BLOG: Food & Health trends 2019
Door mijn grote interesse in voeding speur ik graag het internet af naar (voor mij) nieuwe voedingsmiddelen of producten, nieuwe bereidingstechnieken, nieuwe (wetenschappelijke) wetenswaardigheden en al het andere dat op een mogelijke manier mijn interesse wekt op culinair of gezondheidsgebied. Zo rond de jaarwisseling kom ik dan altijd weer diverse voorspellingen tegen van wat de trends gaan worden van het komende jaar. Omdat ik deze keer toch wel veel interessante dingen ben tegengekomen, heb ik de leukste weetjes voor je op een rijtje gezet.
FOOD & HEALTH TREND NUMMER 1
Alcoholvrije drank
Alcoholvrije drank maakt een steeds grotere opkomst. Een goede ontwikkeling gezien er door best veel mensen overmatig alcohol geconsumeerd wordt en dit je gezondheid natuurlijk niet ten goede komt. Alcoholvrije wijn en bier zijn makkelijk verkrijgbaar in de supermarkt en alcoholvrij bier is zelfs in de horeca bijna overal te bestellen.
Alcholvrije wijn nog slecht verkrijgbaar in horeca
In de zomer rijd ik graag motor en dan wil ik met mooi weer op een terrasje ook wel eens een glaasje wijn bestellen (ik hou niet van bier). Dit moet dus wel alcoholvrije wijn zijn, want ik drink geen druppel alchohol op de motor. Maar tot nu toe had nog geen enkel terras alcoholvrije wijn. Misschien komt daar dit jaar verandering in?
Houd rekening met de calorieën
Houd er wel rekening mee dat alcoholvrije wijn en bier gewoon calorieën bevatten en dat je misschien een drankje extra neemt omdat er toch geen alcohol in zit. Het is gezond om het aantal eetmomenten op een dag te beperken tot een minimum en ook dranken met calorieën worden meegerekend als eetmoment.
Alcoholvrije gin, vodka en rum
Is wijn en bier niets voor jou? Het merk Seedlip heeft een mooi alcoholvrij alternatief op de markt voor gin. Ik heb het nog niet geprobeerd, maar het zou niet van echt te onderscheiden zijn…
Het is te koop bij de Gall & Gall en die schrijft over Seedlip: “het bevat geen calorieën, suiker, zoetstoffen of kunstmatige smaken. In de smaak zijn tonen van mint, rozemarijn en thijm terug te vinden. Met deze variant kun je een alcoholvrije gin & tonic maken met een frisse en lichtbittere smaak.” Ik ben benieuwd!
Tot slot kwam ik nog een merk tegen met de naam Stryyk, die naast alcoholvrije gin ook alcoholvrije rum en alcoholvrije vodka verkopen. Helaas heb ik nog geen Nederlands verkooppunt gevonden.
FOOD & HEALTH TREND NUMMER 2
Seed cycling
Het bestaat al langer, er is veel over geschreven in het buitenland, het lijkt nu in Nederland zijn opkomst te gaan maken en ik heb geen idee of het werkt: seed cycling. Het zou werken tegen alle klachten rondom de menstruatie, zoals overmatig bloedverlies, PMS, opvliegers, gewichtstoename, vocht vasthouden, acne, menstruatiepijn, emotionele uitbarstingen, onregelmatige cyclus, hoofdpijn en nog veel meer.
Met seed cycling zou je de hormonale balans in je lichaam weer kunnen herstellen. Dit werkt (kort uitgelegd) als volgt. Oestrogeen en progesteron zijn tegenhangers in de menstruatiecyclus. Alle problemen rond de menstruatiecyclus ontstaan doordat het progesteronniveau te laag is ten opzichte van het oestrogeenniveau. Dit heet oestrogeendominantie.
De zaden die worden gebruikt in seed cycling zouden overtollige oestrogenen blokkeren en de aanmaak van progesteron bevorderen.
Schema seed cycling (gebaseerd op een cyclus van 28 dagen):
De folliculaire fase (fase 1)
Dag 1 tot en met dag 13 van je cyclus (dag 1 is de eerste dag van je menstruatie):
1 eetlepel vers gemalen lijnzaad en 1 eetlepel vers gemalen pompoenpitten per dag
Luteale fase (fase 2)
Dag 14 (de dag van je eisprong) tot en met dag 28:
1 eetlepel vers gemalen zonnebloempitten en 1 eetlepel vers gemalen sesamzaad per dag
Duurt jouw menstruatiecyclus langer? Dan is jouw eisprong waarschijnlijk niet op dag 14, maar later. Zet een herinnering in je agenda en hou vanaf dat moment in de gaten of je afscheiding verandert. Je zou de eisprong kunnen herkennen aan meer slijmachtig en doorzichtige afscheiding midden in je cyclus. Ga vanaf dat moment over op fase 2.
Heb je geen menstruatie meer omdat je in de overgang zit? Dan is er ook een speciaal schema te vinden welke is gebaseerd op de stand van de maan.
De zaden kun je het beste fijn malen in een (elektrische) koffiebonenmaler. Zorg dat je niet te grote hoeveelheden vooraf fijn maalt, omdat de zaden snel kunnen oxideren (ranzig worden) en hun werking verliezen. Het is de bedoeling dat je de zaden rauw binnenkrijgt, dus ga ze niet roosteren en maak er geen crackers van. Je kunt ze het beste door een smoothie doen of over je salade strooien.
