BLOG: PEA (Palmitoylethanolamide)
Wat is PEA?
PEA is een afkorting van Palmitoylethanolamide, dat een lichaamseigenstof is en pijnstillend en ontstekingsremmend werkt. Daarnaast beschermt het ook de cellen in het lichaam.
Wat is er mis met mijn reguliere pijnstiller?
Doorsnee pijnstillers zoals ibuprofen of pijnstillers die diclofenac of naproxen bevatten vallen onder de NSAID’s, zijn lang niet zo onschuldig als ze eruit zien en daarom wil je het gebruik hiervan eigenlijk tot een minimum beperken. Maar wat nu als je chronische pijn hebt en ook wel een keer pijnvrij wilt zijn? De lichaamseigenstof PEA lijkt de oplossing te zijn.
Wat is een NSAID?
NSAID is een afkorting van de Engelse benaming ‘Non Steroid Anti Inflammatory Drug’. Ze werken pijnstillend en koortsverlagend, maar ook ontstekingsremmend.
De werking van een NSAID
Een ander woord voor NSAID is Prostaglandinesynthetaseremmer. Ze heten zo omdat stoffen uit deze groep de productie van prostaglandinen remmen. Prostaglandinen is de benaming van een groep hormoonachtige stoffen die een rol spelen bij een aantal processen in het lichaam, zoals ontstekingen, de verwijding en vernauwing van bloedvaten, pijn, koorts, longrijping, de bevalling de bloedstolling. Ook beschermen ze de maagwand tegen de zure maaginhoud.
Nadeel NSAID’s
Veel mensen weten wel dat Ibuprofen maag- en darmzweren en bloedingen kan veroorzaken. Maar wist je ook dat volgens nieuw onderzoek Ibuprofen bij mannen zou kunnen leiden tot impotentie en verminderde vruchtbaarheid, doordat het de hormoonhuishouding in de war brengt? Dit zijn toch ernstige gezondheidsproblemen en toch wordt Ibuprofen op grote schaal gebruikt.
Overigens veroorzaken alle NSAID’s maag- en darmklachten. Andere nadelen van het (langdurig) gebruik van NSAID’s:
- ze kunnen verslavend werken;
- ze gaan niet altijd even goed samen met andere medicijnen (bij bijvoorbeeld bloedverdunners en een aantal antidepressiva kan het problemen opleveren);
- ze kunnen de werking van de nieren verminderen, waardoor ze een verhoogd risico geven op nierfalen, maar ook een toename van hartfalen en verhoging van de bloeddruk;
- ze kunnen de kans op hart- en vaatziekten verhogen;
- ze kunnen de kans op trombose in de aderen verhogen.
Hoe zit het dan met paracetamol?
Hoewel paracetamol ook ingrijpt op het prostaglandinesysteem is het geen prostaglandinesynthetaseremmer. Hoe paracetamol wel precies werkt, daar zijn een aantal theorieën over. In ieder geval is ook het veelvuldig gebruik van paracetamol niet zonder gevaren. Het is onder andere slecht voor de lever, je kunt er interne bloedingen van krijgen en het kan bij langdurig gebruik hoofdpijn veroorzaken.
Hoe werkt PEA?
Palmitoylethanolamide is samengesteld uit palmitinezuur en ethanolamide en wordt in de cellen aangemaakt als zelfbeschermend mechanisme. Het lichaam gaat PEA aanmaken op het moment dat cellen of weefsels beschadigd zijn of wanneer er een dreiging is op beschadiging, zoals bij pijn en ontstekingen (denk ook aan laaggradige ontstekingen), acuut trauma (een wond of infectie) en wanneer er een tekort ontstaat aan zuurstof en voedingsstoffen (door bijvoorbeeld verminderde bloedvoorziening). In deze gevallen gaat het lichaam de productie van het lichaamseigen PEA vergroten om op die manier het zelfherstellende vermogen van het lichaam te ondersteunen. De werking van PEA is zeer breed; het kan worden ingezet bij chronische ontstekingsprocessen (denk aan darmontstekingen zoals Crohn, metabool syndroom, MS, Alzheimer, Parkinson, atherosclerose), chronische pijnen (denk aan menstruatieproblemen, migraine, artrose en artritis, rug- en nekpijn, fibromyalgie, rug- en nekpijn), neuropatische pijnsyndromen (denk aan een hernia, MS, chemokuren, carpaal tunnel syndroom en andere syndromen die de oorzaak zijn van zenuwbeklemming) en het heeft een beschermende en modulerende werking op het immuunsysteem (waardoor het kan worden ingezet bij de preventie en behandeling van griep en verkoudheid). En het mooie is dat het geen bijwerkingen heeft. Het is namelijk een vetzuurmolecuul dat bij een te hoge inname gewoon wordt verteerd door enzymen in de darm (net als andere vetzuren die je eet).
Waarom stappen we dan niet allemaal over op PEA?
Dat is een goede vraag, want ik denk dat het de perfecte vervanger is voor reguliere pijnstillers. Ik denk dat het eerste antwoord in de prijs ligt, want PEA is helaas (nog) niet zo betaalbaar als paracetamol en ibuprofen. Daarnaast is het, ondanks dat het al in 1957 bekend was, nog redelijk onbekend.
Mijn ervaring met PEA
In mei 2019 ben ik aangereden door een auto toen ik naar huis fietste. Afgezien van een hersenschudding en wat andere lichamelijk problemen had ik voornamelijk last van mijn rechterhand. Mijn wijsvinger was blijven hangen achter mijn stuur en helemaal achterover geklapt, waardoor de pees was uitgerekt en gescheurd. Ik ben nog steeds niet helemaal hersteld en doe sinds het ongeluk vijf keer per dag handoefeningen. Omdat ik met deze oefeningen steeds door mijn pijngrens moet, had ik vaak en veel pijn, zodat de artsen mij adviseerden om dagelijks pijnstillers te gebruiken. Op dat moment werd door Ergomax aan mij gevraagd of ik iets wilde testen uit hun webshop. Dat aanbod kwam op een perfect moment en daar heb ik dus gebruik van gemaakt door PEA te bestellen. Ik heb het een periode dagelijks gebruikt en inderdaad geen enkele last van bijwerkingen gehad, maar ik kon wel met minder pijn mijn handoefeningen doen. Voor mij is PEA een uitkomst in situaties dat je langere tijd genoodzaakt bent om pijnstilling te gebruiken.
Samenwerking Ergomax
Ik probeer met regelmaat producten uit van Ergomax en schrijf hierover. Ondanks dat het een betaald partnerschap is, kies ik de producten zelf uit, omdat ik alleen producten wil testen waar ik in geloof en achtersta. Lees ook mijn andere artikel met producten van Ergomax:
Spermidine als anti-aging supplement
Krillolie
Ubiquinol
Gelatine van grasgevoerde runderen
Planktonolie
Pre-probiotica
Zwarte komijn
Beter slapen
Bouillonpoeder
PEA (pijnstiller)
Collageen
Bronnen:
Ergomax
Ibuprofen
NSAID’s
PEA
Natura Foundation – PEA