Foodtrends 2020
Hierbij weer een overzicht van alle foodtrends van 2020. Natuurlijk laten Foodtrends zich niet per kalenderjaar categoriseren en zul je trends zien die doorzetten vanuit dit jaar, trends die heel voorzichtig “beginnend” zijn en trends waarvan trendwatchers verwachten dat ze volgend jaar een trend gaan worden. Als je goed oplet zie je dat veel trends op de een of andere manier wel met elkaar verbonden zijn. Ik ben benieuwd of jij de rode draad ziet.
1. Probiotisch eten
De grootste nieuwkomer in de lijst van foodtrends vind ik toch wel het probiotische eten. Ik hoop dat ze nog een andere naam verzinnen, want het klinkt wat klinisch als je begrijpt wat ik bedoel. 😉
Verschil probiotica en prebiotica
Om te begrijpen wat probiotisch eten inhoudt, is het handig eerst het verschil tussen probiotica en prebiotica uit te leggen. Kort door de bocht uitgelegd vallen onder de noemer probiotica alle levende micro-organismen waarmee ons lichaam samen werkt, zoals je darmbacteriën. Die organismen willen graag te eten krijgen om in leven te blijven en die voedingsbron noemen we prebiotica. Het is belangrijk om uit zoveel mogelijk verschillende bronnen vezels te eten, omdat ieder micro-organisme zijn eigen voorkeursmenu heeft en op de ene vezel beter zal groeien dan de andere. Hoe gevarieerder jij eet, hoe meer soorten micro-organismen je in je darmflora terug vindt en hoe gezonder je bent.
Het basisprincipe van probiotisch eten
Omdat de microben in ons lichaam zo belangrijk zijn voor onze gezondheid, worden deze bij probiotisch eten centraal gezet. Alles op aarde is met elkaar verbonden: de microben met de mens, de mens met de aarde en de aarde weer met de microben. Je bent niet alleen op deze wereld en je kunt niet alleen bestaan.
Er wordt wel gezegd dat probiotisch eten de meest holistische manier van eten is (zegt filosoof Eva van Rossum). Je besteedt namelijk aandacht aan jezelf, de aarde, het milieu en al het onzichtbare leven om je heen (de microben). Bij probiotisch eten gaat het om wat je onttrekt aan de aarde en daarvoor terug geeft.
Connectie darmflora en hersenen (geestelijke gezondheid)
Daarnaast wordt ook de band tussen onze darmflora en geestelijke gezondheid in acht genomen. Een gezonde darmflora is van levensbelang voor een optimale geestelijke gezondheid. De band tussen onze darmflora en hersenen is zo groot, dat een slechte darmflora somberheid en zelfs depressies kan veroorzaken, hetgeen wetenschappelijk is aangetoond.
En dan nu de uitleg; wat eet je bij probiotisch eten?
Er worden veel verschillende soorten gefermenteerde voedingsmiddelen gegeten. Voorbeelden van gefermenteerde voedingsmiddelen zijn zuurkool, kimchi, kombucha, kefir, augurken, tempeh, olijven, kaas, natto, chutney, sommige fijne vleeswaren, zuurdesem, (producten van) rauwe melk, pure chocolade, vanille, miso, yoghurt, bier, wijn, koffie (appel)azijn, sojasaus, vissaus en nog veel meer. Zoals je ziet vallen overigens niet alle producten onder de Paleo-Lifestyle.
Zoals in het begin uitgelegd, hebben de micro-organismen ook te eten nodig. En aangezien je alleen de juiste micro-organismen wilt voeden worden er veel vezels gegeten uit zoveel mogelijk verschillende soorten groenten, fruit, noten en zaden. De slechte micro-organismen groeien juist op suikers en de bewerkte producten met snelle koolhydraten en worden daarom zoveel mogelijk vermeden.
Wat is fermenteren?
Vroeger zijn mensen voedingsmiddelen gaan fermenteren zodat ze langer houdbaar waren. Eigenlijk is fermenteren gewoon het gecontroleerd laten rotten van voedingsmiddelen, want het fermentatieproces gaat altijd gepaard met de aanwezigheid van micro-organismen. Zuurkool ontstaat bijvoorbeeld met behulp van melkzuurbacteriën, maar er zijn ook producten die met behulp van bepaalde schimmels, gisten of azijnzuurbacteriën tot stand komen. Al deze micro-organismen creëren hun eigen optimale leefomgeving door aanmaak van bijvoorbeeld melkzuur, alcohol, azijnzuur of boterzuur, waarin andere micro-organismen niet of nauwelijks kunnen leven. De stoffen die ze aanmaken zijn dan toevallig weer net de stoffen die wij lekker vinden. Vooral de gefermenteerde producten die je voor gebruik niet meer verhit, leveren de meeste gezondheidsvoordelen op. Met verhitting dood je immers de micro-organismen die juist de gezondheidsbevorderende effecten hebben.
