BLOG: Psylliumvezels

Psylliumvezels zijn denk ik één van de meest door mij gebruikte ingrediënten in de keuken. Ze zijn super gezond en hebben een enorm vermogen om vocht vast te houden. Psylliumvezels kunnen meer dan het vijftigvoudige van hun eigen gewicht aan water binden! Daardoor geven psylliumvezels structuur en samenhang aan uiteenlopende baksels. Het opnemen van zoveel water betekent ook dat psylliumvezels in volume toenemen. Dit zorgt als eerste voor verzadiging in de maag, maar wist je dat dit volume ook heel goed is voor de peristaltiek (beweging) van de darmen? Tot slot zijn de vezels een feestmaal voor je darmbacteriën.
Van Plent heb ik twee soorten psylliumvezels gekregen om te proberen. Deze grove psylliumvezels en deze fijne psylliumvezels. De fijne variant heeft een grotere bindkracht dan de grove vezel en gebruik ik daarom alleen in baksels en gerechten. De grove psylliumvezels kun je gebruiken om in smoothies te verwerken. Waarom het verschil? Als je de fijne psylliumvezels in je smoothie gooit, word je smoothie zo dik dat je hem bijna kunt snijden met een mes. 😉
Wat zijn psylliumvezels?
De psylliumvezel is de schil die om de zaden zit van de plant genaamd “Plantago ovate”. Dit is een medicinale plant die behoort tot de weegbreefamilie. In de winkel vind je ze bijna altijd in gemalen vorm, omdat ze dan het makkelijkste te verwerken zijn in bijvoorbeeld een smoothie of recepten. Ze worden voornamelijk ingezet voor gezonde darmen.
Gezonde darmen
Een goede gezondheid begint in de darmen. Helaas wordt vaak onderschat hoe belangrijk een goed werkende darm en goed samengestelde darmflora is. Veel ziekten zijn het gevolg van een slechte darmflora in combinatie met een lekkende darmwand. We maken onze eigen darmen stuk en verpesten de darmflora door onder andere het eten van grote hoeveelheden graanproducten, zuivelproducten, suikers, snelle koolhydraten, kunstmatige zoetstoffen en NSAID’s (een groep pijnstillers).
Verteren of fermenteren?
Onverteerbare vezels uit bijvoorbeeld groenten en fruit belanden in de dikke darm waarna bacteriën ze gaan fermenteren. Tussen verteren en fermenteren zit dus een groot verschil. Voedingsstoffen die in het maag-darmstelstel worden verteerd komen in het bloed terecht, terwijl onverteerbare stoffen in de dikke darm komen. Je hebt de niet oplosbare en niet fermenteerbare vezels en de oplosbare en fermenteerbare vezels die allemaal belangrijk zijn en een eigen functie in de darm hebben.
Je darmbewoners en hun eten
De darmen werken niet alleen en worden bijgestaan door een heel leger bacteriën. Dit zijn zelfs zoveel bacteriën dat er tien keer meer bacteriën in je darmen zitten dan cellen in je lichaam. Al deze bacteriën willen voldoende eten. Grofweg kun je een onderscheid maken tussen slechte en goede darmbacteriën. De slechte bacteriën leven op suikers (dus makkelijk verteerbare koolhydraten) en de goede op moeilijk verteerbare vezels (afkomstig uit groenten, knollen, fruit en noten). Omdat veel mensen hun darmbacteriën te veel suikers geven en te weinig vezels, krijgen de slechte bacteriën de overhand ten opzichte van de goede bacteriën. Psylliumvezels zijn een voedingsbodem voor de goede darmbacteriën.
Obstipatie en diarree
Op het moment dat de vezels water opnemen, zetten ze uit en creëren ze massa in de darmen. Dit maakt de vezel zeer veelzijdig, want het werkt als oplossing bij zowel obstipatie als diarree. Bij obstipatie zorgt de vezel voor voldoende massa, zodat de boel weer op gang komt. Drink wel ruim voldoende water! Bij diarree zorgen de vezels dat het te veel aan water wordt opgenomen en de ontlasting weer een vastere vorm krijgt.
Wat doen psylliumvezels nog meer?
Psylliumvezels zorgen ook voor: verlaging van de cholesterolspiegel, een voldaan gevoel, preventie van gewichtstoename, ontgifting, bescherming van de darmwand, schoonmaken van de darmwand, een snelle passage van de ontlasting, een betere opname van mineralen, vertraagde opname van glucose (dus een positief effect op je bloedsuikerspiegel) en het in stand houden van de PH-waarde van het lichaam en daardoor een verbetering van de opname van calcium, magnesium en ijzer.
Dosering en gebruik
Begin rustig aan met een theelepel per dag en kijk welke uitwerking psylliumvezels op jouw darmen hebben. Over het algemeen zijn psylliumvezels voor iedereen goed te verdragen, omdat ze niet geheel gefermenteerd worden door de darmbacteriën. Fermentatie geeft gasvorming en daardoor problemen, zoals een opgeblazen gevoel en winderigheid. Probeer het dus rustig op te bouwen naar maximaal 20 tot 30 gram per dag (dat zijn twee tot drie afgestreken eetlepels).
Gebruik grove psylliumvezels in een smoothie en fijne psylliumvezels in bakrecepten zoals deze:
Rozemarijnbrood
Halva met kokos
Rösti van koolraap
Kokos limoen muffins
Bloemkoolpuree met tijmpaddenstoelen
Plaatcake met rabarbertopping