Paleo cola

Wat een heerlijk drankje is dit! Ik vind water en thee lekker hoor, maar soms wil ik gewoon iets anders. Op mijn website vind je onder andere al deze heerlijke gemberdrank, een red velvet beet root latte en een mooie cocktail met kombucha, maar een simpele soda had ik nog niet. Ik kan helaas niet met de eer strijken, want het recept komt uit het boek De Plant Paradox, maar het is te goed om niet met je te delen.
Ga niet voor het goedkope spul, maar neem de enige echte balsamico uit Modena, Italië. Zelf heb ik deze van Mazzetti gebruikt, maar je kunt het zo duur maken als je zelf wilt, want er zijn zelfs flesje van 20 euro per stuk of meer te koop. Let in ieder geval op dat je geen balsamico gebruikt die in de naam “creme” of “cremaceto” heeft, omdat hier altijd suiker aan is toegevoegd om er zo een dikke stroopachtige substantie van te maken.
Fermentatie
Balsamico azijn is gemaakt van druivensap dat lange tijd gefermenteerd wordt. Vroeger zijn mensen voedingsmiddelen gaan fermenteren zodat ze langer houdbaar waren. Eigenlijk is fermenteren gewoon het gecontroleerd laten rotten van voedingsmiddelen, want het fermentatieproces gaat altijd gepaard met de aanwezigheid van micro-organismen. Zuurkool ontstaat bijvoorbeeld met behulp van melkzuurbacteriën, maar er zijn ook producten die met behulp van bepaalde schimmels, gisten of azijnzuurbacteriën tot stand komen. Al deze micro-organismen creëren hun eigen optimale leefomgeving door aanmaak van bijvoorbeeld melkzuur, alcohol, azijnzuur of boterzuur, waarin andere micro-organismen niet of nauwelijks kunnen leven. De stoffen die ze aanmaken zijn dan toevallig weer net de stoffen die wij lekker vinden. Vooral de gefermenteerde producten die je voor gebruik niet meer verhit, leveren de meeste gezondheidsvoordelen op. Met verhitting dood je immers de micro-organismen die juist de gezondheidsbevorderende effecten hebben. Gefermenteerde voedingsmiddelen zijn gezond voor ons, omdat de nog aanwezige micro-organismen bijdragen aan de diversiteit van onze eigen darmflora.Resveratrol
In balsamico zit het gezondheidsbevorderende stofje resveratrol. Resveratrol komt ook in rode wijn voor, logisch want het is net als balsamico gemaakt van rode druiven. Resveratrol is een stof uit de polyfenolen groep. Polyfenolen zijn een groep van chemische verbindingen die in planten voorkomen en waarmee de plant zichzelf beschermt tegen insecten en zonnebrand (ja, ook vruchten van een plant kunnen verbranden in de zon). Polyfenolen kunnen jouw lichaam ook beschermen tegen diverse schadelijke invloeden van buitenaf. Polyfenolen hebben een hoge anti-oxidatieve werking, werken ontstekingsremmend en tot slot worden ook je darmbacteriën erg blij van polyfenolen. Andere goede bronnen van polyfenolen zijn groene thee-extract, extra pure chocolade, kaneel en granaatappel.Meestal zoet ik het drankje niet, maar als je dat wel wilt, kies dan voor een calorie arm zoetmiddel dat geen invloed heeft op je bloedsuikerspiegel. Stevia is een goede optie of Erythritol
Ingrediënten (voor 2 glazen):
300 ml bruiswater
2 el balsamico azijn
eventueel zoetmiddel en een schijfje citroen
Bereiding paleo cola:
- Meng in een kan het bruiswater, de balsamico en eventueel wat zoetmiddel.
- Garneer met een schijfje citroen.
Dit recept:
- voldoet aan de regels van de Paleo-Lifestyle;
- is geschikt voor mensen die willen afvallen;
- is geschikt voor mensen met diabetes;
- is vrij van E-nummers;
- is vrij van graan- en zuivelproducten en daarom dus ook: glutenvrij, en lactosevrij.