Je kunt heel makkelijk en veilig zelf voedingsmiddelen fermenteren. Ik kan je dit boek van Christian Weij aanraden: Verrot lekker.
Groot verschil met veganisten
Wat mij opvalt in mijn zoektocht naar eten volgens de probiotische principes is dat er expliciet afstand wordt genomen van de veganistische wijze van leven en dat er veel nadruk wordt gelegd op de verschillen. Er wordt vaak geschreven dat veganisten hun doel misschien wel voorbij schieten, omdat zij hun keuzes puur en alleen op basis van hun principes maken. Een veganist eet nooit (met geen enkele uitzondering) dierlijke producten. Bij prebiotisch eten is dat anders, want er kan best eens vlees gegeten worden als die situatie zich voor doet. Denk aan het overschot aan hertenvlees uit de Oostvaardersplassen. Het is beter voor het milieu dit vlees te eten dan het te vernietigen.
Een ander verschil dat wordt benadrukt is dat veganistisch eten niet per definitie gezond is. Er zijn veganisten die hun darmflora (zwaar) verwaarlozen door het nuttigen van te veel bewerkte producten, te veel snelle koolhydraten, suiker en alcohol.
2. Zuur, bitter en unami
Zuur, bitter en unami zouden hun opmars maken in 2020. Voor wie het nog niet weet; Unami is van oorsprong de Japanse benaming voor “hartig” en vormt samen met zoet, zuur, zout en bitter de vijf basissmaken. Je kunt unami zelfs in een tube bij de Albert Heijn kopen: unami
Het leuke is dat bij deze trend dezelfde producten terugkomen als in de trend van het probiotisch eten: want deze smaken komen onder andere terug in zuurkool, kombucha, kefir, kimchi, augurk, appelazijn, yoghurt, rode wijn en bier (allemaal gefermenteerde producten). Een paar andere producten die te verwachten zijn onder deze smaken zijn artisjok, rucola, gember, bittere chocolade, limoen, rabarber, radicchio, spruiten, witlof en alle soorten paddenstoelen.
3. Biodiversiteit
Biodiversiteit is de hoeveelheid of verscheidenheid aan soorten dieren en planten en een grote biodiversiteit is van groot belang voor ons milieu. We weten al dat het goed voor het milieu en onze gezondheid is om minder vlees te eten en juist meer plantaardige producten, maar laten we er dan voor zorgen dat we meerdere soorten planten gaan eten. Ondanks dat we ongeveer 50.000 soorten eetbare planten kennen, voedt een groot gedeelte van de wereldbevolking zich voornamelijk met graan, rijst, maïs en/of soja. Gigantische plantages met deze monoculturen zijn de oorzaak van het verdwijnen van diverse dier- en plantensoorten. Gelukkig zijn er al bedrijven die dit probleem proberen aan te pakken, zoals Knorr die in samenwerking met het Wereld Natuurfonds een lijst heeft opgesteld die ‘The Future 50 Foods’ heet. De naam verraad het al; het is een lijst met vijftig voedingsmiddelen waaruit ze vaker willen putten om zo de biodiversiteit in stand te houden of misschien wel te redden.
4. Weg met die regenbooghysterie!
En welkom aardse kleuren.
Aardse smaken en kleuren
De afgelopen jaren heb je de meest giftige creaties voorbij kunnen zien komen onder namen zoals unicorn smoothie, regenboog milkshake en nog veel meer. Gelukkig zijn die tijden (bijna voorbij) en gaan we nu voornamelijk rustige, warme en natuurlijke tinten terugzien met bijbehorende smaken. Volgens trendwatchers wordt bruin een belangrijke kleur, namelijk de kleur van de aarde waaruit ons eten afkomstig is. Denk aan voedingsmiddelen met aardse smaken zoals paddenstoelen, aardappels, wortel- en knolgroenten, noten, koffie, chocolade, specerijen, maar ook gefermenteerde producten. Geosmin is een eiwit dat door schimmels en bacteriën wordt gemaakt en verantwoordelijk is voor deze aardse smaken.
5. Het milieu
Mensen houden zich steeds meer bezig met de impact van de door hun gegeten voedingsmiddelen op zowel hun gezondheid als het milieu. Voor iedereen die het interessant vindt, kun je het Engelse onderzoek lezen dat door Britse en Amerikaanse onderzoekers is uitgevoerd naar de impact van voedingsmiddelen op zowel milieu als gezondheid: Multiple health and environmental impacts of foods. Erg interessant!
