Romige avocadosoep met zalm
Dat avocado's erg gezond zijn weet iedereen inmiddels wel. Ze zitten vol met gezonde vetten die we hard nodig hebben. We worden helaas nog steeds bang gemaakt voor vet door (onder andere) de producenten van light-producten. Maar wat gebeurt er als je van een "normaal product" een "light-product" wilt maken? Er wordt vet uitgehaald waardoor het product uiteindelijk vaak meer suiker bevat. En dat suiker slecht voor ons is hoef ik gelukkig niet meer uit te leggen. Ik krijg vaak de vraag; wat kan ik dan nog meer doen met een avocado behalve een salade maken? Eigenlijk best wel veel
Witlofsoep met kabeljauw en garnalen
Ik ben altijd gek geweest op soep; het maakt eigenlijk niet uit wat voor soep want ik vind alle soorten lekker. Maar sinds ik volgens het Paleoprincipe eet realiseer ik mij pas dat ik voorheen eigenlijk meer brood at dan soep. Eigenlijk zonde om je vol te eten met brood terwijl er een heerlijke soep voor je staat vol met groenten en lekkere vis (of vlees). Dit is een gemakkelijke maaltijdsoep die goed vult en waarbij je je stokbroodje dus echt niet mist. En heb je wel eens op de ingrediëntenlijst van bouillonblokjes gekeken? Het voornaamste bestanddeel is zout gevolgd door
Komkommer-meloensoep
Weet je wat grappig is? Ik eet bijna alleen soep in de herfst en winter. Misschien een keer in het koude voorjaar maar daarna echt de hele zomer niet meer. Behalve deze soep. Die eet ik weer alleen in de zomer. Het liefst lauwwarm of soms zelfs koud als een gazpacho. Hij is namelijk lekker licht en vult toch goed. En zeker als je hem koud eet is hij lekker verfrissend. Ingrediënten (voor 2 personen): 1 eetlepel kokosolie 1 ui 3 teentjes knoflook 2 komkommers 1/2 galiameloen 1 eetlepel citroensap 1 theelepel oregano 1,5 theelepel fijn zeezout vers
Visbouillon
Ik moest even wennen aan het idee om zelf visbouillon te maken. Je hebt namelijk visgraten nodig; gewoon afval van de visboer dus. Ik ben dapper op de visboer afgestapt en gevraagd naar wat visgraten om bouillon van te maken. Ik kreeg van drie grote soorten vissen de graten mee (kop en staart er nog aan). Niet echt een aantrekkelijk gezicht dus. Maar ik moet eerlijk zeggen; ik heb nog nooit zulke lekkere visbouillon geproefd, dus het is echt de moeite waard! Ingrediënten: 1 kilo visgraten 1,5 liter water Bereidingswijze: 1. Spoel de graten af onder de koude kraan. 2.
Vissoep
Ingrediënten (voor 2 personen): 2 eetlepels olijfolie 2 teentjes knoflook 2 stengels bleekselderij 1 prei een halve hoeveelheid van het recept visbouillon 100 gram zalm 100 gram witvis (bijvoorbeeld kabeljauw) een handje mosselen (zonder schaal) fijn zeezout en vers gemalen peper Bereidingswijze: 1. Hak de knoflook zeer fijn. 2. Verwarm de olie in een soeppan en fruit de knoflook zachtjes aan. 3. Snijd de bleekselderij in de lengte in repen en daarna in kleine stukjes. Bak deze 2 minuten mee. 4. Snijd de prei in ringen en voeg deze eveneens toe. Bak 4 minuten mee. 5. Voeg de visbouillon toe. 6. Snijd
Snel tomatensoepje
Soms krijg ik last minute mee-eters en heb ik niet genoeg aan de maaltijd die ik al gepland had. Dat los ik op door nog even snel een tomatensoepje in elkaar te knutselen als voorafje. Ik heb namelijk altijd een pak "nood-tomatensap" in huis. Let op dat je puur tomatensap koopt. Gebruik liever geen sap met toegevoegde suikers of conserveermiddelen. Ik maak dit soepje trouwens ook wel eens voor de lunch. Snel klaar, in een thermosbeker en meenemen maar! Ingrediënten (voor 2 personen): ½ liter tomatensap uit pak 2 kleine rode uien 2 teentjes knoflook 1 theelepel kokosolie 1
Spinaziesoep
Een verassend lekker en snel klaar te maken soepje. Je kan deze soep met zijn 2-en als maaltijdsoep eten of voor 4 personen als voorafje serveren. Als je kookt voor vrienden en indruk wilt maken, probeer dan eens het volgende: gril een coquille en leg deze in het midden van een soepbord met een plukje peterselie erop, serveer de borden en schenk aan tafel (uit een mooie kan) de soep op de borden (schenk netjes om de coquille heen). Ingrediënten (voor 2 tot 4 personen): 2 eetlepels olijfolie 2 sjalotten 2 teentjes knoflook 300 gram biologisch rundergehakt 500 gram spinazie 1