Hasselback aardappels
Grappig. Iedereen kent wel de beroemde Hasselback aardappels die zo mooi ingesneden zijn en daardoor in een waaier uiteen vallen, maar niemand kon mij vertellen waar ze oorspronkelijk vandaan komen.
Na een beetje zoeken op Google, schijnt het dat deze beroemde aardappel zijn oorspong heeft in Stockholm, Zweden. Volgens Wikipedia heeft de chef Leif Elisson in 1953 de aardappel bedacht in het restaurant Hasselbacken.
Gewone aardappels zijn vanwege de alkaloïden erg slecht voor de gezondheid. Lees mijn blog maar eens de aardappel: een “silent killer”. Daarom maak ik het Hasselback recept met zoete aardappels.
Ingrediënten (voor 2 personen):
2 zoete aardappels
2 tenen knoflook
extra vierge olijfolie
versgemalen zeezout
rozemarijn of andere verse kruiden
Bereiding Hasselback aardappels:
- Verwarm de oven voor op 220 graden.
- Boen de zoete aardappels goed schoon (niet schillen).
- Leg een zoete aardappel tussen twee houten eetstokjes. Snijd dunne plakjes van de zoete aardappel. De eetstokjes zorgen ervoor dat je niet helemaal kunt doorsnijden en de aardappel aan de onderkant nog aan elkaar blijft zitten. Herhaal dit met de andere zoete aardappel.
- Snijd de knoflook in flinterdunne plakjes en schuif de plakjes in de inkepingen van de zoete aardappels.
- Doe de zoete aardappels in een ovenschaal of leg ze op een bakplaat. Bak ze in 50 minuten gaar.
- Besprenkel de zoete aardappels met olijfolie en zout. Serveer met verse kruiden.