm van yoga waarbij je een houding 3 tot 5 minuten aanhoudt.
En dit zijn maar twee voorbeelden.
Veel mensen associëren yoga vooral met de yoga-houdingen. Ik hoor vaak dat iemand zegt dat hij of zij niet lenig genoeg is voor yoga. Maar lenigheid heeft dus eigenlijk niets te maken met yoga. Je zult waarschijnlijk wel leniger van yoga worden, maar je hoeft zeker niet lenig te zijn.
Wat is het resultaat van yoga?
Als ik aan mijn studenten vraag waarom ze yoga beoefenen, krijg ik vaak het antwoord dat zij op zoek zijn naar ontspanning en rust. Dit kun je door yoga-beoefening zeker bereiken. Een ander aspect is zelfbeheersing, het trainen van onze geest. Zonder training gedraagt onze geest zich namelijk als een aapje, vandaar de kreet “monkey-mind”.
De geest springt van gedachte naar gedachte, van emotie naar emotie, laat zich snel afleiden en is nooit tevreden.
Vandaar dat meditatie zo’n belangrijke rol in yoga speelt. Dat zie je terug in een van de meest vooraanstaande teksten in yoga, de Yoga Sutras van Patanjali. Hierin wordt het achtvoudige pad van yoga beschreven. Sutras zijn zeer beknopte zinnetjes waarin de filosofische ideeën over yoga worden uitgelegd.
In de vier hoofdstukken met in totaal 195 sutras komen welgeteld twee zinnetjes voor die gaan over houdingen.
“Een goede yoga-houding is stabiel en aangenaam,
met het oog op het verminderen van inspanning en het voor onbepaalde tijd kunnen aanhouden van de meditatie.”
Vertaling van Alfred Scheepers
De andere 193 sutras geven informatie hoe je je geest kunt trainen om meer in balans te zijn en je niet zo snel te laten afleiden door de externe prikkelingen. Hoe je je bewustzijn kunt vergroten waardoor er ruimte ontstaat om met meer afstand je emoties en gedachten te kunnen waarnemen en met wijsheid hierop te reageren. En wanneer je door beoefening hierin getraind raakt, zul je merken dat je in het dagelijkse leven ook met meer wijsheid gaat reageren op situaties die zich voordoen.
Wat betekent yoga voor mij?
Een keer per week geef ik yin yoga in de yogastudio Urban Life Health Center in Zoetermeer. Toen ik laatst de yogastudio inkwam om les te geven, had een van de studenten haar mat een beetje scheef neergelegd in de richting van waar ik zou plaatsnemen. Dit bracht mij op het idee kwam om aan de studenten te vragen hun matten in een halve cirkel om mij heen te leggen. Dat deed iedereen en toen vroeg ik: waar hebben jullie vandaag behoefte aan? Er ontstond een ontspannen speelse les waardoor we iets heel anders deden dan wat ik had voorbereid.
Halverwege de les bedacht ik hoe fijn het zou zijn om af te sluiten met de Lichtmeditatie, een geleide meditatie die mij door moeilijke tijden heeft geholpen. Toen ik die meditatie aankondigde, zag ik de blijdschap in de ogen van Debby, een van mijn trouwste studenten.
Die lichtjes in haar ogen te zien, uiteindelijk is dat wat yoga echt voor mij betekent.
Dat ik me realiseer hoezeer wij als mensen verbonden zijn met elkaar.
Je hoeft alleen maar af te stemmen op dat gevoel van verbondenheid met een ander mens om te ervaren dat er zoveel meer bestaat tussen hemel en aarde, zonder daar nou zweverig over te doen. Yoga betekent verbinding, verbinding van mens tot mens, van mens tot het hogere, iets wat altijd beschikbaar is. Ik noem het Liefde.
Je hoeft alleen maar je hart te openen en te luisteren wat het je te vertellen heeft.
Jacqueline Cino
www.rouwenmetyoga.nl