6. Lokaal en seizoensgebonden
In 2019 stond lokaal en seizoensgebonden eten ook al in de schijnwerpers en die trend zet zich door. Alles dat niet per vliegtuig, trein of ander vervoersmiddel onze kant op hoeft te komen, heeft minder impact op het milieu. Als je zoveel mogelijk lokale producten eet, eet je eigenlijk al seizoensgebonden, want aardbeiden die in de winter in de supermarkt liggen komen bijna nooit uit Nederland (je eet ze dus alleen in de zomer).
7. Biologisch
Biologisch is eigenlijk geen trend meer, want ik zie hem ieder jaar wel ergens verschijnen. Biologisch eten is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor onze gezondheid. We gebruiken de term biologisch zo vaak en gedachteloos dat veel mensen eigenlijk niet eens meer weten wat het nu precies inhoudt. Daarom nog even als reminder alles over biologisch eten op een rijtje.
Biologische producten:
– zijn geproduceerd zonder gebruik van kunstmest;
– zijn geproduceerd zonder gebruik van kunstmatige bestrijdingsmiddelen;
– zijn geproduceerd zonder toevoeging van synthetische conserveringsmiddelen, geur-, kleur- en smaakstoffen;
– zijn onderhevig aan regels en voorschriften, zo moet het duidelijk zijn waar ingrediënten vandaan komen, wordt er rekening gehouden met dierenwelzijn, moeten de dieren voldoende ruimte hebben, biologisch voer krijgen en mogen ze alleen medicijnen krijgen als dat noodzakelijk is.
8. Zeg NEE tegen voedselverspilling
Steeds meer mensen worden zich bewust van het probleem van voedselverspilling, echter weet nog niet iedereen hoe hier het beste mee om te gaan. Het treffen van dit soort maatregelen in onze eigen keuken heet ook wel circulair koken, waarover je eens dit uitgebreide blog zou kunnen lezen dat ik ongeveer een jaar geleden schreef, zodat je ziet wat je zelf zou kunnen bijdragen.
9. Plastic afvalberg
Het gaat niet snel, maar het gaat. Langzaam zie je steeds meer initiatieven om de groter wordende berg plastic afval aan te pakken. De plastic verpakkingen in de supermarkt komen steeds meer onder vuur te liggen en bijna iedereen neemt bij het winkelen steeds vaker zijn eigen tassen mee. Gelukkig worden we ons steeds bewuster van dit probleem. Plastic rietjes zijn bijna nergens meer te krijgen en plastic wattenstaafjes worden langzaam verbannen door kartonnen versies, maar we zijn er nog lang niet.
10. Groenten in de hoofdrol en plantaardig eten
Het vervangen van koolhydraten, zoals pasta en rijst door groenten bestaat al een tijdje en bloemkoolrijst is inmiddels helemaal ingeburgerd.
Eigenlijk mogen we nu het is ingeburgerd niet meer van een trend spreken, toch? Ik vermeld hem toch maar, want ik vind het een goede zaak. Groenten zijn veel gezonder dan pasta en rijst, welke producten eigenlijk niet veel meer leveren dan veel koolhydraten.
11. Alcoholvrije dranken
Hier schreef ik vorig jaar al over (lees hier het hele artikel) en ik zie dat de trend zich doorzet naar volgend jaar. Ik weet niet hoe jouw ervaring is, maar ik zie steeds meer mensen om mij heen bewust af en toe iets minder drinken.
12. Eten voor je gezondheid en uiterlijk
En de laatste: eten wat gezond voor je is en waardoor je er goed uit gaat zien! We letten steeds beter op of eten gezond voor ons is. Hoewel het uiteindelijk nog steeds lekker moet zijn in smaak en textuur, wordt er steeds beter opgelet of het aansluit bij een verantwoord voedingspatroon. Hierbij wordt uitgegaan van veel verse en onbewerkte producten. Wil jij gezonder gaan eten, maar weet je niet waar te beginnen? Begin bij het ontbijt en koop het door mij geschreven boek De Ontbijtmythe: een boek vol met lekkere recepten dat is gebaseerd op intermittent fasting.
Om je uiterlijk een boost te geven wordt er ook steeds meer gebruik gemaakt van supplementen, zoals collageen. Collageen kan namelijk veel doen voor onder andere huid, haar en nagels. Meer lezen over collageen: BLOG collageen.
Bronnen:
Het Parool
Foodlog
Marielle Bordewijk
Foodinspiration
VMT