Zalm gegaard in kokossaus

Ben jij ook zo gek op kruidige gerechten? Voor mij is alles dat smaakt naar de Oosterse keuken een feestje. Ik heb geen idee of dit gerecht kwalificeert als Thais of iets anders, maar het is zeker kruidig en niet Hollands. 😉 Ik heb gewoon de ingrediënten bij elkaar gegooid die ik zelf lekker vind. Door de zalm heel kort aan te bakken aan iedere kant en hem daarna zachtjes en kort verder te laten garen in de kokossaus, wordt hij heerlijk mals en blijft hij sappig. Soms wil een zalm uitdrogen als je hem zo in een (te) hete pan bakt. Daarom zou ik je deze skillet van Le Creuset willen aanraden. Hij is ideaal om dit gerecht in te maken, omdat hij goed de warmte verdeelt over de hele pan, fijn in gebruik is en mooi op tafel staat.
Ingrediënten (voor 2 personen):
Voor de saus
1 limoen
2 tenen knoflook
1 rode peper (met of zonder zaadjes)
30 gram verse gember
1 stengel citroengras (sereh)
200 ml kokosmelk
1 tl fijn zeezout
Overige ingrediënten:
1 prei
1 paksoi
1 courgette
2 el milde olijfolie
2 moten zalm
1 rode peper
1 limoen
bosje verse koriander
Bereiding zalm in kokossaus:
- Rasp de schil van de limoen en snijd de resterende schil van het vruchtvlees. Gooi de schil weg.
- Snijd citroengras in grove stukken.
- Maak de saus door alle ingrediënten voor de saus in een blender te doen. Je kunt een mooie gladde saus zonder stukjes maken met de powerblender die te koop is in mijn webshop.
- Snijd de prei en bak deze 5 minuten.
- Snijd de paksoi en bak deze 2 minuten mee.
- Draai met een Spirelli noodels van de courgette en bak deze 2 minuten mee.
- Maak de groenten op smaak met zout en peper.
- Verwarm een pan. Het liefst een skillet, bijvoorbeeld deze van Le Creuset.
- Voeg olijfolie toe en bak de moten zalm aan iedere kant 1 minuut.
- Blus af met de saus en zet het gas lager. Dek af met een deksel en laat nog 3-4 minuten zachtjes garen.
- Snijd de rode peper in dunne plakjes en verwijder de zaadjes.
- Snijd de limoen in dunne halve plakjes.
- Serveer de zalm in de pan en schep op tafel pas op. Doe zo laat mogelijk de peper, limoen en koriander in de pan als topping.
Deze pan heb ik gekregen van Le Creuset om voor jou uit te testen. Het is een hele fijne pan en ik schrijf er alleen enthousiast over omdat ik persoonlijk helemaal weg ben van het merk en de fantastische kwaliteit. Kijk ook eens naar de Baltidish die ik voor ze heb getest.