Wil je meer lezen over seed cycling:
In het Nederlands: Jesse van der Velde
In het Engels: The herbal acadamy
FOOD & HEALTH TREND NUMMER 3
Eetbare bloemen
Ik zie het dit jaar op veel plekken terug: eetbare bloemen. Volgens mij lijkt de voedingsindustrie wel een beetje op die van de mode: iedere zoveel jaar komt een trend uit het verleden weer terug. Het gebruik van eetbare bloemen is dit jaar de terugkomende trend. In je smoothiebowl ter decoratie of als luxe topping van je salade of als smaakmaker door een gerecht.
Zomaar een greep uit de eetbare bloemen waaruit je kunt kiezen: lavendel, rozenbloemblaadjes, viooltjes, de bloem van bieslookplantjes, bloemen van citrusvruchten, courgettebloemen, fuchia (wel eerst de stampers verwijderen) en hibiscus.
Wil je meer inspiratie opdoen over welke bloemen je wel of niet mag eten, kijk dan op deze mooie site Mooie Moestuin
FOOD & HEALTH TREND NUMMER 4
Super foods in poedervorm
Superfoods zijn niet nieuw, maar in 2019 zou het voornamelijk draaien om de superfoods in poedervorm. Denk bijvoorbeeld aan:
- Matcha (groene thee poeder) waarmee je natuurlijk gewoon thee kunt maken, maar ook diverse soorten gerechten, zoals puddinkjes of ijs die daardoor mooi groen kleuren.
- Rauwe cacaopoeder die je door een smoothie kunt verwerken. Maar gebruik hem niet in hete gerechten want dan verliest hij zijn gezondheidsvoordelen.
- Een theelepel spirulina door je smoothie waardoor je onder andere een boost anti-oxidanten binnen krijgt;
- Kurkuma dat al een tijdje in poedervorm gebruikt wordt voor golden milk, golden latte of gewoon in het Nederlands: gouden melk. Let wel op, want dit wordt gedronken om de gezondheidsbevorderende eigenschappen van kurkuma. De werkzame stof in kurkuma is curcumine en wordt geactiveerd door zwarte peper. Je kunt dus of zwarte peper aan het recept toevoegen of een geactiveerde variant kurkuma kopen.
- Bietensap waarmee je een mooie dieprode latte kunt maken.
FOOD & HEALTH TREND NUMMER 5
Paddenstoelen
Al eeuwenlang worden aan paddenstoelen een heilzame werking toegeschreven en volgens mij is het iedereen wel bekend dat paddenstoelen erg gezond zijn. Ze kunnen onder andere je weerstand versterken, wilde paddenstoelen kunnen zelfs vitamine D bevatten en ze zouden een positieve invloed hebben bij hart- en vaatziekten en diabetes. Genoeg reden om ze vaker op je menu te zetten.
Ik heb meerdere keren gelezen dat het de trend gaat worden dat paddenstoelen behalve in een salade of in een soepje in enkele vreemde combinaties terecht gaan komen, zoals zoete bereidingen (gebak/toetjes), koffie, thee, smoothies en wie weet wat nog meer?
FOOD & HEALTH TREND NUMMER 6
Minder vlees eten
Niet nieuw in de lijst, want ik kwam hem vorig jaar ook al tegen. Maar wel heel verstandig! Niet alleen omdat vlees erg belastend is voor het milieu, maar ook omdat het belastend is voor je gezondheid.
Neu5Gc
Rood vlees is vlees dat afkomstig is van zoogdieren en kan werken als een Trojaans paard. Alle dieren dragen hun eigen spectrum aan bacteriën en virussen met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan onze darmbacteriën. We kunnen niet zonder deze bacteriën en werken met ze samen. Zoogdieren hebben ook een samenwerkingsverband met bacteriën en virussen, maar het grote verschil is dat dit een geheel ander spectrum is dat absoluut geen vrienden is met de mens en ons juist ziek kan maken. Zoogdieren bevatten het suikermolecuul Neu5Gc waardoor hun bacteriën en virussen ongemerkt ons lichaam binnen kunnen komen (Neu5Gc is dus het Trojaanse paard). De mens maakt al heel lang geen Neu5Gc meer aan en herkent het ook niet. Omdat ons immuunsysteem Neu5Gc niet herkent kan het hiertegen zelfs antistoffen gaan aanmaken wat weer de oorzaak kan zijn van een verhoogde ontstekingsactiviteit in het lichaam. Er zijn wetenschappers die denken dat het eten van rood vlees een grote rol heeft in het ontstaan van kanker.
Alternatieven voor rood vlees
Kies in plaats van rood vlees dus liever iets vaker voor gevogelte zoals kip of kalkoen. Het is minder belastend voor je gezondheid en het milieu. Vis mag natuurlijk ook.
FOOD & HEALTH TREND NUMMER 7
Zero waste
Ook wel: niets verspillen (of zo min mogelijk). Hier ben ik het heel erg mee eens en daarom schreef ik vorig jaar al een artikel over circulair koken. Het is geen fancy bereidingstechniek, zoals moleculair koken. Circulair koken is afgeleid van “circulaire economie” en is in het Nederlands gewoon de kringloopeconomie. Kringloop is een systeem waarin geen eindige grondstofvoorraden worden uitgeput en waarin reststoffen volledig opnieuw worden ingezet in het systeem. Je kunt het volledige artikel hier teruglezen. Van mij mag voedselverspilling ieder jaar op de lijst staan.
FOOD & HEALTH TREND NUMMER 8
Hotte hotdog
Volgens mij is hij (nog) geen trend op gezondheidsgebied, maar de hotdog schijnt dit jaar zijn culinaire doorbraak te maken. Misschien kunnen we daar een gezonde variant op bedenken, waarbij de hotdog is gemaakt van kippendijen en in plaats van een broodje in een krokant slablad is geserveerd? Ik ga binnenkort nadenken over een leuk recept.